Spis treści:
Dlaczego czerwona porzeczka słabo owocuje?
Starsze krzewy, których nie poddawano regularnemu cięciu o znaczeniu sanitarnym, zarówno prześwietlającemu, jak i odmładzającemu, z czasem obniżają plonowanie. Wynika to m.in. z nadmiernego zagęszczenia koron, a tym samym ograniczenia cyrkulacji powietrza oraz gorszego doświetlenia wewnętrznych pędów.
Zastanawiasz się, dlaczego mimo dobrych warunków uprawowych w twoim ogrodzie czerwona porzeczka słabo owocuje? Zaniedbania w zakresie pielęgnacji korony, w tym brak cięcia na przedwiośniu, prowadzą z czasem do spowolnienia wzrostu nowych przyrostów oraz drobnienia lub zanikania owoców. Starsze pędy stają się nieproduktywne i pozostawione w koronie jedynie pogarszają kondycję roślin, a niekiedy wręcz są realnym zagrożeniem dla ich zdrowia.
Spadek produktywności krzewów owocujących takich, jak czerwona porzeczka to jasny sygnał, że czas jak najszybciej odmłodzić dany okaz. Gdy jego korona zostanie umiejętnie przerzedzona, pędy na krzewie zyskają więcej światła, mniejsze zagęszczenie przełoży się na lepszą przewiewność, a tym samym ryzyko wystąpienia powszechnych chorób grzybowych porzeczki będzie znacznie mniejsze. Ostateczną korzyścią z wykonania zabiegu prześwietlania korony i odmładzania pędów na przedwiośniu będzie poprawa owocowania w kolejnych sezonach. Nawet naprawdę stare krzewy, przez lata pozostawione same sobie, ale wciąż żywe i zdrowe da się na nowo uformować, jeśli tylko wiesz, jak z nimi postępować.
Przeczytaj również: Przycinanie czarnej porzeczki. Metoda, która pozwoli na większe owocowanie nawet starych krzewów
Cięcie starej porzeczki
Prawidłowe cięcie na przedwiośniu powinno zostać przeprowadzone jeszcze zanim dojdzie do rozpoczęcia wegetacji u roślin. Czerwona porzeczka to gatunek mrozoodporny, dlatego przycinanie jej pędów można bez strachu o negatywne skutki przemarzania przeprowadzić wcześniej niż np. u odmian czarnej porzeczki.
Jak poznać które pędy nadają się do wycięcia? To proste, zwróć uwagę na kilka cech budowy korony na krzewie czerwonej porzeczki:
- starsze pędy są ciemniejsze i znacznie grubsze niż nowe gałązki;
- starsze pędy i ich boczne przyrosty częściej krzyżują się w nadmiernym zagęszczeniu;
- starsze pędy często rozchylają się na boki lub wręcz kładą się na ziemi;
- starsze pędy okrywa czarna, nierównomiernie spękana kora, która wygląda, jakby częściowo odchodziła od drewna.
Odpowiednie cięcie starej porzeczki pozwoli ci nie tylko odmłodzić roślinę, lecz także zadziała stymulująco na wykształcenie na niej wielu nowych, owoconośnych krótkopędów, na których powinno ci najbardziej zależeć. Dlatego też w starszym krzewie zadbaj o to, by po cięciu:
- prześwietlającym pozostało maksymalnie 8 pędów szkieletowych w wieku od 2 do 4 lat oraz kilka rocznych przyrostów o wysokim potencjalne wzrostowym;
- odmładzającym zniknął nadmiar starych, wyschniętych pędów, a pozostały najsilniejsze, młode przyrosty; po zabiegu na krzewie powinny zostać i jedne, i drugie, ale w równych proporcjach – to pozwoli ukierunkować energię krzewu na nowe owocowanie, które ma szansę nastąpić na nowych przyrostach już nawet w kolejnym sezonie.
Pięknie owocująca porzeczka o równym pokroju, dzięki regularnemu przycinaniu starszych pędów. Fot. Tingeling/CanvaPro
Zapewne wiesz, że nie wszystkie krzewy przycina się identycznie. Wiele zależy m.in. od wybranego sposobu uprawy. U porzeczki piennej cięcie będzie słabsze niż na krzewach prowadzonych w formie szpalerowej. Porzeczki czerwone rosnące w szpalerze potrzebują uważniejszych oględzin. W ich przypadku usuwaj zarówno starsze krótkopędy, z których nie będzie już słodko-kwaśnych, soczystych owoców, jak i wszystkie zbędne gałązki wyrastające bezpośrednio z podłoża.
Jeśli nie masz na działce starszych krzewów, a jedynie młodziutkie, nowo posadzone roślinki, które do gruntu trafiły jesienią, pamiętaj, że im także należy się pielęgnacja. Sięgnij po sekator i uważnie skróć wszystkie pędy ok. 1,5-centymetra nad 2 lub 3 pąkiem, licząc je kolejno od podłoża. Ostateczną wysokość oceń, analizując wielkość, pokrój i kondycję krzewu po zimie. Cięcie prowadź zawsze pod niewielkim kątem, nigdy na prosto, to mogłoby utrudnić regenerację naruszonych poważnie tkanek i zabliźnienie się powstałej rany.
Niektórzy ogrodnicy podpowiadają, aby pędy wewnątrz korony ciąć niżej, a te rozłożone po bokach rośliny skracać nieco mniej. W ten sposób wzrost krzewu w kolejnych latach będzie wyrównany, a przy tym symetryczny i naprawdę estetyczny.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Kiedy najlepiej przycinać lawendę po zimie? Zabieg, po którym roślina będzie bujnie kwitła
Palenie gałęzi w ogrodzie lub na posesji. Czy na działce ROD można palić resztki z ogrodu?
Drogocenna roślina z owocami pełnymi witamin. Najlepsze odmiany i uprawa derenia jadalnego