Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy można uprawiać rdest japoński w ogrodzie
- Jakie są zastosowania rdestu japońskiego
- Jakie są właściwości zdrowotne rdestu japońskiego
- Na co pomaga rdest japoński
Rdest japoński — co to za roślina
Rdest japoński (Reynoutria japonica, Polygonum cuspidatum) znany jest pod kilkoma nazwami:
- rdest ostrokończysty,
- rdestówka,
- rdestowciec japoński
Należy do rodziny rdestowatych. Gatunek ten wywodzi się z południowej Azji; do Europy został przywleczony w XIX w. i szybko rozprzestrzenił się na jej obszarze. W Polsce występuje dość pospolicie. Spotkać go można w górach, przy rowach. na poboczach dróg, wysypiskach śmieci i terenach przemysłowych. Choć medycyna naturalna docenia rdest japoński za prozdrowotne właściwości, odradza się samodzielną uprawę tej rośliny — jest silnie inwazyjna i powszechnie uważana za chwast, który bardzo trudno wyplenić. Uprawa rośliny, rozmnażanie, sprzedaż, import oraz wprowadzanie jej do środowiska naturalnego wymaga pozwolenia, a nieprzestrzeganie tego wymogu grozi karą grzywny lub aresztu.
Inne gatunki rdestu, które nadają się do uprawy w ogrodach to:
- rdest wężownik
- rdest himalajski
- rdest pokrewny
- rdest Auberta
Rdest japoński w ogrodzie?
Rdest japoński jest byliną o mocno rozgałęzionym pokroju. Osiąga wysokość nawet 3 m i często bywa porównywana do bambusa, ze względu na charakterystyczne, puste w środku łodygi. Tworzy gęstą i szeroką siatkę pędów trudnych do wyrwania lub przecięcia. Jej walorem dekoracyjnym są liście: duże i sercowate. Roślina bardzo szybko rośnie — w ciągu jednego dnia może przyrosnąć nawet 10 cm. Zakwita późno, bo na przełomie sierpnia i września. Wykształca wówczas drobne kwiatuszki o białozielonkawym zabarwieniu, zebrane w wiechy.
Rdest japoński bywa porównywany do bambusa, ze względu na charakterystyczne łodygi Fot. 123RF/PICSEL
Dzięki kłączom i rozłogom rdestówka szybko się rozmnaża i trudno ją wytępić. Ma niewielkie wymagania glebowe, łatwo przystosowuje się do nowych warunków, często wypierając inne gatunki. Jej korzenie wytwarzają substancje, które ograniczają lub zatrzymują rozwój roślin konkurencyjnych. Rdest japoński eliminuje się przy użyciu herbicydów lub na drodze mechanicznego wykopywania. Aby skutecznie się go pozbyć, takie zabiegi należy wykonywać przez kilka kolejnych sezonów.
Rdest japoński — zastosowanie
Mimo że stwarza ogromne zagrożenie dla rodzimych roślin, rdest japoński ma też pożyteczne właściwości:
- jest rośliną miododajną;
- akumuluje i absorbuje metale ciężkie z gleby: bywa wykorzystywany do oczyszczania silnie skażonych ziem;
- jest rośliną energetyczną: ze względu na błyskawiczne rozrastanie się i dobre parametry energetyczne, uprawiana jest w celu pozyskania biomasy do produkcji biogazu, energii elektrycznej lub cieplnej.
Rdest japoński — właściwości
Rdestowiec ostrokończysty jest bogatym źródłem resweratrolu, czyli związku z grupy polifenoli, który jest skutecznym przeciwutleniaczem (spowalnia procesy starzenia organizmu) oraz działa przeciwgrzybiczo. Dodatkowo wspomaga obniżanie cholesterolu oraz chroni przed rozwojem miażdżycy. W roślinie znajdują się także inne cenne składniki:
- fitosterole
- kwercetyny
- pochodne antracenu
- polidatyny
- cynk
- mangan
- selen
- miedź
Rdest japoński nadaje się na nalewki — jest bogatym źródłem resweratrolu Fot. 123RF/PICSEL
Rdest japoński — na co pomaga
Wyciąg oraz ekstrakty z kłączy i korzenia rdestu japońskiego zwalczają wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, regenerująco oraz pośrednio odchudzająco (wspomagają regulowanie poziomu glukozy). Substancje zawarte w surowcu zielarskim wzmacniają organizm i układ odpornościowy, obniżają gorączkę oraz przyśpieszają gojenie się ran. Preparaty na bazie rdestu łagodzą objawy łojotokowego zapalenia skóry oraz wspomagają walkę z trądzikiem.
Trwają badania nad skutecznością rdestu japońskiego w zwalczaniu boreliozy. Wyniki są obiecujące: ekstrakt z rdestówki wykazywał najlepsze działanie przeciw bakteriom boreliozy spośród wszystkich roślin leczniczych branych przez naukowców pod uwagę (m.in. piołun, orzech włoski, czystek kreteński, koci pazur). Badacze zwracają jednak uwagę na potrzebę przeprowadzenia kolejnych, bardziej zaawansowanych testów.
Środków na bazie mielonego korzenia rdestowca można do:
- płukania jamy ustnej przy stanach zapalnych;
- przemywania ran, wyprysków i owrzodzeń na skórze;
- płukania włosów — jako płukanka rdestowiec wspomoże walkę z łupieżem i przetłuszczaniem się skalpu.
Rdest japoński — jak stosować
Z ziela rośliny przygotować można napar: w szklance ciepłej wody zaparza się ok. łyżeczki suszu. Dopuszcza się spożywanie takiej „herbatki” do trzech razy dziennie.
Uwaga: Suplementację preparatami ziołowymi lub włączenie ich do codziennej diety powinna poprzedzić konsultacja z lekarzem. Składniki aktywne zawarte w ziołach mogą wchodzić w negatywne reakcje z przyjmowanymi lekami (np. obniżać ich skuteczność).
Rdest japoński — nalewka
Rdest japoński można również zmacerować w alkoholu, tworząc zdrowotną nalewkę. Przepis nie jest skomplikowany: surowiec zielarski oraz alkohol o 60-procentowym stężeniu należy połączyć w proporcji 1:5 (1 część rośliny na 5 części alkoholu — np. 100 g rośliny na 500 ml alkoholu). Całość powinna „przegryzać się” przez minimum 2 tygodnie. Naczynie z nalewką przechowujmy w ciemnym naczyniu bez dostępu do światła.
Rdest japoński — skutki uboczne
Preparaty z rdestem, tak jak inne zioła, mogą wywoływać objawy niepożądane, dlatego tak ważny jest kontakt z lekarzem. Stosowania zioła powinny unikać osoby z alergią na tę roślinę, w ciąży i karmiące piersią. Nie można go przujmować przed zabiegami chirurgicznymi.
Podczas suplementacji może pojawić się metaliczny lub goryczkowy posmak oraz suchość jamy ustnej. Spożycie nadmiernej dawki powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, biegunki, wymioty.
Redakcja Deccoria.pl
Pelargonia. Pospolity kwiat, drogocenne właściwości na INTERIA.TV.