Apteka w ogrodzie

Żurawina: Uprawa i właściwości

Jesień to pora na zbiór owoców żurawiny. Małe, czerwone kuleczki o wyrazistym, kwaskowatym smaku to rarytas dla niewielu. O wiele chętniej wolimy spożywać ją w formie konfitur i soków. W jaki sposób uprawiać tę roślinę w ogrodzie?

REKLAMA

Żurawina to wieloletnia, zimozielona krzewinka z rodziny wrzosowatych. W Polsce występują oba jej gatunki: wielkoowocowa i błotna (często można spotkać ją dziko w lasach). W przydomowych ogrodach uprawia się głównie tę pierwszą, nie tylko ze względu na wartościowe owoce, ale też dla jej dekoracyjnych drobnych, owalnych liści. Roślina wytwarza płożące się pędy, z których wznoszą się pędy owocujące. Kwitnie od czerwca do lipca, a owocuje jesienią, aż do pierwszych przymrozków. Duże, okrągłe owoce, z początku zielonkawe z czasem czerwieniejące, mają gładką, połyskującą skórkę i kwaśny, nawet lekko cierpki smak.

Warunki i pielęgnacja
Ogólne warunki panujące w Polsce sprzyjają uprawom żurawiny, jednak nie często widywana jest ona w ogrodach. Może to być spowodowane pewnymi trudnościami związanymi ze specyficznymi wymaganiami tej rośliny. Odpowiednie są dla niej gleby lekkie mineralne lub torfowe, o dużej wilgotności. Idealne pH wynosi 3 – 3,5. Poza torfem, do podłoża warto dodać trocin lub kory sosnowej.

fot. Pixabay.com

Stanowisko krzewinki powinno być dobrze nasłonecznione – owoce okazów trzymanych w cieniu nie zmieniają barwy na czerwoną. Z powodu płytkiego systemu korzeniowego, żurawina jest wrażliwa na niedobory wody – należy podlewać ją regularnie, zarówno w porze letniej, jak i zimowej. Dobrze, by woda używana do nawadniania była możliwie niskozmineralizowana, „odstana” lub zakwaszona sokiem z cytryny lub torfem. Przeczytaj więcej o tym, jaką wodą należy podlewać kwasolubne rośliny.

REKLAMA
REKLAMA

Sadzenie
W zależności od rodzaju sadzonki, żurawinę sadzić można przez cały sezon (sadzonki z doniczki – częściej sprzedane w sklepach i szkółkach) lub jedynie na wiosnę i jesienią (sadzonki z gruntu, z odkrytym korzeniem). Uprawę okazów prowadzimy w rozstawie 50 × 50 cm, co sprzyja lepszemu wykształceniu pędów owocujących. Po umiejscowieniu w gruncie sadzonki podsypujemy torfem. Żurawina zaczyna owocować ok. 3 lata od posadzenia.

Właściwości żurawiny
O owocach żurawiny mówiono kiedyś, że są „cytryną dla ubogich” – kilkadziesiąt lat temu była zdecydowanie tańsza od cytrusa. Dziś jest na odwrót, za dobrą żurawinę przychodzi płacić „krocie”. Wpływa na to niewielka skala komercyjnych upraw tego owocu.

Zobacz więcej zdjęć

Żurawina to owoc bogaty w błonnik, witaminy z grupy B, a także A, C i E. W jej składzie występują cenne minerały, takie jak fosfor, jod, potas, sód i żelazo. Dzięki zawartości poliantocyjanidów odznacza się działaniem antyoksydacyjnym. Za jej kwaskowaty smak odpowiada kwas benzoesowy, będący naturalnym konserwantem. Co ciekawe, znajdują się w niej flawonole o unikatowej strukturze, które nie występują w innych owocach. Nic dziwnego, że żurawina znalazła szerokie zastosowanie w medycynie.

REKLAMA
REKLAMA

Żurawina wykazuje się właściwościami przeciwgrzybiczymi i antybakteryjnymi. Już w XVII w. Indianie stosowali jej liście i owoce do leczenia ran, zakażeń krwi oraz zaburzeń pracy układu moczowego. Z czasem jej walory docenili także marynarze – spożywanie żurawiny zapobiegało rozwojowi szkorbutu. Obecnie żurawinę docenia się właśnie ze względu na jej wpływ na układ moczowy. Jej spożywanie powoduje zakwaszenie moczu, co powstrzymuje rozwój bakterii powodujących bolesne infekcje pęcherza. Regularne picie skoncentrowanego soku z żurawiny zapobiega również powstawaniu kamieni nerkowych oraz wrzodów w żołądku. Owoc odznacza działaniem oczyszczającym organizmu z toksyn oraz obniżającym poziomu złego cholesterolu.

fot.Pixabay.com

Co można zrobić z żurawiny?
„Surowa” żurawina będzie najzdrowsza, ale nie wszystkim może odpowiadać jej cierpki smak. Jeśli chcemy włączyć ją do swojej diety, warto wypróbować jej suszony wariant lub różnorodne przetwory: soki, nalewki, kisiele, konfitury, wina. Z suszonych owoców (najlepiej tych lizofilowanych lub suszonych naturalnie, bez dodatku tłuszczy, siarczanów i substancji słodzących!) przygotować można zdrowotny napar – 4 łyżki suszu zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez kilka minut.

Deccoria.pl

Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL, Pixabay.com

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Żurawina: Uprawa i właściwości"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.