Spis treści:
Cięcie pomidorów latem – ogólne zasady
Pomidory są jednymi z najchętniej uprawianych roślin w przydomowych warzywnikach. Znając ogólne zasady ich pielęgnacji, każdy, nawet początkujący działkowiec, może zrywać dojrzałe owoce z własnych krzaczków. Jednym z podstawowych zabiegów, o którym nie wolno zapominać, jest cięcie pomidorów latem. Dzięki tej prostej czynności nie tylko uzyskujemy więcej bardziej dorodnych plonów, ale też dbamy o to, by rośliny były mniej podatne na rozwój chorób czy ataki szkodników. Warto bowiem pamiętać, że nadmiernie zagęszczone krzaki słabiej owocują, są w gorszej kondycji i łatwo je uszkodzić.
Latem, gdy pomidory intensywnie rosną i się rozkrzewiają, pojawia się na nich wiele bocznych, zdziczałych pędów. Te boczne odrosty pojawiające się w kątach ogonków liściowych popularnie nazywane są wilkami. Nie zawiązują się na nich owoce i jedynie osłabiają rośliny, nie są więc potrzebne. Jednak nie tylko te rozgałęzienia trzeba usunąć, jeśli zależy nam na udanych zbiorach. Równie ważne jest pozbycie się z pomidorów tych liści, które nadmiernie zagęszczają krzew i zasłaniają owoce.
Nie możemy w tym samym momencie ściąć dowolnej liczby pędów, nie wolno nam też usuwać przypadkowo wybranych ogonków liściowych. Popełnienie błędu skutkuje osłabieniem roślin i uzyskaniem mniejszych owoców. Które liście pomidorów możemy przyciąć i w jakim momencie to zrobić? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Cięcie pomidorów latem ma ogromny wpływ na wielkość zbiorów. Fot. antikainen/123RF.com
Przeczytaj również: Oprysk mlekiem na pomidory. Tani i ekologiczny sposób na ochronę upraw przed zarazą i mszycami
Które liście pomidorów trzeba przycinać?
Umiejętne przycinanie pomidorów wymaga odpowiedniej wiedzy. Mnie przygotował do tego znajomy ogrodnik, który od wielu lat uprawia te rośliny na swojej działce. Zanim wytłumaczę, które liście pomidorów trzeba przycinać, zaznaczę tylko, że zasady te dotyczą odmian wysokich, nie zaś karłowych, które wymagają nieco innego traktowania. W przypadku niskich pomidorów wystarczy ograniczyć się do usuwania tych liści i pędów, które znajdują się tuż nad ziemią.
Które liście pomidorów trzeba przycinać latem? Jak to zrobić? Wyjaśniam krok po kroku:
- Zabieg cięcia pomidorów rozpoczynam od usunięcia wszystkich ogonków i liści, które stykają się z podłożem. Te są najbardziej narażone na ataki patogenów oraz kontakt z wilgocią, co jest bezpośrednią przyczyną wielu chorób. Można to zrobić już w czerwcu;
- W kolejnym kroku pozbywam się 2 łodyg z liśćmi, które znajdują się bezpośrednio poniżej oraz powyżej pierwszego od dołu grona – pędu, który kwitnie i owocuje. Robię to dopiero wtedy, gdy wszystkie pomidory na najniższym gronie są lekko zarumienione;
- W dalszej części sezonu, kiedy owoce zaczynają dojrzewać, stopniowo usuwam ogonki z liśćmi znajdujące się między wyżej położonymi gronami, które nadmiernie zagęszczają krzaki i zacieniają owoce. Jednorazowo ścinam nie więcej niż 2-3 takie pędy;
- Podczas uprawy zdarza się, że nie ścinam, ale tylko delikatnie skracam pędy z liśćmi, na których pojawiły się drobne przebarwienia, które mogą świadczyć o chorobach (w przypadku bardzo zaostrzonych objawów warto usunąć całą łodygę);
- Przez cały sezon systematycznie usuwam z pomidorów tzw. wilki.
Liście pomidorów są dla nich ważne, ponieważ służą do przeprowadzania fotosyntezy, dlatego nie możemy usuwać ich w nadmiarze. Nieumiejętnie wykonane cięcie krzaków może przynieść więcej szkody niż pożytku, warto więc trzymać się zasad, dzięki którym unikniemy nieodwracalnych błędów. Właściwie wykonany zabieg sprawi, że zadbamy o zdrowie roślin i uzyskamy obfitsze plony.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Białe muszki w kwiatach doniczkowych i ogrodzie. Co to jest mączlik szklarniowy i jak z nim walczyć?