Spis treści:
Segregacja odpadów domowych – zasady
Są osoby, które wciąż uważają segregację odpadów w domach za dodatkowy, nikomu niepotrzebny wysiłek. Jednak prawidłowe gospodarowanie odpadami ma wpływ na wiele kwestii związanych z poprawą stanu środowiska, w którym żyjemy.
Właściwe dzielenie śmieci produkowanych każdego dnia w olbrzymich ilościach pozwala chronić glebę i wody gruntowe przed zanieczyszczaniem, zmniejsza ilość odpadów zalegających na wysypiskach śmieci czy redukuje nadmierne zużycie cennych zasobów, których dostępność stale się zmniejsza. To nie jedyne korzyści wynikające z naszego zaangażowania, bo segregacja to sposób na zapewnienia drugiego życia surowcom.
Z odzyskanego w wyniku selektywnej zbiórki plastiku pozyskiwane są włókna do produkcji m.in. doniczek czy polarowych ubrań, szkło wykorzystywane jest do wytworzenia rozmaitych materiałów budowlanych, a także nowych opakowań wielorazowego użytku. Jeśli w domu prowadzisz kompostownik, to do niego możesz wrzucać większość odpadów biodegradowalnych, by z czasem przetworzone naturalnie śmieci stały się wartościowym nawozem organicznym do warzyw, roślin doniczkowych i kwiatów na rabatach.
Prawidłowe gospodarowanie odpadami to ważny element ekologicznej postawy - dzięki korzystaniu z kilku różnych pojemników możesz też zadbać o większy porządek w swoim domu, a przy tym, co wielu ucieszy, rzadziej wynosić śmieci. Fot. dtatiana/123rf.com
Jakimi zasadami kierować się przy dzieleniu odpadów? Podstawowe zasady segregacji odpadów domowych dotyczą tego, czego nie należy wyrzucać do odpadów zmieszanych. Jeśli dotychczas zdarzało ci się to robić, teraz masz szansę to zmienić.
Do zwykłego kosza nie wyrzucaj:
- ubrań i tekstyliów (wybieraj specjalne pojemniki na odzież),
- odpadów budowlanych i poremontowych (powinny trafić do kontenera lub PSZOKu),
- leków i starej chemii (przyjmują je punkty PSZOK lub apteki),
- elementów meblowych i mebli wielkogabarytowych (regularnie organizowany transport odpadów zgodnie z terminarzem),
- elektroniki, zużytych akumulatorów, baterii, zasilaczy, elementów oświetleniowych (PSZOK).
W trakcie segregacji może okazać się, że niektóre śmieci bywają problematyczne i, choć intuicyjnie wyrzuciłbyś je np. do plastików i metali, nie powinny tam trafiać. Tak jest np. z opakowaniami po różnych, sypkich produktach spożywczych, jak budyń, kisiel czy aromatyczne przyprawy. Wielu z nas wciąż popełnia ten sam błąd.
Przeczytaj również: Nie wyrzucaj do odpadów zmieszanych. Można zapłacić za to nawet 5 tys. kary
Gdzie wyrzucać opakowania po przyprawach, budyniu, kisielu?
Budynie i kisiele w różnych smakach to fantastyczna, szybka przekąska, którą łatwo wykorzystasz w formie deseru, pozwalając sobie na coś słodkiego, rozgrzewającego i smacznego. Podane z dodatkiem owoców, świeżych i suszonych, sosem z mrożonych malin czy kokosową posypką budynie to coś, co uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nieocenionym produktem w każdej kuchni przy gotowaniu, pieczeniu i tworzeniu deserów są również przyprawy. Co zrobić z saszetkami po sypkich produktach tego rodzaju, gdy już zużyjemy całość? Gdzie wyrzucać opakowania po przyprawach, budyniu, kisielu?
Okazuje się, że intuicyjne działanie, a więc wyrzucanie ich do plastików i metali jest błędne. Opakowania te powinny trafić do pojemnika na śmieci zmieszane. Podobnie, jak większość saszetek po przyprawach. Większość, bo nie wszystkie.
Dla ułatwienia dzielenia odpadów zadania warto wybrać do domu pojemniki różniące się kolorami lub opisać kosze odpowiednimi etykietami. Fot. gpointstudio/CanvaPro
Przyprawy kuchenne dostępne są w rozmaitych opakowaniach i należy zawsze zwrócić uwagę, z czego zostały wykonanie, zanim podejmiemy decyzję o ich wyrzuceniu:
- saszetki foliowe – woreczki z tworzyw sztucznych muszą trafić do kosza na plastiki,
- saszetki papierowe bez foliowego wypełnienia – opakowania te muszą trafić do kosza na papier,
- saszetki papierowe z foliowym wypełnieniem – ten rodzaj opakowań musi trafić do kosza na odpady zmieszane, podobnie jak zużyty papier do pieczenia czy torebka śniadaniowa.
Zdarza się, że wątpliwości związane z prawidłową segregacją odpadów kuchennych narastają, a nie masz czasu lub możliwości poszukać informacji o tym, co należy z nimi zrobić. Wówczas warto kierować się zasadą, która mówi, że mniejszą szkodę wyrządzisz, wyrzucając śmieci po prostu tradycyjnie – do czarnego kosza na odpady zmieszane, niż eksperymentując z innymi możliwościami. Zwykle jednak łatwo da się rozwiać takie wątpliwości, sprawdzając oznaczenie widniejące na opakowaniu po przyprawach.
Kupiłeś większą ilość ulubionego dodatku do dań w słoiku? W tym przypadku pamiętaj, że chociaż szkło jest dobrym surowcem do recyklingu, tylko czyste słoiki nadają się do zielonego kontenera. Etykiety wykonane z PVC, naklejone na wiele szklanych opakowań, musisz zdjąć i wyrzucić do zmieszanych. Jeżeli jednak pozbycie się etykiety ze słoika wymaga zużycia sporej ilości wody, lepiej z tego zrezygnuj i całość wyrzuć do czarnego pojemnika – nie zapominaj, że głównym celem segregacji jest dbałość o środowisko, a nadmierne zużycie wody do niej nie należy.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Kto jest zwolniony z opłat za śmieci? Komu przysługują zniżki lub dopłaty?
Tych urządzeń nie odłączaj od prądu. Możesz mieć poważne problemy
Ceny drewna kominkowego we wrześniu 2024. Czy warto kupić na zapas, gdzie jest najlepsze?