IDEA od IKEA

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

Co roku obiecujesz sobie, że tym razem nie przesadzisz ze świątecznymi przygotowaniami. Potraw i deserów będzie dokładnie tyle, ile twoja rodzina jest w stanie zjeść w powszednie dni, oszczędzisz na zakupach w hipermarkecie, nie będziesz gorączkowo szukała miejsca na stosy produktów w kuchennych szafkach.
REKLAMA

Kończy się jak zwykle – napoczęte wędliny, niedokończone ciasta, świąteczne przysmaki dzień po świętach wciąż zalegają na blacie, a ty załamujesz ręce. Wyrzucić czy zatrzymać? Co właściwie możemy zrobić z jedzeniem, które zostało? Oto kilka sprawdzonych pomysłów.

Mrożenie
Najszybszy i najbardziej praktyczny sposób na przechowywanie pozostałości po świątecznych daniach. Mrozić możemy prawie wszystko, choć najlepiej do tego nadają się przygotowane wcześniej mięsa (pieczeń, gulasz, kotlety z drobiu), chleb, ciasta, a także warzywa. W tej postaci mogą przetrwać nawet kilka miesięcy.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Fot. 123RF/PICSELL

Przed świętami zdarza nam się korzystać z mięs ze świeżego uboju, warto wiec pamiętać, by tak przygotowanego mięsa w surowej postaci nie mrozić. Powód jest prosty – enzymy wydzielane pod wpływem niskiej temperatury mogą je zakwasić i mięso będzie niejadalne. O mrożeniu lepiej pomyślmy już na etapie przygotowania – nie krójmy ciast czy chleba na mniejsze części „na zapas”. W jednym kawałku przetrwają znacznie dłużej i będą po rozmrożeniu zdecydowanie smaczniejsze.

Co przetrwa w pudełkach i słoikach?
Jeśli po świętach zostało ci stosunkowo niewiele resztek, może się okazać, że głębokie mrożenie będzie zbędne, a to co zostało, jesteś w stanie w najbliższym czasie dojeść albo rozdać. Aby przewietrzyć nieco lodówkę i uporządkować półki, warto zastanowić się, gdzie i w jaki sposób przenieść zalegające produkty. Najlepszym miejscem dla zup, sosów i dań półpłynnych (np. kawałki mięsa z sosem, bigos, fasola po bretońsku) będą słoiki. Wystarczy, że je wyparzysz, dania zagotujesz, przelejesz i mocno zakręcisz – w ten sposób w lodówce wytrzymają nawet cztery dni, a ty będziesz miała gotowe dania na każdy dzień tygodnia.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Wędliny i sery, zwłaszcza jeśli są pokrojone w plasterki, koniecznie przełóż do szklanych salaterek i miseczek, nie zapomnij znaleźć im również odpowiedniego przykrycia (dzięki temu produkty nie wyschną, a wy będziecie mogli cieszyć się ich smakiem jeszcze przez najbliższe cztery dni). Jesteś przekonana, że nie przejecie zapasów? Podziel się z innymi, którzy mogą ich potrzebować – spakuj dziecku wracającemu do szkoły w odległym mieście, odwiedź rodziców, którzy uwielbiają przygotowany według twojej autorskiej recepty bigos lub po prostu – zaproś 2-3 dni po świętach znajomych na imprezę. Na pewno w gronie przyjaciół znajdzie się ktoś, kto nie potrafi odmówić sobie poświątecznych pyszności.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Fot. 123RF/PICSELL

Jak uratować pieczywo?
Chyba w każdej rodzinie zdarza się, nie tylko od święta, przesadzić z ilością chleba. Czasami po prostu trudno oszacować, ile właściwie bochenków lub bułek jesteśmy w stanie zjeść, a widmo „uganiania się” za wątpliwej świeżości pieczywem w lokalnych sklepikach jeszcze mocniej działa na naszą wyobraźnię. W efekcie w naszych wózkach i koszykach ląduje pięć chlebów i zapas świeżych bułeczek dla najmłodszych.

Aby temu zapobiec, zacznij planować gospodarowanie resztkami pieczywa znacznie wcześniej. Jeśli celowo kupiłaś je na zapas, po zakupach zawiń szczelnie spożywczą folią produkty i wsadź do zamrażarki. Kilka dni później po rozmrożeniu wciąż będziesz mogła cieszyć się dokładnie tym samym smakiem i miękkością. Jeśli zauważyłaś, że chleb jest suchy, połóż go w kartonowej podstawce na rozgrzanym kaloryferze i pozwól, by stwardniał do reszty. Po kilku godzinach świetnie nada się do produkcji domowej bułki tartej – nic się nie zmarnuje, a ty będziesz dysponować kolejnym składnikiem do przygotowywania obiadów w przyszłości.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Wyczaruj z resztek szybkie rarytasy
Jak szybko „pozbyć się” skrawków wędliny, pozostałości po serze, sosach i innych półproduktach? Inspiracji jest mnóstwo, a te najłatwiejsze przypadną w szczególności najmłodszym członkom rodziny. Z resztek warzyw, mięsa itd. możemy wyczarować pizzę, zapiekanki, tortillę faszerowaną kurczakiem, papryką lub mięsem wołowym z pomidorami, cebulą czy pieczarkami (wszystko zależy oczywiście od tego, co zostało po świątecznej uczcie).

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Z kawałków mięs, ryb lub gotowanych warzyw możesz zrobić na zapas pasty do smarowania pieczywa. Ugotowane ziemniaki można zmielić i przygotować z nich kopytka lub gniocci, startymi resztkami sera posypiesz większość obiadowych dań, jak np. gęste zupy, klasyczny schabowy czy makaron z sosem bolognese. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie pozostałości po winie jest zamrożenie go w silikonowych foremkach na lód – może się przydać jako dodatek do sosów lub drinków.

W internecie znajdziesz również mnóstwo rewelacyjnych przepisów na rarytasy przygotowywane z… czerstwego chleba. Od sycących muffinów np. na przystawkę, przez zapiekanki, grzanki i śniadaniowe tosty, aż po pizzę lub kotlety.  Wystarczy dodać szczyptę wyobraźni, solidną porcję porad od bardziej wtajemniczonych kucharzy i pożywny obiad dla całej rodziny będzie gotowy dosłownie w kilkanaście minut.

Deccoria.pl
Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL

Przeczytaj również:

TV jako element aranżacji wnętrz
7 świetnych porad, by poprawić wygląd wnętrza

Jak urządzić mieszkanie dla singla?
Romantyczny wieczór we dwoje. Jak przygotować wnętrze?
Mieszkanie w stylu loftowym. Jak je urządzić?
Jak urządzić wynajmowane mieszkanie?
Pokaż mi swoje mieszkanie, a powiem ci jaki jest twój znak zodiaku
Jak wyrmontować mieszkanie do 1000 zł?
Sofa idealna: Jaką wybrać do małego mieszkania?
Sofa jako centrum rozrywki
Czego nie może zabraknąc podczas remontu mieszknia?

Zobacz najlepsze pomysły na urządzenie kuchni Użytkowników Deccoria.pl (kliknij w zdjęcia)

     

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.