Apteka w ogrodzie

Owoce pełne witamin. Odkryj wielozadaniowe właściwości rokitnika

Rokitnik jest ceniony nie tylko nie tylko za walory dekoracyjne, ale przede wszystkim za unikatowe właściwości lecznicze. Jego owoce są bogatym źródłem witaminy C – zawierają jej 2-3 razy więcej niż owoce czarnej porzeczki! Podpowiadamy, jak wygląda uprawa rokitnika oraz w jaki sposób można wykorzystać jego jadalne owoce. 

Owoce pełne witamin. Odkryj wielozadaniowe właściwości rokitnika
Rokitnik to roślina o niezwykłych właściwościach leczniczych. Fot. 123RF/Pixabay

Spis treści:

Rokitnik – charakterystyka

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) nazywany również rokitnikiem pospolitym to gatunek rośliny przynależącej do rodziny oliwnikowatych. W naturalnych warunkach występuje w Azji oraz Europie. W Polsce można go spotkać przede wszystkim na wybrzeżu Bałtyku. Powszechnie uprawiany jako roślina ozdobna oraz lecznicza.

Rokitnik pospolity to roślina wieloletnia o dosyć rozłożystym i nieco zaokrąglonym pokroju, osiągająca od 1,5 do 6 metrów wysokości. Charakterystyczną cechą tego gatunku jest powolny wzrost – rokitnik maksymalną wysokość osiąga z reguły po kilku lub kilkunastu latach. Zazwyczaj przyjmuje postać krzewu liściastego, rzadziej drzewa. Roślina posiada podłużne, ciemnozielone listki pokryte srebrzystymi włoskami, a jej głównym walorem dekoracyjnym są niewielkie pomarańczowe owoce zebrane w grona, które swoim wyglądem przypominają owoce jarzębiny.

Rokitnik zwyczajny na szeroką skalę uprawiany jest m.in. w Rosji, Estonii oraz Rumunii. Warto wiedzieć również o tym, że roślina wydziela intensywny aromat, bardzo zbliżony do zapachu ananasa. Z tego też względu rokitnik często bywa nazywany rosyjskim ananasem.

rokitnik krzew Rokitnik zwyczajny to liściasty krzew o dekoracyjnych owocach. Fot.123RF.com

Jakie są odmiany rokitnika?

Na polskim rynku dostępnych jest wiele ciekawych odmian rokitnika, które różnią się od siebie rozmiarem owoców oraz walorami smakowymi. Do najpopularniejszych zalicza się m.in.:

  • Botaniczeskaja – odmiana wyjątkowo plenna, zazwyczaj wykorzystywana do celów handlowych, charakteryzuje się czerwono-pomarańczowymi, podłużnymi owocami o subtelnym smaku.

  • Podruga – odmiana średnia, posiada duże, owalne, pomarańczowe owoce o słodko-kwaśnym smaku, które doskonale nadają się na przetwory.

  • Wielikan – odmiana bezkolczasta o dużych, jasnopomarańczowych owocach o słodko-kwaśnym smaku.

Największym uznaniem jednak cieszy się rokitnik syberyjski, z którego owoców wytwarza się olej rokitnikowy syberyjski, zawierający dużą ilość nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.  

Przeczytaj również: Mówi się, że jest w stanie wyleczyć 99 schorzeń. Poznaj niezwykle właściwości czarnego bzu

czarny bez Czarny bez zawiera mnóstwo substancji wzmacniających organizm. Fot. pixabay.com

Rokitnik w ogrodzie – uprawa i pielęgnacja

Uprawa rokitnika zwyczajnego jest stosunkowo prosta. Choć roślina ma minimalne wymagania, to warto pamiętać o spełnieniu kilku podstawowych zasad dotyczących m.in. stanowiska, podłoża oraz niezbędnych zabiegów pielęgnacyjnych.

  • Stanowisko

Niezależnie od odmiany rokitnik preferuje stanowiska dobrze nasłonecznione, osłonięte od wiatru.

  • Podłoże 

Krzew ten najlepiej rośnie na glebach lekkich i przepuszczalnych o odczynie zasadowym (pH od 5,1 do 7,8). Rokitnik jest wrażliwy na przesuszenie, dlatego też przed posadzeniem rośliny w ogrodzie, warto zadbać o to, aby podłoże było odpowiednio wilgotne. Ziemię dodatkowo można użyźnić, stosując nawóz o wysokiej zawartości wapnia i fosforu.

  • Podlewanie 

Rokitnik zwyczajny nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Przez pierwszy rok po posadzeniu roślinę trzeba regularnie i obficie podlewać. W późniejszych latach nie jest to już konieczne, krzew należy nawadniać jedynie w okresach długotrwałej suszy.

  • Przycinanie 

Zaraz po posadzeniu rokitnika w ogrodzie zaleca się przeprowadzić cięcie formujące, skracając pędy tuż nad pierwszym pąkiem. Zabieg ten przeprowadza się wczesną wiosną, w celu uzyskania pożądanej formy pokrojowej krzewu i przeprowadza się go jedynie w pierwszych latach po posadzeniu. Należy pamiętać o tym, że rokitnik źle znosi sezonowe przycinanie. Po cięciu długo się regeneruje i wolno odrasta, dlatego też zabieg ten ogranicza się jedynie do usunięcia uszkodzonych bądź porażonych pędów.

  • Nawożenie 

Rokitnik nie wymaga także nawożenia. Zamiast tego należy regularnie spulchniać i odchwaszczać ziemię wokół krzewów. Zabieg ten ułatwi wnikanie do gruntu wody i tlenu, zapewniając roślinom optymalne warunki do wzrostu. Rokitnik cechuje się wysoką odpornością na mrozy. Dobrze także znosi zanieczyszczenia powietrza, przez co doskonale nadaje się do nasadzeń w warunkach miejskich.

rokitnik zastosowanie Regularne spożywanie herbaty z rokitnika poprawia pracę układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit oraz normalizuje procesy metaboliczne. Fot.123RF.com

Rokitnik – jak sadzić krzew w ogrodzie?

Planując uprawę rokitnika w ogrodzie, należy pamiętać o tym, że jest on rośliną dwupienną. Oznacza to, że istnieją zarówno egzemplarze męskie, jak i żeńskie. Przyjęło się, że na sześć krzewów żeńskich powinien przypadać jeden męski, co gwarantuje uzyskanie obfitych plonów. Wybierając sadzonki rokitnika, warto zadbać o to, aby pochodziły one z dobrego źródła.

Kiedy sadzić rokitnik? Roślinę najlepiej jest sadzić do gruntu jesienią, zachowując 1-2 metrowe odstępy pomiędzy sadzonkami, co umożliwi im swobodny rozrost. W sprzyjających warunkach po ok. 3-4 latach od posadzenia roślina zaczyna owocować.

Owoce rokitnika – skład i właściwości. Co leczy rokitnik?

Krzewy rokitnika poza walorami dekoracyjnymi posiadają także właściwości lecznicze, a nawet kosmetyczne. Warto wiedzieć o tym, że zarówno owoce, jak i liście są bogatym źródłem drogocennych substancji odżywczych.

  • Właściwości rokitnika 

Owoce rokitnika zawierają dużą ilość witaminy C, która w naturalny sposób wzmacnia odporność organizmu, wspiera proces gojenia się ran, usprawnia pracę układu krążenia, zapobiega odwapnieniu kości, wzmacnia mięśnie i stawy, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe itp. Regularne spożywanie soku lub syropu z rokitnika wskazane jest zwłaszcza osobom z niedoborem witaminy C.

  • Rokitnik – jakie ma witaminy?

Oprócz tego w owocach i liściach rokitnika znajdują się witaminy, takie jak K, P, E, D, A, F oraz witaminy z grupy B, a także minerały – żelazo, bor i mangan. Stanowią one także źródło kwasów omega-3 oraz omega-6, aminokwasów, flawonoidów, kwasu foliowego, garbników i adaptogenów. Składniki te sprawiają, że rokitnik uznawany jest za roślinę o właściwościach antyseptycznych, wzmacniających układ odpornościowy, utleniających, zapobiegających nadciśnieniu i miażdżycy. Rokitnik wspomaga także leczenie wrzodów żołądka oraz zgagi.

owoce rokitnika  Rokitnik jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera ją ok. 2 i pół raza więcej niż czarna porzeczka.Fot.123RF.com

Rokitnik – zastosowanie

Rokitnik pospolity jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. Poprzez wzgląd na swoje właściwości lecznicze i odżywcze stosuje się go w medycynie, kosmetyce oraz kuchni.

Co można zrobić z rokitnika? Świeże i dojrzałe owoce rokitnika można wykorzystać do przygotowania domowych, zdrowych przetworów – konfitur, dżemów, soków oraz nalewek. Mogą stanowić również dodatek do ciast, a nawet mięs. Świetnie nadają się też do kandyzowania. Warto zaznaczyć, że obróbka termiczna nie wpływa na obniżenie wartości owoców – przetwory z rokitnika zachowują skład i walory świeżych owoców

Kiedy zbierać owoce rokitnika? Pomarańczowe jagody należy zbierać we wrześniu i październiku.

Młode liście rokitnika natomiast zaleca się zbierać w maju i czerwcu, kiedy to występuje w nich duża ilość pektyn i garbników. Suszone liście krzewu wykorzystywane są przede wszystkim do przygotowywania naparów, które m.in. wspomagają leczenie stanów zapalnych układu pokarmowego. Napar z liści rokitnika w formie okładów stosowany jest miejscowo na skórę przy oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, a także w przypadku trudno gojących się ran i chorób. 

Przeczytaj również: Włącz kasztany do jesiennej diety. Dodadzą ci energii i wzmocnią odporność

kasztan jadalny W owocach kasztanów jadalnych znajdziemy wiele witamin oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków. Fot.pixabay.com

"Polska cytryna", "złoto Syberii" i inne niezwykłe jesienne owoce na INTERIA.TV.

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.