Spis treści:
- Do ciast i wypieków – co jeszcze wiemy o proszku do pieczenia?
- Proszek do pieczenia – skład i właściwości
- Nietypowe zastosowanie proszku do pieczenia
Do ciast i wypieków – co jeszcze wiemy o proszku do pieczenia?
Proszek do pieczenia powstał po raz pierwszy dopiero w XIX wieku, a twórcą tej niezastąpionej w dzisiejszej kuchni substancji był Eben Norton Horsford. Jego partner biznesowy, Ludwig Clamor Marquarta, rozpoczął produkcję proszku na skalę przemysłową. Natomiast niemiecki aptekarz August Oetker, jako pierwszy zaczął pakować proszek do pieczenia w torebki potrzebne do wypieku jednego funta mąki, w ten oto sposób rozpoczynając budowę powszechnie znanego, spożywczego imperium.
Co wiemy o proszku do pieczenia? Składa się on z mieszaniny różnych związków chemicznych, których głównym zadaniem jest spulchnianie chleba i ciast. Dlatego też we współczesnym świecie kulinarnym jest on podstawowym składnikiem wielu wypieków. Trudno wyobrazić sobie, aby wypiek mógł wyrosnąć tak, jak trzeba bez odpowiednio odważonej porcji lekkiego, białego proszku.
Proszek do pieczenia – skład i właściwości
Od dawna wiadomo, że głównym działaniem tego produktu jest wspomaganie wzrostu wypieków, za co odpowiadają właściwe proporcje składników chemicznych oraz ich wzajemne reakcje. Na rynku dostępny jest niejeden dobrej jakości proszek do pieczenia – skład i właściwości niezależnie od marki opierają się na tych samych, głównych substancjach. Podstawą jest tu wodorowęglan sodu, czyli popularna soda oczyszczona. To dzięki niej, a konkretnie dzięki produkcji dwutlenku węgla, w pieczonym cieście pojawiają się drobne bąbelki, które prowadzą do spulchnienia przygotowywanego wypieku. Inne składniki proszku do pieczenia to kwasy: cytrynowy, winowy albo adypinowy, difosforany oraz skrobia. Dzięki nim proszek pozostaje sypki i eliminowany jest efekt zbrylania.
Coraz częściej można natknąć się na bezglutenowe wersje proszku do pieczenia, które zamiast mąki pszennej w składzie mają użytą mąkę ziemniaczaną. Co ciekawe, proszek do pieczenia dobrej jakości da się zrobić samodzielnie, wykorzystując w tym celu właśnie mąkę pszenną lub ziemniaczaną, sodę oraz kwasek cytrynowy – wszystko, co zwykle trzymamy w kuchni. Taką mieszankę wystarczy tylko przesiać kilka razy przez sitko, wymieszać i zamknąć w opakowaniu, które zapewni szczelność.
Nietypowe zastosowanie proszku do pieczenia
Proszek z uwagi na swoje właściwości chemiczne ma wiele innych, praktycznych zastosowań – nie tylko do pieczenia. Można dzięki niemu lepiej wybielić firanki, wsypując torebkę do pralki, czy usunąć przykre zapachy dochodzące ze zmywarki, lodówki, a nawet domowego kosza na odpadki. Świetnie sprawdza się również jako środek ratujący przypalony garnek. To jednak tylko namiastka możliwości jego użycia – proszek do pieczenia, tani i niepozorny, potrafi zastąpić nawet bardzo drogie preparaty czyszczące, a przygotowanie z niego pasty, wcierki czy aktywnej mieszaniny zajmuje dosłownie chwilę. Oto pomysły na nietypowe zastosowanie proszku do pieczenia w domu.
- Nie do ciast, a do obiadu
Co ciekawe, proszek do pieczenia używany głównie do wypieków dobrze sprawdza się podczas szykowania obiadu bez deseru. To dzięki niemu wołowina i kurczak będą kruche, puree ziemniaczane puszyste, a kalafior na dłużej utrzyma swój biały kolor. W końcu estetyka podania i kolor potrawy nie są bez znaczenia w spożywaniu posiłków z przyjemnością.
- Na plamy i do prania
Proszek do pieczenia przywróci naszym białym tkaninom dawną świeżość i blask, potrafi także usunąć tłuste zabrudzenia oraz plamy z kawy, herbaty, soków owocowych, wina, potu, a nawet smoły czy rdzy. Dodatkowo w bezpieczny sposób zmiękczy materiał, a przy tym pomoże pozbyć się brzydkiego zapachu z pralki. Wystarczy, że wsypiesz pół opakowania do komory z klasycznym proszkiem przed rozpoczęciem kolejnego prania lub naniesiesz pastę z proszku i wody na plamy, pozostawiają ją na kilkanaście minut. Wybierając drugi zabieg, pamiętaj, aby po tym czasie pastę spłukać bieżącą wodą z tkaniny. W razie potrzeby czynności te możesz powtórzyć.
Proszek do pieczenia usuwa uporczywe plamy, a odpowiednio wykorzystany równie skutecznie zwalcza zapachy. Fot. CanvaPro
- Podczas porządków w kuchni
Proszek do pieczenia wymieszany z octem, tworzy piankę do czyszczenia różnych powierzchni, która świetnie usuwa tłuste plamy, dezynfekuje deski do krojenia, usuwa plamy z herbaty oraz kawy powstałe na blatach i podkładkach, a także pomaga zniwelować nieprzyjemne zapachy, dochodzące ze zmywarki i lodówki. Inne nietypowe zastosowanie proszku do pieczenia to pozbycie się dotkliwej woni odpadków podczas sobotniego czyszczenia kosza na śmieci w kuchni.
- Do pielęgnacji naczyń i sztućców
Podczas domowych, kuchenno-jadalnianych porządków proszek do pieczenia warto wykorzystać do takich czynności, jak czyszczenie srebra, szkła i kryształów czy mycia i polerowania srebrnych oraz posrebrzanych sztućców.
Pasta z proszku wyczyści zaśniedziałe sztućce, przywróci połysk miedzi i mosiądzu, szkła czy kryształu. Fot. CanvaPro
Pasta z proszku i wody, regularnie stosowana, przywróci i utrzyma ich nieskazitelny połysk. Sposób ten dobrze sprawdzi się przy walce z przypalenizną na garnkach i patelniach oraz przy czyszczeniu dawno nieużywanej, porcelanowej lub ceramicznej zastawy obiadowej.
Przeczytaj również: Domowa pasta na przypalone garnki i patelnie. Działa lepiej od chemii z wybielaczem
- Odświeżanie mebli i dodatków
Proszek do pieczenia pozwala usunąć nieprzyjemny zapach w toalecie, przywraca czystość armaturze łazienkowej, a także ułatwia zadanie, gdy próbujesz doszorować meble z wikliny. Ponadto skutecznie czyści materace i tapicerowane meble. Odświeżysz nim wykładziny dywanikowe z naturalnych materiałów – trzeba je posypać, zostawić na chwilę proszek, aby składniki aktywne miały szansę zadziałać i następnie odkurzyć dokładnie tkaninę. Należy zaznaczyć, że proszek do pieczenia jest bardzo pomocny podczas usuwania rdzy, co czyni go idealnym środkiem do mycia np. stopy żelazka. Warto też sięgać po niego za każdym razem jak ulubione rzeczy z mosiądzu zaczną matowieć – wystarczy szmatka, wcierka i przedmioty odzyskają blask.
- Plamy na kubkach po herbacie
Pozostawienie resztek herbaty w kubku na dłużej niż na czas jej zaparzenia i wypicia skutkuje powstawaniem mało estetycznych zacieków. Na szczęście da się je usunąć gąbką lub mokrą ściereczką i odrobiną proszku. Jeśli plamy są wyjątkowo zaschnięte i nie dają się tak łatwo zmyć, zaleć proszek do pieczenia gorącą wodą i pozostaw roztwór w kubku na całą noc. Rano dokładnie go wypłucz i gotowe – znów można go z przyjemnością zabrudzić aromatycznymi naparami.
- Plamy na ścianach z kredek świecowych i zwykłych
Gdy maluchom przyjdzie ochota na kreatywne zabawy, a w domu robi się dziwnie cicho, wiadomo, że skutki będą opłakane, a czas sprzątania po aktywności wydłuży się znacząco. Na szczęście w sytuacji, gdy za godzinny spokój odpowiadają kredki na ścianie, sytuację uratuje proszek do pieczenia. Mycie kredek ze ścian to z pewnością nietypowe zastosowanie proszku do pieczenia, ale za to niezwykle skuteczne. Trzeba tylko posypać nim wilgotną ściereczkę i cierpliwie pocierać malunki na ścianie, a drobinki proszku pomogą w usunięciu nieplanowanych w tym miejscu malowideł.
- Sposób na robaki
Mieszanka cukru i proszku do pieczenia jest skutecznym środkiem przeciwko mrówkom i karaluchom. Wystarczy rozsypać go w miejscu, gdzie się pojawiły i po kłopocie. Proszek do pieczenia ma także naturalne działanie grzybobójcze i ratuje rośliny.
- Do mycia pożółkłych i zabrudzonych fug
Proszek w połączeniu ze zwykłą wodą jest niezastąpiony przy czyszczeniu fug. Stworzoną z tych dwóch składników papkę, nałóż na fugi łazienkowe lub kuchenne na 10 minut. Wystarczy przetrzeć, by cieszyć się ich czystością.
- Do obuwia
Zapach przepoconego obuwia to dość krępujący problem, z którym boryka się wiele osób. Na szczęście jest na to rada: zostaw buty na całą noc na balkonie lub włóż do zamrażarki. Wsyp do każdego buta łyżkę proszku do pieczenia i łyżkę herbaty. Ponownie wystaw na balkon. Następnego dnia oczyść wnętrze butów i pokrop olejkiem miętowym, dla dodatkowego zachowania efektu odświeżenia na dłużej.
Przeczytaj również: Jak suszyć buty po praniu? Nie będzie zacieków i plam!
- Proszek do pieczenia dla zdrowia i urody
Niewielka ilość proszku do pieczenia dodana do pasty do zębów usuwa kamień nazębny, łagodzi stany zapalne jamy ustnej i pomaga przy nieświeżym oddechu, jest także remedium na pękające kąciki ust. Ponadto proszek do pieczenia przygotowany w odpowiedniej formie zapobiega podrażnieniom po goleniu, oczyszcza i dezynfekuje skórę twarzy, zapobiega łupieżowi, zmiękcza skórę łokci, kolan i na piętach, łagodzi ból stawów czy poparzony język.
Z dodatkiem proszku do pieczenia warto przygotowywać wcierki, pasty myjące oraz zasypki kosmetyczne. Fot. CanvaPro
To także metoda ratunkowa, gdy jedna z babć postanowi wykorzystać go w najbardziej tradycyjnej formie, szykując na stół kilka kusząco pachnących wypieków i nie nazbyt lekki obiad. Wówczas ten dodatek do ciast pomoże przy ewentualnych, późniejszych kłopotach z trawieniem, o ile tylko choć trochę go zostało.
Materiał zaktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się 10.01.2020 r.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Doczyści nawet najbrudniejszy zlew. Przepis na domowy płyn bez chloru
Naturalne sposoby na zacieki w toalecie. Tak skutecznie usuniesz kamień z sedesu