Z artykułu dowiesz się:
- Co warto wiedzieć o miechunce peruwiańskiej
- Jak uprawiać miechunkę peruwiańską
- Jak wygląda pielęgnacja miechunki
- Kiedy można zbierać owoce miechunki
- Jakie właściwości zdrowotne ma miechunka
- Jak stosować miechunkę
Miechunka peruwiańska – charakterystyka
Miechunka peruwiańska jest rośliną jednoroczną i należy do rodziny psiankowatych (łac. Solanaceae). Możesz ją spotkać przede wszystkim na obszarze Ameryki Południowej i Środkowej, skąd pochodzi. W naturalnym środowisku osiąga nieco ponad 1 m wysokości, jest silnie rozgałęziona i owłosiona. Sercowate liście wyrastają z płożących pędów, które na całej swojej długości również są pokryte gęstym, białawym owłosieniem. Na zwisających szypułkach wyrastają niepozorne kwiaty. Po ich przekwitnięciu rozrasta się dno kielicha, które po zakończeniu wzrostu przypomina delikatny lampion chiński. W środku połączonych działek kielicha pojawia się soczysta, pomarańczowa jagoda, która swoim wyglądem przypomina pomidor koktajlowy.
System korzeniowy miechunki to przede wszystkim kłącze, które doskonale nadaje się do podziału i pozyskiwania w ten sposób nowych okazów rośliny. Miechunka peruwiańska jest byliną tylko w swoich naturalnych warunkach. Ze względu na łatwość uprawy i szybki wzrost, w Polsce jest traktowana jak roślina jednoroczna.
Przeczytaj również: Borówka brusznica – pogromca toksyn i źródło zdrowia. Sprawdź, jak uprawiać ją w ogrodzie
Miechunka peruwiańska — uprawa
Opisywana roślina nie ma wygórowanych wymagań uprawowych. Przede wszystkim zapewnij jej żyzną glebę i dopilnuj, by znalazła się w słonecznym i ciepłym miejscu. Miechunkę uprawiaj z rozsady. Zacznij od wysiania rośliny do pojemników, które będziesz trzymał w domu. Utrzymuj glebę wilgotną i przykrywaj pojemniki folią do momentu, w którym nasiona wykiełkują. Kiedy na zewnątrz nie będą się już pojawiać przymrozki, posadź miechunkę w docelowym miejscu w ogrodzie. Zwykle możesz to zrobić już w drugiej połowie maja. Wcześniej istnieje za duże ryzyko przemarznięcia młodych, delikatnych roślin.
Można również wysiać miechunkę bezpośrednio do gruntu. Najlepiej zrobić to na przełomie maja i czerwca, gdy minie już ryzyko wiosennych przymrozków.
Miej na uwadze, że jest to roślina bardzo ekspansywna, więc powinna mieć odpowiednią przestrzeń do swobodnego wzrostu. Dobrym rozwiązaniem jest sadzenie ich co około 40 cm. Jeśli chcesz ograniczyć rozrastanie się korzeni, umieść miechunkę w dużym pojemniku, a następnie razem z nim posadź ją w miejscu docelowym. Dzięki takiemu zabiegowi znacznie łatwiej będzie ci ją kontrolować. Pamiętaj, że możesz ją uprawiać również w pojemnikach na tarasach i balkonach. W takim wypadku doniczka powinna mieć pojemność około 10 l.
Pod koniec maja można wysiać miechunkę bezpośrednio do gruntu. Fot. 123RF/PICSEL
Miechunka — pielęgnacja
Odpowiednia pielęgnacja miechunki pozwoli ci na zebranie obfitego plonu. Jest kilka zabiegów, o których musisz pamiętać.
- Podlewanie miechunki peruwiańskiej powinno być regularne, dlatego nie zapominaj o niej, szczególnie w cieplejsze dni oraz w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców. Podczas rozwoju warto nawozić ją preparatem wieloskładnikowym, który stosuje się do owocujących warzyw. Możesz używać nawozów do pomidorów. Czynność powtarzaj co tydzień.
- Kiedy roślina jest mała, musisz odchwaszczać obszar wokół niej, aby nie została zagłuszona. Nie musisz się martwić o choroby i szkodniki, na które jest wyjątkowo odporna. Jedynym realnym zagrożeniem są przędziorki, które zwalczysz w prosty sposób, używając domowych oprysków.
- Zapewnij jej odpowiednią ilość miejsca. Jej pędy płożą się po ziemi, dlatego warto, abyś usuwał z okolicy wszelkie ewentualne przeszkody.
Kiedy można zbierać owoce miechunki?
Okres owocowania miechunki peruwiańskiej rozpoczyna się w lipcu i trwa aż do pierwszych przymrozków. Kiedy jagody są dojrzałe, wybarwiają się na intensywny, pomarańczowy kolor. Zbieraj je raz w tygodniu, począwszy od sierpnia, i najlepiej jedynie te, które same opadną. Masz wtedy pewność, że są soczyste i smaczne.
Pomarańczowe kuleczki są otoczone osnówką przypominającą lampion. Przed zjedzeniem musisz usunąć osnówkę i dokładnie umyć owoc z delikatnie lepiącej substancji, którą jest pokryty. Miechunka smakuje bardzo specyficznie. Jest soczysta, kwaskowata i lekko gorzka. Jej smak jest porównywany do smaku pomidora skrzyżowanego z ananasem. Możesz ją pożywać świeżą lub po dowolnym przetworzeniu.
Miechunkę można uprawiać również w donicach. Fot. 123RF/PICSEL
Wartości odżywcze miechunki peruwiańskiej
Miechunka peruwiańska jest wyjątkowo zasobna w wiele witamin i minerałów, dzięki czemu znacznie zyskujesz, włączając ją do swojej diety. Składniki łatwo przyswajalne, które się w niej znajdują, to między innymi:
- witamina A wspomagająca między innymi widzenie po zmroku,
- witamina C zwiększająca odporność organizmu na choroby,
- witaminy z grupy B, które pomagają w łagodzeniu stresu,
- fosfor i wapń, które wspierają mineralizację kości,
- żelazo, które bierze udział w transportowaniu tlenu do wszystkich narządów wewnętrznych.
Ponadto owoc ten zawiera w sobie grupę wartościowych substancji czynnych. Są nimi witanolidy, które pomagają neutralizować wolne rodniki, wspierając działania prewencyjne w zakresie chorób nowotworowych. To również fyzaliny, które pomagają w hamowaniu namnażania się komórek raka i wspierają układ odpornościowy. Są to też alkaloidy tropanowe, które wspomagają łagodzenie zaburzeń układu pokarmowego, między innymi poprzez wsparcie procesu hamowania nudności i odruchów wymiotnych.
Miechunka w diecie dostarczy ci przede wszystkim węglowodanów. W 100 g owoców znajdziesz 11,2 g węglowodanów, 1,9 g białek, 0,7 g tłuszczów oraz niecałe 53 kcal.
Przeczytaj również: Skrzyp polny - uciążliwy chwast o bogatym składzie. Działa jak multiwitamina z apteki
Miechunka zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Fot. Pixabay
Jak stosować miechunkę peruwiańską?
Miechunka peruwiańska nie jest już w Polsce owocową nowością, jednak ciężko mówić o jej dużej popularności. Mimo swobodnego dostępu wciąż mało osób decyduje się na włączenie jej do codziennej diety, a zdecydowanie warto to zrobić.
W medycynie ludowej miechunka była stosowana moczopędnie i przeciwzapalnie. Dodawano ją do kuracji leczących malarię i astmę. Dziś jest to roślina, którą przede wszystkim stosuje się w kuchni. Bez wątpienia jest to owoc orzeźwiający i smaczny na surowo. Jest świetnym dodatkiem do sałatek i pięknie prezentuje się jako dekoracja deserów. Jest również idealny jako główny lub jedyny składnik dżemów i konfitur. Co ciekawe, może być oryginalnym i bardzo trafionym dodatkiem do mięs i słodko-pikantnych sosów. Jeśli chcesz, możesz się zdecydować również na ususzenie jagód miechunki. Nazywana również brazylijską rodzynką, smakuje w takiej postaci naprawdę wyjątkowo.
Oprócz zastosowania kulinarnego nie warto zapominać o walorach dekoracyjnych miechunki. Jej pnącza mogą być piękną ozdobą balkonu, tarasu i ogrodu, a także domu. Możesz również ususzyć roślinę i dodać ją do suchych bukietów, które podczas jesiennych wieczorów będą się doskonale prezentować na zadbanym tarasie.
Uprawa miechunki peruwiańskiej jest prosta i przyjemna zarówno ze względu na jej niskie wymagania, jak i dużą odporność na choroby i szkodniki. Jeśli więc chcesz cieszyć się smacznymi jagodami brazylijskiej rodzynki, zacznij siać nasiona miechunki już wiosną, aby w lecie skosztować pierwszych soczystych owoców.