Porady domowe

Tanie gotowanie – czyli jaką kuchenkę wybrać?

Najsmaczniejsze potrawy to takie, które gotowane są na żywym ogniu. Naukowcy udowodnili, że taka obróbka cieplna wydobywa z potraw niepowtarzalny smak i aromat. W większości restauracji na całym świecie, kucharze gotują więc na gazie. Na których kuchenkach zaś gotuje się najtaniej? Czy lepiej zdecydować się na płytę elektryczną, gaz czy indukcję?
Tanie gotowanie –  czyli jaką kuchenkę wybrać?
REKLAMA
GAZ - najtaniej
 
1. Gotowanie na kuchence gazowej jest najtańsze. Pamiętajmy, że w dalszym ciągu gaz ziemny i gaz płynny jest tańszy niż energia elektryczna. 
 
2. Minusem kuchenek gazowych jest zapach gazu, który często unosi się w powietrzy. 
 
3. Garnki podczas gotowania szybko się brudzą i mogą się przypalać od zewnątrz. 
 
4. Gaz powoduje, że na meblach, ścianach i okapie osadza się tłusta maź.
 
5.   W dzisiejszych czasach kuchnie i instalacje gazowe są dość bezpieczne, ale pamiętajmy o przeglądach instalacji (minimum raz do roku) i likwidacji ewentualnych nieszczelności.
 
6.    Kuchenka gazowa nie powinna znajdować się zbyt blisko okna. Jeśli wiatr z okna zdmuchnie płomień, gaz zacznie się ulatniać.
 
 
7.   Jeśli mamy kuchenkę gazową podstawą jest odpowiednia wentylacja. Nie wystarczy montaż okapu. W kuchni powinien się znajdować przynajmniej jeden kanał wentylacji grawitacyjnej.
 
Gotowanie na gazie jest najtańsze, ale ma też swoje minusy. Dla Pań, które lubią idealny porządek w kuchni, gaz nie jest najepszym rozwiązaniem.
 
Indukcja – szybko i oszczędnie
 
1. Płyty indukcyjne są najbardziej wydajne energetycznie – aż 95% wytwarzanej energii jest wykorzystywana (zwykłe płyty elektryczne tracą około 40% ciepła – indukcyjne zaś tylko 5%).
 
2. Nagrzewają się już w kilka sekund.
 
3. Do gotowania na płycie indukcyjnej potrzebne są specjalne garnki. Koszt takich naczyń to około kilkaset złotych (jeśli zdecydujemy się na 3 garnki – średni, duży i mały oraz 2 patelnie średniej wielkości mniej znanego
producenta). 
 
 
4. Do gotowania indukcyjnego można też używać wszystkich naczyń wykonanych z metalu ferromagnetycznego - czyli takiego, który ulega namagnesowaniu. Garnki takie mają płaskie dno i średnicę przynajmniej tej samej wielkości co średnica pola indukcyjnego.
 
Dlaczego wielkość dna jest taka ważna? Ponieważ pod szklaną powierzchnią płyty wytwarzane jest pole magnetyczne, które w kontakcie z odpowiednim metalem zmienia się w ciepło. Ciepło trafia bezpośrednio do naczynia podgrzewając je do oczekiwanej temperatury.
 
5. Naczynia do gotowania indukcyjnego dużo wolniej się zużywają. Są estetyczne i proste w konserwacji. 
 
6. Ceramiczne płyty zaopatrzone są w czujniki, które uruchamiają się dopiero wtedy, gdy na polu grzejnym położymy garnek. 
 
7. Pola grzejne nagrzewają się do odpowiedniej temperatury, a potem korzystają z już wygenerowanego ciepła. 
 
8. Podczas gotowania na płycie indukcyjnej nie wytwarzamy tłustego osady, który potem trzeba usuwać ze ścian, szafek i okapów. 
 
 
9. Szklana tafla kuchenki indukcyjnej jest łatwa w utrzymaniu czystości.
 
10. Szkło indukcji nie zagrzewa się, więc tym samym nie jesteśmy narażeni na oparzenia. 
 
11. Wadą indukcji jest fakt, że działają tylko wtedy, gdy płynie prąd. 
 
12. Na kuchennej indukcyjnej nie da się gotować w woku.
 
13. Ceny czteropolowych płyt indukcyjnych zaczynają się od ok. 750 zł.
 
Kuchenkę indukcyjną polecamy osobom, które cenią sobie oszczędność i wygodę. Gotowanie na indukcji jest dużo wygodniejsze niż na gazie, tańsze zaś niż na kuchence elektrycznej.
 
Kuchenka elektryczna - najdrożej
 
1. Kuchenka elektryczna zużywa najwięcej prądu i jest najmniej wygodna w użytkowaniu.
 
2. Prąd w I taryfie kosztuje prawie dwa razy więcej od gazu.
 
 
3. W starszych kuchenkach zamontowane są krążki żeliwne, które długo się nagrzewają i równie długo stygną.
 
4. Typowe płyty elektryczne z czterema elementami grzewczymi są stosunkowo tanie, bo kosztują od ok. 360 do 500 zł. W nowszych modelach zamontowane są płyty ceramiczne, które rozgrzewają się już po 10 sekundach, ale są dużo droższe (sama płyta "pod zabudowę” kosztuje minimum 1800 złotych, a piekarnik drugie tyle).
 
5. Kuchenki elektryczne stosunkowo łatwo utrzymać w czystości. Wystarczy po wystygnięciu przetrzeć mokrą ściereczką. 
 
7. Pamiętaj, że im bardziej nowoczesna kuchenka elektryczna, tym bardziej energooszczędna.
 
Gotowanie na kuchence elektrycznej jest najmniej ekonomiczne. Jeśli taką posiadasz, możesz zawsze rozważyć wymianę na bardziej nowoczesny model.
 
 
Domowe sposoby na tanie gotowanie
 
1. Staraj się planować obiady na cały tydzień. Jeśli zrobisz to wcześniej, oszczędzisz czas spędzony na zakupach i nie będziesz wyrzucać resztek jedzenia (pozostałości z obiadu, które "być może wykorzystasz jutro...").
 
2. Dobieraj właściwe garnki do każdej potrawy. Średnica naczynia powinna być dopasowana do wielkości palnika. 
 
3. Upiecz dwa ciasta naraz (pod warunkiem, że ciasta mają zbliżony czas i temperaturę pieczenia).
 
4.   Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. 
 
5. Staraj się jadać z całą rodziną. Nie trzeba będzie wielokrotnie podgrzewać jednego posiłku.
 
Agnieszka Śliwińska/Deccoria.pl

Foto: ©123RF/PICSEL

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (4)

papecia12

Ja zdecydowałam się na kuchenkę gazową, a przyznam że też wahałam się nad elektryczną. W wyborze pomógł mi głownie ten artykuł https://ladnydom.pl/budowa/7,167217,23483479,kuchenka-gazowa-czy-elektryczna.html oraz argumenty za i przeciw :)

verul

Jeszcze napiszcie ze kawa z wody parzonej na gazie jest smaczniejsza od kawy z wody parzonej w czajniku elektrycznym. Co za bzdury z tym smakiem potraw. Kucharze uzywaja gazowych bo po pierwsze jest taniej, a oni gotuja calymi dniami wiec to ma znaczenie, a po drugie na metalowy ruszt kuchenki gazowej jak sie spiesza moga trzasnac patelnie i nic sie nie stanie. Ceramiczna/indukcyjna by sie mogla stluc. Dodam jeszcze ze w zasadzie wszystkie stare emaliowane garnki dzialaja na indukcji. Bo kiedys po prostu gary robiono z porzadnego metalu, a nie z jakiegos dziadowskiego aluminium.

REKLAMA
model_art

Dużo tu nieprecyzyjnych informacji. Płyta ceramiczna i indukcyjna to zupełnie coś innego. Płyta indukcyjna nie wytwarza ciepła (tak jak płyta ceramiczna) a powoduje nagrzewanie dna garnka - to zupełnie inna technologia i inne zjawiska.

garcia

Popieram, płyty to naprawdę fajna sprawa, jakiś czas temu po zakupie nowej kuchni amica doceniłam ich zalety - łatwość czyszczenia, szybkie nagrzewanie i mniejsze zużycie energii bo płyta szybko się nagrzewa i długo pozostaje gorąca po wyłączeniu. Trzeba przyzwyczaić się tylko np. jeśli ktoś z jedzenia gotowanego na gazie przestawia się na kuchnię elektryczną z płytą bo zmienia się również smak potraw, ale na pewno jest bezpieczniej i taniej :)

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Tanie gotowanie – czyli jaką kuchenkę wybrać?"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.