Apteka w ogrodzie

"Złoto Syberii" na odchudzanie i kaszel. Ten krzew to kopalnia witamin!

Rokitnik to bardzo pospolita roślina. Można ją zauważyć w parkach, a nawet przy drogach. Chociaż jest często spotykana, mało kto wie, jak cenne właściwości ją wyróżniają. Owoce tego drzewka są kopalnią witamin, minerałów, a nawet kwasów omega-3-6-7-9.

Olejek z rokitnika przeciwdziała wypadaniu włosów, nadaje im też blasku. Fot. 123RF/PICSEL
REKLAMA

Z artykułu dowiesz się:

Czym jest rokitnik?

Rokitnik zwyczajny (łac. Hippophaë rhamnoides) to roślina zaliczana do grupy oliwnikowatych. Jeśli usłyszysz kiedyś nazwy rokitnik pospolity, złoto Syberii czy rosyjski ananas, wiedz, że chodzi właśnie o to drzewko. Rokitnik występuje naturalnie w Europie i Azji. Co istotne, bardzo lubi wybrzeża morskie i tam też najlepiej rośnie.

Rokitnik uchodzi za roślinę ozdobną, dlatego jest sadzony również w miastach i dekoruje ulice, a nawet całe osiedla. Jako krzew, rokitnik wygląda bardzo okazale, a jego pomarańczowo-żółte owoce (pestkowce), oprócz tego, że się pięknie komponują w przestrzeni miejskiej, są też wyjątkowo zdrowe.

rokitnik Rokitnik to pospolita roślina. Można ją spotkać w parkach, a nawet przy drogach. Fot.123RF.com

Zbiory owoców rokitnika odbywają się na przełomie września i października. Roślina charakteryzuje się pręcikowymi kwiatami o żółto-zielonej barwie. Silnie rozgałęzione drzewko w naturalnym środowisku osiąga ok. 6 m wysokości. Poznasz je po młodych, zakończonych ostrymi kolcami pędach. Liście rokitnika są lancetowate, wąskie z podwiniętymi brzegami. Mierzą one ok. 7 cm długości.

Rokitnik - ciekawostki

Co ciekawe, owoce rokitnika są źródłem cennych witamin i minerałów. Zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe oraz flawonoidy, antocyjany i garbniki. Krzew rokitnika w Polsce objęty jest pełną ochroną gatunkową.

To pokazuje, jak cenną rośliną jest rokitnik. Uprawa tego krzewu służy nie tylko dekoracji terenu. Hodowany w ogrodzie, może być przydatny w celach kosmetycznych lub z myślą o wsparciu organizmu. W kuchni rokitnik również znajduje zastosowanie. Jak jeść rokitnik? Zdrowe i smaczne są nalewki, dżemy czy konfitury, które mają go w składzie.

Rokitnik właściwości lecznicze

Właściwości rokitnika są znane i doceniane na całym świecie. Ile ma witaminy C? Bardzo dużo i to w bardzo stabilnej postaci. Jest tak dlatego, że owoce tej rośliny nie zawierają enzymu, który rozkłada witaminę C. W zależności od odmiany ilość tej witaminy waha się między 28 a 201 mg/100 g świeżych owoców

Co więcej, rokitnik jest bogaty w witaminy A, E, K, B12, PP. Oprócz tego jego owoce są pełne karotenoidów:

  • luteiny,
  • beta-karotenu,
  • likopenu,

Rokitnik bogaty jest także w minerały takie jak:

  • krzem,
  • fosfor,
  • bor,
  • mangan,
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • potas,
  • wapń.

Ponadto roślina jest sprawdzonym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogata jest w:

  • omega-3,
  • omega-6,
  • omega-9.

Ważnym faktem jest to, że liście i kora rokitnika stanowią cenne surowce w fitoterapii i farmacji, ponieważ zawierają alkaloid hippofeinę, zdrowe tłuszcze i wspomnianą witaminę C.

Na co pomaga rokitnik?

Jak już wiadomo, skład rokitnika jest bardzo bogaty w cenne witaminy. Dzięki temu to doskonałe wsparcie dla osób, którym zależy na utrzymaniu dobrego zdrowia.

Po rokitnik warto sięgać przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm narażony jest na infekcje i obniżenie odporności.

  • Roślina ta sprawdzi się idealnie w walce z przeziębieniem.
  • Rokitnik wspiera działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.
  • Ponadto wspomaga walkę z infekcjami wywołanymi przez wirusy i bakterie.
  • Warto wspomnieć, że substancje obecne w roślinie pomagają także obniżyć ciśnienie krwi.
  • Występująca w rokitniku rutyna wspomaga uszczelnianie naczyń krwionośnych.
  • Witamina K jest pomocna w regulacji procesów krzepnięcia krwi.

Jeśli szukasz naturalnych sposobów wsparcia zdrowia swojego organizmu, idealnym wyborem będzie właśnie rokitnik. Właściwości lecznicze tej rośliny są coraz bardziej doceniane, a jego stosowanie coraz częściej praktykowane.

Rokitnik na apetyt. Roślina wspomagająca układ pokarmowy

Rokitnik ma szereg właściwości zdrowotnych. Może stanowić wsparcie podczas leczenia dolegliwości układu pokarmowego. Co więcej, rokitniki mają pozytywny wpływ na jelita, bowiem wspierają procesy regulujące apetyt i wspomagają trawienie.

HERBATKA Z ROKITNIKA Rokitnik ma olbrzymi wpływ na przyspieszenie metabolizmu. Fot.123RF.com

Zastanawiasz się, jakie będzie sprawdzone źródło pozyskania rokitnika lub gdzie kupić produkty, w których występuje? Odpowiedź jest prosta. W aptekach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz wiele wyrobów z jego udziałem. Dostępne są olej i skondensowany napar z liści rokitnika. Wspiera działanie przeciwzapalne. Dzięki temu pomaga łagodzić dolegliwości reumatoidalnego zapalenia stawów. Rokitnik może poprawić ruchomość stawów i działać łagodząco na ból.

Z racji tego, że rokitnik zawiera niezliczone ilości karotenoidów, może być stosowany przez wszystkie osoby, które pragną zadbać również o swój wzrok. Stosując go bezpośrednio na skórę może on wspierać:

  • szybsze gojenie się ran,
  • działanie przeciwbakteryjnie,
  • złagodzenie podrażnień.

Na domiar tego, rokitnik może okazać się pomocny dla osób chorych na cukrzycę. Dzięki temu, że jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 7, wspiera procesy regulacji poziom cukru we krwi (szczególnie w insulinoodporności).

Rokitnik a odchudzanie

Ponieważ rokitnik jadalny jest źródłem kwasów omega-7, chętnie sięgają po niego osoby dążące do szczupłej sylwetki. Substancje czynne znajdujące się w rokitniku wspierają procesy związane z wolniejszym odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Co więcej, część tłuszczu zmienia się w brunatną tkankę tłuszczową. Jest ona bowiem niezbędna w celu utrzymania prawidłowej masy ciała. Ma też olbrzymi wpływ na przyspieszenie metabolizmu.

Zastosowanie rokitnika w kosmetyce

Rokitnik bogaty w cenne substancje odżywcze, pomaga w walce z problemami skórnymi. To ważna informacja dla osób, które jeszcze nie znalazły złotego środka na swoje dolegliwości. Wesprzeć swoją urodę można zarówno jedząc owoce rokitnika, pijąc wyciśnięty z nich sok, jak również aplikując pozyskany z niego olejek olejek na twarz i ciało. Substancją, która w tym procesie odgrywa bardzo ważną rolę, jest wspomniana witamina C, która wspomaga:

  • syntezę kolagenu,
  • wygładzenie cery,
  • jędrność skóry,
  • wyrównanie kolorytu,
  • ochronę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego,
  • likwidację pierwszych zmarszczek.

Co więcej, olejek z rokitnika może wspierać prawidłową kondycję włosów. Wspomaga ich nawilżenie, tym samym nadając im blasku. Ponadto, wspomaga stymulację porostu włosów i przeciwdziała ich wypadaniu.

Reasumując, uprawiać rokitnika może każdy. Roślina o niewygórowanych wymaganiach nie tylko świetnie prezentuje się w ogrodzie, ale też wspomaga szereg procesów zdrowotnych. Warto więc wziąć ją pod uwagę przy wzbogacaniu zielenią własnego podwórka.

Rokitnik pospolity – uprawa

W Polsce krzew rokitnika zwykle rośnie dziko. Rokitnik w ogrodzie jest uprawiany od końca XIX wieku. Jego sadzonki zostały przywiezione z Rosji.

Uprawa rokitnika nie jest bardzo skomplikowana, można stwierdzić, że wręcz przeciwnie. To gatunek, który nie ma dużych wymagań glebowych. Najważniejsze jest zapewnienie mu dużej ilości światła. Najlepiej rośnie na glebach lekkich, przepuszczalnych i bogatych w wapń. Jeśli zagwarantujesz mu takie warunki, masz pewność, że urośnie duży i zdrowy, a jego owoce będą dorodniejsze.

Rokitnik można uprawiać z sadzonek. Warto jednak od razu wybrać mu oświetlony teren. W przypadku, gdy będzie miał za dużo cienia, jego pędy, kwiaty i owoce zaczną umierać.

Co ciekawe, prostota w uprawie rokitnika polega na tym, że drzewko to toleruje mróz, suszę, silne wiatry, a nawet upały. Jest więc rośliną odporną na niekorzystne czynniki atmosferyczne oraz wszelkie zanieczyszczenia powietrza. Krzew rokitnika dorasta do około 6-10 m wysokości. Jego korona jest nieregularna i dość gęsta. Warto wiedzieć, że rokitnik zwyczajny wytwarza mnóstwo odrostów korzeniowych, które warto podcinać.

Autor: Redakcja Deccoria.pl

„Ewa gotuje”: Syrop z miodu i czosnku na INTERIA.TV.

Reklama

 

 

 

 

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu ""Złoto Syberii" na odchudzanie i kaszel. Ten krzew to kopalnia witamin!"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.