Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Atakuje pora, cebulę, czosnek i szczypiorek. Rdza pora - jak rozpoznać i zwalczać

Rdza pora, wbrew swej nazwie, nie atakuje tylko pora, ale również cebulę, czosnek i szczypiorek. Powodem ataku tej choroby grzybowej są warunki pogodowe oraz błędy w pielęgnacji. Początki infekcji wyglądają dość niewinnie, ale nie warto ich lekceważyć. Tylko natychmiastowe działanie przyniesie tu oczekiwane efekty. Jak zapobiegać rdzy pora, jak ją rozpoznać i jakimi metodami zwalczać? Wyjaśniamy. 

Atakuje pora, cebulę, czosnek i szczypiorek. Rdza pora - jak rozpoznać i zwalczać
Rdza pora atakuje również czosnek, cebulę i szczypiorek. Trudno zwalczyć tę grzybową chorobę. Fot. zelenenka/CanvaPro 

Spis treści: 

Rdza pora - groźna choroba  

Rdza pora jest chorobą grzybową, wywoływaną przez Puccinia porri. Rozwija się w warunkach dużej wilgotności i umiarkowanej temperatury około 12 – 21 stopni Celsjusza. Sprzymierzeńcem choroby są więc ciepłe i wilgotne lata, a także długotrwałe okresy suszy, które osłabiają roślinę, przeplatane okresami opadów. Rdza pora jest bardzo inwazyjna, infekcja rośliny zajmie jej kilka godzin. Dlatego trzeba bardzo uważnie przyglądać się uprawom pod kątem jej występowania, bo pomóc tu może jedynie szybka reakcja. Choroba atakuje zazwyczaj w maju lub czerwcu. Objawem rdzy pora są żółto-pomarańczowe, krostowate plamki, pojawiające się na liściach rośliny. To tam gromadzą się zarodniki grzyba. Z czasem infekcja zajmuje cały szczypior, tworząc brunatne skupiska. Zarodniki przenoszą się na inne rośliny wraz z wiatrem i wodą. Latem plamki nabierają koloru czarnego, gromadzą się w nich zarodniki, które będą w stanie przetrwać zimę w ziemi. Zaatakowana przez rdzę pora roślina jest osłabiona, ponieważ liście mają obniżoną zdolność przeprowadzenia procesów fotosyntezy.  

Przeczytaj również: Dawna metoda nawożenia pomidorów. Malinówki są słodziutkie jak cukierki

Jakie warzywa atakuje rdza pora?

Puccinia porri, jak wiele innych patogenów grzybowych, jest wyspecjalizowana w infekowaniu konkretnej grupy roślin. Oznacza to, że patogen jest szczególnie dobrze przystosowany do rozpoznawania, infekowania i korzystania z zasobów konkretnych upraw. Rdza pora, atakuje nie tylko pora, ale również inne rośliny cebulowe. Narażone są na nią cebulowe z rodziny amarylkowatych, takie jak cebula siedmiolatka, cebula egipska, czosnek i szczypiorek. Choć teoretycznie wymagania tej choroby spełniają również niektóre rośliny ozdobne, takie jak hiacynty czy narcyzy, atakuje je ona niezwykle rzadko. Wynika to z faktu, że te kwiaty kończą swój sezon wegetacyjny w okolicach maja, kiedy rdza porowa dopiero zaczyna atakować.  

Przeczytaj również: Dlaczego główka czosnku nie dzieli się na ząbki? Przyczyny i zapobieganie

Jak zwalczyć rdzę pora? 

Kiedy rdza pora pojawi się na naszych uprawach, jest za późno na zastosowanie domowych środków zwalczania chorób. Tu pomoże tylko oprysk z fungicydów, najlepiej dedykowany do walki z rdzami. Najlepsze efekty da zastosowanie oprysku już przy pierwszych objawach choroby. Należy ściśle się trzymać zaleceń producenta i powtórzyć oprysk, jeśli zajdzie taka potrzeba.  

Ponieważ z rdzą można walczyć praktycznie tylko za pomocą środków chemicznych, lepiej jest jej zapobiegać. W tym wypadku trzeba się trzymać pewnych zasad pielęgnacyjnych, do których należą:  

  • Stosowanie płodozmianu: nie sadzimy pora, cebuli, czosnku i szczypiorku co roku w tym samym miejscu, trzeba zachować okres pięciu lat przerwy przed wysianiem ich w tej samej części ogrodu; 
  • Sadzenie roślin w większych odstępach: większe odstępy spowolnią lub uniemożliwią przemieszczanie się grzyba na inne rośliny;  
  • Podlewanie roślin pod korzeń: woda spływająca po liściach stwarza idealne warunki do rozwoju chorób grzybowych;  
  • Zrównoważone nawożenie nawozami zawierającymi azot, fosfor i potas; 
  • Pozbycie się zainfekowanych roślin: nie wyrzucamy ich na kompost, najlepiej je spalić, bo zarodniki rdzy pora przetrwają zimę w kompoście lub pozostawione w ziemi.  

Rdza pora atakuje również cebulę. Fot. Markus Spiske/CanvaPro

W przydomowych uprawach warto przed sadzeniem pora, cebuli, szczypiorku i czosnku najpierw przygotować ziemię na ich przyjęcie. W tym celu wiosną warto podlać podłoże preparatami z czosnku, który ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Roztwór z czosnku najlepiej przygotować bezpośrednio przed użyciem. Wystarczy kilka ząbków czosnku zmiażdżyć i zalać litrem wody. Po kilku godzinach miksturę można przecedzić i podlać nią ziemię przygotowaną do sadzenia lub wysiewu. Czosnek poradzi sobie z patogenami rdzy pora, którym udało się przetrwać zimę. Po zastosowaniu zabiegu warto poczekać z sadzeniem do następnego dnia.  

Źródło: deccoria.pl 

Przeczytaj również: 

Pielęgnacja porów latem. Podlewanie, cięcie, nawożenie i podsypywanie

Por Juhas. Najlepsza odmiana o wyjątkowo smacznych łodygach

Naturalny nawóz do pomidorów na dorodne i ładnie wybarwione owoce. Ogromna dawka potasu

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.