Coraz więcej osób korzysta z nich, kiedy chce szybko odgrzać lub rozmrozić jedzenie, niektórzy używają ich do przygotowywania całych posiłków, w tym również ciast. Na obróbce pożywienia nie kończy się jednak lista możliwości tych urządzeń. Poznaj praktyczne, choć nietypowe, zastosowania mikrofalówek.
Suszenie ziół
Jeżeli chcesz, aby bazylia lub tymianek dłużej zachowały aromatyczny zapach, zawiń je w papierowe ręczniki i wsadź je na 30 sekund do mikrofali zaprogramowanej na pełną moc. W ten sposób z łatwością ususzysz zioła zakupione w sklepie, jak i te, które wyrosły w ogródku lub na parapecie.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Odświeżanie gąbki do mycia naczyń
Gąbki do naczyń są siedliskiem wielu bakterii. Ich szybkiemu namnażaniu sprzyja wilgoć oraz resztki pożywienia, z którą „myjki” mają styczność. Należy pamiętać o tym, aby wymieniać je jak najczęściej, a po każdym użyciu dokładnie osuszać, w przeciwnym razie, zamiast myć talerze, będziesz rozprowadzał po nich szkodliwe mikroorganizmy. Gąbkę osuszysz i odkazisz w mikrofali. Wystarczy niecała minuta, aby wyeliminować 99% wszelkich drobnoustrojów.