Kuchnia to jedno z ważniejszych pomieszczeń w domu, co za tym idzie, przy jej planowaniu powinniśmy poświęcić jej trochę więcej uwagi. Niejednokrotnie na portalu Decoria.pl poruszane były tematy kuchenne, mniej lub bardziej pomocne przy projekcie i realizacji kuchni. Tym razem, aby ułatwić wybór elementów do kuchni, weźmy pod lupę blat kuchenny. O czym warto pamiętać przy wyborze blatu, jakie możliwości materiałowe serwuje nam współczesny rynek meblarski? Kilka wskazówek poniżej.
BLAT KAMIENNY
Solidny i trwały. Przy wyborze kamienia na blat należy pamiętać, by był on wykonany z twardego i nienasiąkliwego kamienia. To właśnie granit jest numerem jeden, jeśli chodzi o blat z kamienia. Jest odporny na zarysowania, wysoką temperaturę, środki chemiczne. Można na nim bez obaw kroić, siekać, wyrabiać ciasto, oblewać wodą, stawiać gorące garnki itp. Po skończonych pracach kuchennych i uprzątnięciu będzie zawsze czysty i elegancki. A co z innymi kamieniami? Marmury mają zdecydowanie bogatszą kolorystykę niż granity, bywają również tańsze, mają jednak swoje wady, przez które nie powinno ich się stosować w kuchni. Marmur jest kamieniem miękkim i nasiąkliwym. Wystarczy nieopatrznie postawić na marmurowym blacie kubek ochlapany kawą, odciśnięte kółko, jak pieczątka zostanie na nim na zawsze. Łatwiej ulega także uszkodzeniom mechanicznym, jego wypolerowaną strukturę można zarysować nawet gąbką z mleczkiem do czyszczenia.
Zaletą granitu jest nie tylko jego odporność na wszelkiego rodzaju procesy kuchenne, jest to materiał doskonale prezentujący się w każdej kuchni, od stylizowanej po ultranowoczesne. Slab granitowy można idealnie ukształtować pod wymiar naszej kuchni. Często udaje się go wykonać w jednym kawałku, bez widocznych łączeń. Można dowolnie wybrać jego grubość (może być bardzo cienki lub bardzo gruby) i dowolną szerokość. Idealny do minimalistycznych niewidocznych, podwieszanych zlewozmywaków. W płaszczyźnie blatu możemy wycinać dowolne otwory pod zlewozmywaki, a także w jego płaszczyźnie wykonać ociekacz – czy to w formie ryflowania lub minimalnego obniżenia ze spadkiem w kierunku zlewu. Zatem, jeśli zdecydujemy się na blat kamienny, wybierzmy ten z granitu.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
BLAT Z LAMINATU
Najpopularniejsze i ciągle najtańsze na rynku rozwiązanie. Jest to blat wykonany z płyty wiórowej, na którą naklejony jest laminat w dowolnym kolorze. Największą zaletą tych blatów jest ich kolorystyka, najbogatsza na rynku. Żaden inny materiał, nie będzie miał w swojej palecie tylu barw i wzorów co blaty z laminatu. Możemy wybrać blaty monochromatyczne gładkie, imitujące kamień, drewno, blaty we wzorki itd. Wadą może być to, że blaty te mają określoną szerokość – zwykle 60-63 cm, a także długość. Łączenie blatów z dwóch kawałków np. w układzie kuchni w „L”, wymaga idealnego wykończenia i precyzji docięcia, aby nie rzucało się ono w oczy, a także nie dostawała się tam woda. Blat laminowany ma tylko jedną wykończoną krawędź, która posiada kilka wykończeń -od zupełnie zaoblonych po prawie proste. Blaty te nie są zbyt odporne na wysokie temperatury, zaleca się nie stawiać na nich gorących garnków. Łatwo je również zarysować.
BLAT DREWNIANY
Bardzo modny, chętnie wybieramy przez użytkowników lubiących prosty, skandynawski styl we wnętrzach. Blat z drewna klejonego (bo w takiej właśnie formie on najczęściej występuje), jest bardzo wdzięcznym materiałem, jeśli chodzi o walory estetyczne kuchni. Jest to materiał naturalny i ciepły w odbiorze. Wykonany jest najczęściej z dębu, buku, sosny czy jesionu lub innego, egzotycznego gatunku. Piękny wygląd to jednak nie wszystko. W procesie użytkowania ma on niestety swoje wady. Po pierwsze blat z każdego rodzaju drewna wymaga zastosowania impregnacji środkiem z atestem spożywczym. Impregnację trzeba powtarzać regularnie, najlepiej minimum raz w roku. Pomimo impregnacji, potrafi nie być odporny na najbardziej plamiące produkty spożywcze jak, chociażby przyprawa curry, papryka czy kakao. Nie zaleca się również stawania na nim gorących garnków. Łatwo ulega zarysowaniom, mimo iż przypomina deskę do krojenia, jeśli chcemy zachować długo elegancki wygląd lepiej w tej roli go nie stosować.
BLAT METALOWY
Sterylny, idealnie gładki o ciekawym technicznym wyglądzie będzie blat wykonany ze stali nierdzewnej lub aluminium. Aby był wytrzymały i odporny na zarysowania, koniecznie wybierzmy blat ze stali kwasoodpornej. Nie ulegnie on korozji, pod wpływem codziennego użytkowania. Jest to najbardziej higieniczny blat, gdyż na powierzchni metalu, a także w jego strukturę nie wnikają żadne drobnoustroje.
BLAT KOMPOZYTOWY
Corian, staron, kerrock czy top stone to najpopularniejsze materiały z kategorii kompozytów. Są to materiały wykonane z mieszanki minerałów i żywic syntetycznych z pigmentami. Blaty z kompozytów są dużo lżejsze niż kamień naturalny, a ich plusem jest to, że są ciepłe i przyjemne w dotyku. Charakteryzują się dużą odpornością na działanie procesu kuchennego tj. odporne na zarysowania, wysoką temperaturę, środki chemiczne, zaplamienia. Największą zaletą kompozytów jest ich plastyczność. Kształtuje się je w dowolnych formach (np. zlewozmywak zintegrowany z blatem), zrobione są z jednego kawałka, bez spoin i szpar. Taki blat gwarantuje nam to, że otrzymamy wodoodporną, jednorodną i gładką płaszczyznę. Mają jedną wadę, są drogie (od 1000zł/m2). To właśnie ze względu na swoją cenę, ciągle jeszcze są rzadko wybierane.
BLAT KONGLOMERATOWY
Konglomerat, czyli tzw. sztuczny kamień. Powstaje na bazie zmielonych kamieni naturalnych połączonych z niewielką ilością żywicy poliestrowej lub cementu. Konglomeraty marmurowe produkowane są ze skał miękkich: wapieni, dolomitów, marmurów, konglomeraty granitowe i kwarcowe powstają na bazie kamieni twardych: granitów, sjenitów, granitognejsów, gnejsów lub piasku kwarcowego. Poprzez dodanie do mieszkanki pigmentów, uzyskujemy bogatą kolorystykę. Blaty z konglomeratu, podobnie jak kamień, mogą posiadać błyszczące lub matowe wykończenie. Są odporne na wilgoć, wysoką temperaturę, środki chemiczne, a także zarysowania. Oczywiście podobnie jak kamień, konglomeraty granitowe i kwarcowe będą najtrwalsze i to je warto wybrać na blat kuchenny.
BLAT ZE SPIEKÓW KWARCOWYCH
Jakość, trwałość, elegancka i wyszukana kolorystyka. Spiek kwarcowy jest produktem ekologicznym o bardzo dobrych parametrach użytkowych. Poza ceną, bo ta niestety jest wysoka, mają same zalety. Blaty ze spieków kwarcowych są odporne na jakiekolwiek zarysowania. Są nienasiąkliwe, czyli plamoodporne. Nie groźne mu działanie, najbardziej żrących środków chemicznych. Spieki kwarcowe występują w płytach o formatach 100x300cm, także wielokrotnie możemy wykonać blat bez łączeń. Technologia obróbki pozwala na uzyskanie blatu o bardzo cienkiej grubości, nawet już 7 mm, tych standardowych jak 4 cm, czy całkiem grubych 10 cm blatów. Spieki kwarcowe, drugie po laminatach, posiadają bardzo szeroką paletę kolorystyczną, w standardowej ofercie występuje ponad 100 kolorów.
Przy wyborze blatu w pierwszej kolejności kierujmy się jego parametrami technicznymi. Jeśli zaplanowany budżet na remont kuchni, pozwala nam na wybranie blatu z kompozytu, spieku kwarcowego czy kamienia, śmiało wybierzmy te nowoczesne i ponadczasowe rozwiązania. Dokonując wyboru blatu, pamiętajmy jednak o jego spójności kolorystycznej z całością kuchni. Blat powinien spinać kompozycyjnie całość mebli, a także być tłem dla stojących często na nim akcesoriów kuchennych. Wzór blatu nie powinien być zbyt bogaty, im prościej i skromniej, tym lepiej.
arch. Monika Wolska-Gan