Porady domowe

5 wskazówek jak zwiększyć wydajność okapu kuchennego

Chcesz poprawić wydajność Twojego okapu i sprawić, że będzie on jeszcze lepiej oczyszczał powietrze? Przedstawiamy 5 wskazówek, które ci w tym pomogą.
REKLAMA

Nowoczesne sprzęty AGD wyposażone są w coraz bardziej innowacyjne technologie, które ułatwiają nam codzienne funkcjonowanie w domu. To bardzo cenne zdobycze techniki i nauki. Czasem trudno jednoznacznie stwierdzić, czy wykorzystujemy potencjał danego urządzenia w 100%. Z pomocą przychodzi nasz krótki poradnik, w którym podpowiadamy, co zrobić, żeby nasz okap stał się możliwie jak najbardziej wydajny i skuteczny.

1. Czyszczenie filtrów przeciwtłuszczowych
Filtry przeciwtłuszczowe (metalowe) mieszczą się w dolnej części okapu. To właśnie na nich zatrzymuje się większość drobinek tłuszczu, które unoszą się nad kuchenką. Powinniśmy czyścić je przynajmniej raz w miesiącu. Większość z nich można myć w zmywarce w niższych temperaturach. Polecamy jednak zapoznać się z instrukcjami producenta, aby upewnić się, że nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań.

Wybrane modele okapów kuchennych posiadają czujnik zabrudzenia filtrów, który sam przypomni nam on o konieczności ich wyczyszczenia. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie.

2. Wymiana filtrów węglowych
Okapy kuchenne pracujące w trybie pochłaniacza (czyli bez podłączenia do wentylacji zewnętrznej) posiadają filtry węglowe, które należy regularnie wymieniać. Bez tego nasze urządzenie nie będzie należycie działało.

Filtry węglowe umieszczone są za filtrami przeciwtłuszczowymi lub przymocowane są do silnika okapu. Optymalna, zalecana częstotliwość wymiany filtra to 3-4 miesiące. Żeby uniknąć konieczności wymiany filtrów węglowych - polecamy podłączenie urządzenia do wentylacji. Okap będzie też wtedy bardziej wydajny. Okap w trybie pochłaniacza będzie również neutralizował w pewnym stopniu opary kuchenne i nieprzyjemne zapachy, ale nie spowoduje wyprowadzenia ich poza pomieszczenie.

3. Włączanie urządzenia przed gotowaniem
Przydatna wskazówka, na którą użytkownicy okapów rzadko wpadają. Przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że uruchamiamy dane urządzenie dopiero w momencie, kiedy wykonujemy czynność mu dedykowaną. W przypadku okapu kuchennego jest to oczywiście gotowanie. Okazuje się jednak, że warto jest włączyć okap jeszcze przed gotowaniem. Możemy wtedy zająć się myciem i obieraniem warzyw, krojeniem czy szatkowaniem. Okap powinniśmy ustawić na najmniejszej prędkości, która rozpocznie delikatną cyrkulację powietrza. Gdy zaczniemy gotować, powietrze będzie już w ruchu i wpłynie to na lepszą wentylację oparów. Dzięki temu nie będziemy musieli ustawiać okapu na najwyższych biegach - przydadzą się one jedynie w momencie, gdy coś się przypali lub będzie intensywnie podsmażane. Zaoszczędzimy w ten sposób energię elektryczną (intensywne biegi pochłaniają więcej prądu) oraz sprawimy, że okap będzie chodził cicho (niższe biegi są cichsze).

4. Sprawdzenie kanałów wentylacyjnych
Rury wykorzystywane przy podłączeniu okapu do wentylacji mają duży wpływ na jego wydajność. Upewnijmy się, że używane są przewody o odpowiednich rozmiarach. Zalecana średnica rur wynosi 15 cm. Nie powinniśmy zmniejszać przekroju przewodu odprowadzającego, unikajmy harmonijkowego typu kanału wentylacyjnego, postarajmy się, by rura była możliwie krótka i miała niewiele załamań. Dzięki temu nasz okap będzie pracował ciszej i sprawniej wyprowadzi nieczystości oraz wilgoć powstałe podczas gotowania, co uchroni nasze zdrowie oraz meble.

5. Pozostawienie okapu włączonego po skończeniu gotowania
Ten zabieg pomoże usunąć wszelkie pozostałości zapachów z kuchni. Przydatną funkcją okapu jest w tym przypadku:

•    Timer: jego ustawienie pozwoli na automatyczne wyłączenie okapu po upłynięciu określonego czasu.

•    Czujnik listka: jest to wskaźnik mierzący zmiany jakości powietrza w pomieszczeniach. Kolor listka stopniowo zmienia się z żółtego na zielony.

Wskazówka dodatkowa
Użytkownikom, którzy przymierzają się do zakupu nowego urządzenia, możemy poradzić, by kupili porządny model uznanego producenta. Okapy z najniższej półki cenowej są wykonane z gorszej jakości materiałów, mają słabsze silniki i mniejszą wydajność. Tylko spełnienie wszystkich wcześniejszych warunków sprawi, że nasz okap będzie sprawował się w 100% tak, jak deklaruje producent na opakowaniu. Okap jest jak samochód - posłuży nam wiele lat pod warunkiem, że będziemy go dobrze traktowali.

Drugim warunkiem jest podłączenie urządzenia do wentylacji - zróbmy to zawsze, gdy tylko istnieje taka możliwość. Efekty są nieocenione.

Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "5 wskazówek jak zwiększyć wydajność okapu kuchennego"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.