REKLAMA
GAZ - najtaniej
1. Gotowanie na kuchence gazowej jest najtańsze. Pamiętajmy, że w dalszym ciągu gaz ziemny i gaz płynny jest tańszy niż energia elektryczna.
2. Minusem kuchenek gazowych jest zapach gazu, który często unosi się w powietrzy.
3. Garnki podczas gotowania szybko się brudzą i mogą się przypalać od zewnątrz.
4. Gaz powoduje, że na meblach, ścianach i okapie osadza się tłusta maź.
5. W dzisiejszych czasach kuchnie i instalacje gazowe są dość bezpieczne, ale pamiętajmy o przeglądach instalacji (minimum raz do roku) i likwidacji ewentualnych nieszczelności.
6. Kuchenka gazowa nie powinna znajdować się zbyt blisko okna. Jeśli wiatr z okna zdmuchnie płomień, gaz zacznie się ulatniać.
7. Jeśli mamy kuchenkę gazową podstawą jest odpowiednia wentylacja. Nie wystarczy montaż okapu. W kuchni powinien się znajdować przynajmniej jeden kanał wentylacji grawitacyjnej.
Gotowanie na gazie jest najtańsze, ale ma też swoje minusy. Dla Pań, które lubią idealny porządek w kuchni, gaz nie jest najepszym rozwiązaniem.
Indukcja – szybko i oszczędnie
1. Płyty indukcyjne są najbardziej wydajne energetycznie – aż 95% wytwarzanej energii jest wykorzystywana (zwykłe płyty elektryczne tracą około 40% ciepła – indukcyjne zaś tylko 5%).
2. Nagrzewają się już w kilka sekund.
3. Do gotowania na płycie indukcyjnej potrzebne są specjalne garnki. Koszt takich naczyń to około kilkaset złotych (jeśli zdecydujemy się na 3 garnki – średni, duży i mały oraz 2 patelnie średniej wielkości mniej znanego
producenta).
4. Do gotowania indukcyjnego można też używać wszystkich naczyń wykonanych z metalu ferromagnetycznego - czyli takiego, który ulega namagnesowaniu. Garnki takie mają płaskie dno i średnicę przynajmniej tej samej wielkości co średnica pola indukcyjnego.
Dlaczego wielkość dna jest taka ważna? Ponieważ pod szklaną powierzchnią płyty wytwarzane jest pole magnetyczne, które w kontakcie z odpowiednim metalem zmienia się w ciepło. Ciepło trafia bezpośrednio do naczynia podgrzewając je do oczekiwanej temperatury.
5. Naczynia do gotowania indukcyjnego dużo wolniej się zużywają. Są estetyczne i proste w konserwacji.
6. Ceramiczne płyty zaopatrzone są w czujniki, które uruchamiają się dopiero wtedy, gdy na polu grzejnym położymy garnek.
7. Pola grzejne nagrzewają się do odpowiedniej temperatury, a potem korzystają z już wygenerowanego ciepła.
8. Podczas gotowania na płycie indukcyjnej nie wytwarzamy tłustego osady, który potem trzeba usuwać ze ścian, szafek i okapów.
9. Szklana tafla kuchenki indukcyjnej jest łatwa w utrzymaniu czystości.
10. Szkło indukcji nie zagrzewa się, więc tym samym nie jesteśmy narażeni na oparzenia.
11. Wadą indukcji jest fakt, że działają tylko wtedy, gdy płynie prąd.
12. Na kuchennej indukcyjnej nie da się gotować w woku.
13. Ceny czteropolowych płyt indukcyjnych zaczynają się od ok. 750 zł.
Kuchenkę indukcyjną polecamy osobom, które cenią sobie oszczędność i wygodę. Gotowanie na indukcji jest dużo wygodniejsze niż na gazie, tańsze zaś niż na kuchence elektrycznej.
Kuchenka elektryczna - najdrożej
1. Kuchenka elektryczna zużywa najwięcej prądu i jest najmniej wygodna w użytkowaniu.
2. Prąd w I taryfie kosztuje prawie dwa razy więcej od gazu.
3. W starszych kuchenkach zamontowane są krążki żeliwne, które długo się nagrzewają i równie długo stygną.
4. Typowe płyty elektryczne z czterema elementami grzewczymi są stosunkowo tanie, bo kosztują od ok. 360 do 500 zł. W nowszych modelach zamontowane są płyty ceramiczne, które rozgrzewają się już po 10 sekundach, ale są dużo droższe (sama płyta "pod zabudowę” kosztuje minimum 1800 złotych, a piekarnik drugie tyle).
5. Kuchenki elektryczne stosunkowo łatwo utrzymać w czystości. Wystarczy po wystygnięciu przetrzeć mokrą ściereczką.
7. Pamiętaj, że im bardziej nowoczesna kuchenka elektryczna, tym bardziej energooszczędna.
Gotowanie na kuchence elektrycznej jest najmniej ekonomiczne. Jeśli taką posiadasz, możesz zawsze rozważyć wymianę na bardziej nowoczesny model.
Domowe sposoby na tanie gotowanie
1. Staraj się planować obiady na cały tydzień. Jeśli zrobisz to wcześniej, oszczędzisz czas spędzony na zakupach i nie będziesz wyrzucać resztek jedzenia (pozostałości z obiadu, które "być może wykorzystasz jutro...").
2. Dobieraj właściwe garnki do każdej potrawy. Średnica naczynia powinna być dopasowana do wielkości palnika.
3. Upiecz dwa ciasta naraz (pod warunkiem, że ciasta mają zbliżony czas i temperaturę pieczenia).
4. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.
5. Staraj się jadać z całą rodziną. Nie trzeba będzie wielokrotnie podgrzewać jednego posiłku.
Agnieszka Śliwińska/Deccoria.pl
Foto: ©123RF/PICSEL