Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady domowe

Jak odpowiednio zadbać o czystość lodówki

Miejsce, w którym przechowujemy jedzenie, musi być utrzymane w czystości – to wiedzą wszyscy. My radzimy, jak zachować czystość na dłużej i jak przechowywać artykuły spożywcze, by nie myć lodówki częściej, niż potrzeba.

Jak odpowiednio zadbać o czystość lodówki

Jak czyścić lodówkę?

Po pierwsze, regularnie przecieraj półki i szuflady. Jeżeli wewnątrz coś się rozleje, od razu zetrzyj to do sucha, zapobiegniesz w ten sposób rozwojowi bakterii. Aby zneutralizować nieprzyjemny zapach, wystarczy włożyć do środka pojemnik z niewielką ilością sody oczyszczonej lub kawy. Substancje te będą chłonąć niepożądaną woń, należy je tylko co jakiś czas wymieniać. Przykładowo raz na tydzień, najlepiej przed większymi zakupami, rób przegląd zgromadzonej w lodówce żywności. W ten sposób usuniesz z niej to, co zaczyna się psuć, zanim zacznie wydzielać nieprzyjemną woń.

 

Na półkach, na których przechowujemy warzywa, możemy rozłożyć papierowe ręczniki, by wchłaniały wilgoć. Tym prostym sposobem unikniemy powstawiania pleśni i gromadzenia się wody na dnie szuflad. Ważne, by raz na kilka dni, wymienić ręczniki, które stały się wilgotne. Istotna jest także dobra organizacja przestrzeni lodówki. Produkty z krótszą datą przydatności możemy przesuwać do przodu, będzie to dla nas sygnał, że trzeba je wcześniej zjeść. Rekomendowane jest również przechowywanie żywności w pojemnikach lub woreczkach foliowych, wtedy ich zapach nie będzie się mieszał, a po drugie, dłużej zachowają świeżość.  

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!


Kliknij i zobacz więcej zdjęć!

Gdy chodzi o gruntowne sprzątanie, zaczynamy od wyłączenia lodówki z prądu i otwarcia jej drzwiczek na oścież. Następnie opróżniamy jej zawartość, łącznie ze zdejmowanymi półkami i szufladami, które myjemy w zlewie i wycieramy do sucha. Jedzenie, zwłaszcza to z zamrażarki, najlepiej zapakować do przenośnego urządzenia chłodzącego, o ile takie posiadamy lub odstawić w najzimniejsze miejsce w domu.

Po rozmrożeniu lodówki myjemy jej wnętrze szmatką i ciepłą wodą z płynem do naczyń lub  z dodatkiem sody oczyszczonej. Inną metodą dezynfekcji lodówki, która dodatkowo usuwa nieprzyjemny zapach, jest użycie wody zmieszanej z octem. Roztwór ten polecany jest do przecierania szyb, na których bezpośrednio układamy jedzenie. Umytą wewnątrz lodówkę, spłukujemy czystą wodą i wycieramy suchą szmatką. Gdyby miejscami pojawiła się pleśń, usuwamy ją za pomocą octu. Nie zapomnijmy o umysciu drzwiczek i wszystkich jej zakamarków oraz udrożnieniu odpływu, który może być zapchany resztkami jedzenia. Ponowne układanie zapasów rozpoczynamy, dopiero gdy jest całkowicie sucha, inaczej wilgoć zamarznie na ściankach w postaci kropelek wody i cały proces odmrażania będziemy musieli powtarzać. Urządzenie powinno zostać wyczyszczone również z zewnątrz (wtym agregat chłodniczy, który znajduje się z tyłu).

Mycie zamrażarki przebiega dokładnie tak samo i przy użyciu tych samych środków jak lodówki, z tą tylko różnicą, że możemy trochę dłużej poczekać, zanim odtaje zgromadzony w niej szron. Trzeba wykazać się tu cierpliwością, nie radzimy bowiem przyspieszania tego procesu za pomocą naczyń z gorącą wodą wkładanych do środka czy skuwania lodu jakimikolwiek narzędziami. W takim wypadku łatwo o uszkodzenie urządzenia. Topniejącą wodę najlepiej zbierać na szmatki rozłożone wewnątrz zamrażalnika. Po całkowitym rozmrożeniu przystępujemy do czyszczenia, według tych samych zasad, co powyżej.

Jak pozbyć się przykrego zapachu z lodówki?
Produkty o intensywnym zapachu włóż do szczelnych pojemników. Połóż na talerzu zmiętą gazetę lub wysuszone liście z zaparzonej herbaty – świetnie wchłaniają zapach ryby. Wstaw do lodówki na kilka godzin kieliszek z octem. Na najniższej półce lodówki umieść talerzyk lub pojemnik, na który możesz położyć (dowolnie):
 
• kilka łyżek sody oczyszczonej,
• kilka łyżeczek kawy mielonej,
• połówkę cytryny,
• świeże mleko,
• kilka łyżeczek proszku do pieczenia,
• kilka łyżeczek aromatu waniliowego,
• kawałki obranego jabłka,
• goździki.


 
Najlepsze są oczywiście produkty sypkie, bo nie ma niebezpieczeństwa, że się wyleją. Wyżej wymienione pochłaniacze zapachów należy wymieniać koniecznie raz w tygodniu, ponieważ po tym czasie tracą swoje właściwości. Do lnianego woreczka włóż węgiel drzewny lub zwykły leczniczy (carbo) i połóż na najniższej półce w lodówce.
Które produkty najczęściej się psują?
Zdarza Ci się, że wyrzucasz spore ilości jedzenia, które kupiłeś dosłownie kilka dni temu - a już nie nadają się do spożycia? Prawdopodobnie nieumiejętnie rozmieszczasz produkty w swojej lodówce. Pamiętaj, że dbając o lodówkę dbasz o swoje zdrowie i oszczędzasz pieniądze!

Jajka zaraz po przyniesieniu ze sklepu wyjmij z papierowych czy plastikowych wytłoczek. Te opakowania są źródłem bakterii i powodują psucie innych produktów. Jajka trzymaj w specjalnie na nie wydzielonych półeczkach w lodówce (zwykle znajdują się z dala od innej żywności).
 
Najczęściej sprzedawcy pakują wędlinę i sery w folię. Folia przyspiesza psucie się żywności i po kilku dniach wędlina będzie już nieświeża. Jeśli chcesz, by dłużej zachowała świeżość, przełóż ją do papieru śniadaniowego i nie zawijaj - aby „oddychała”. Sery, wędliny i gotowane potrawy, takie jak zupy, powinny być przechowywane na środkowej półce lodówki.

Surowe mięso, ryby i jajka to ogromne źródło bakterii. Powodują szybsze psucie się innych produktów. Surowe mięso powinno być odizolowane na osobnej półce – jak najdalej od wędlin i serów. Przechowuj je w lodówce nie dłużej niż 1 dzień. Jeśli masz zamiar trzymać je dłużej – lepiej zamroź. Zamknięte puszki, słoiki, owoce i słodycze możesz wyjąć z lodówki i trzymać w szafce kuchennej. Nie wymagają chłodzenia, a jedynie niepotrzebnie zajmują miejsce. Sałatki i surówki trzymaj jak najdalej od surowych ryb i mięs, ponieważ są idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii. Sałatki najlepiej trzymać w szczelnych pojemnikach próżniowych.

Aby owoce z otwartej puszki dłużej zachowały świeżość, przełóż je do szklanego naczynia wraz z zalewą. Zalewa powinna przykrywać owoce. Owoce i warzywa trzymaj na samym dnie lodówki. Powinny być wyjęte z woreczków i ułożone w miarę luźno, co zapewni odpowiedni przepływ powietrza. Gdy są ułożone zbyt ciasno, brak dostępu powietrza może spowodować przemianę azotanów zawartych w niektórych warzywach w azotyny, które są niebezpieczne dla zdrowia. Szuflady do przechowywania warzyw możesz wyłożyć papierowym ręcznikiem, który pochłonie nadmiar wilgoci. Pamiętaj, że woda pozostająca na umytych owocach powoduje, że bardzo szybko pleśnieją (w szczególności cytryny). Jedzenie nie powinno dotykać tylnej ścianki lodówki, gdyż utrudnia to cyrkulację powietrza.
 
Przeczytaj także:

TOP 10 najtrudniejszych plam i 10 sposobów, by się ich pozbyć
Jak czyścić drewniany blat?
Jak walczyć z pleśnią w domu (wymiana sylikonu)
Jak wyczyścić ściany? Poznaj najlepsze sposoby
Jak przepchać zapchany syfon

 

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.