Spis treści:
- Przycinanie czarnej porzeczki na przedwiośniu
- Jak przycinać czarną porzeczkę?
- Skutki błędnego cięcia czarnej porzeczki
Przycinanie czarnej porzeczki na przedwiośniu
Przycinanie porzeczek w lutym, choć jeszcze w kalendarzu mamy zimę, jest kluczowe. Zabieg ten sprawi, że roślina zostanie pobudzona do rozwoju nie tylko młodych, ale także starszych pędów. Przycinanie sprawi także, że porzeczka obficie zaowocuje. Oprócz tego jakość owoców będzie znacznie lepsza. Przycinanie czarnej porzeczki na przedwiośniu sprawi również, że krzewy będą dużo lepiej chronione przed szkodnikami oraz chorobami.
Kiedy przycinać czarną porzeczkę? Wiele zależy od tego, czy nasza roślina jest młoda, czy w ogrodzie jest już kilka sezonów. Starsze krzewy czarnej porzeczki przycina się kilka razy do roku. Pierwsze cięcie powinno mieć miejsce już po zbiorach, czyli najczęściej w sierpniu. Kolejne przycinanie czarnej porzeczki powinno mieć miejsce w listopadzie. Równie ważne jest, by zrobić to zimą, najlepiej jeszcze w lutym. Jeśli nie zdążymy, należy przyciąć porzeczkę najpóźniej na przedwiośniu, czyli w marcu. Bez tego zabiegu dojdzie do bardzo dużego obniżenia plonu.
Nieco inaczej wygląda kalendarz przycinania młodej czarnej porzeczki. Ta ma najlepszą zdolność ukorzeniania się późną jesienią oraz zimą. Dlatego młode krzewy czarnej porzeczki należy przycinać pierwszy raz tuż przed najzimniejszą porą roku. Jeżeli nie zdecydowaliśmy się zrobić tego jesienią, przycinanie czarnej porzeczki należy wykonać na przełomie lutego i marca. To moment, kiedy krzew nie rozpoczyna jeszcze wegetacji. Warto jednak pamiętać o przycinaniu czarnej porzeczki na przedwiośniu, ponieważ owoc rozpoczyna wegetację bardzo wcześnie i charakteryzuje się szybkim rozwojem.
Przycinanie czarnej porzeczki trzeba wykonać na przełomie lutego i marca. Fot. tashaphoto/123RF.com
Jak przycinać czarną porzeczkę?
Przycinanie czarnej porzeczki może wydawać się nieco skomplikowane dla początkujących ogrodników. Wszystko przez to, że jest kilka bardzo ważnych zasad, których należy bezwzględnie przestrzegać. Po pierwsze, przez pierwsze dwa, trzy lata czarna porzeczka nie wymaga przycinania. Na bieżąco należy usuwać tylko schorowane i uszkodzone pędy.
Jak przycinać czarną porzeczkę? Krzew najlepiej owocuje na pędach jednorocznych i dwuletnich, dlatego na krzewie nie powinno być pędów starszych niż trzyletnie. Te, ze względu na słabe owocowanie, są niewartościowe. Dlatego w czwartym roku, już po wejściu krzewów czarnej porzeczki w pełnię owocowania, wykonuje się cięcie odmładzające. Ma ono miejsce co roku. Chodzi o to, by usunąć najgrubsze pędy z ciemną koroną. Tak właśnie wyglądają czteroletnie pędy, które owocowały już trzy razy.
Przeczytaj również: Jak przycinać czereśnie w zimie? Sposób na obfite kwitnienie i owocowanie
Co do zasady ogrodnicy zalecają, aby na krzewach zostawić maksymalnie sześć najsilniejszych pędów jednorocznych, a także od 3 do 5 dwu i trzyletnich. Przycinając czarną porzeczkę co roku, wycinamy około jednej piątej pędów. Zbiór owoców będzie obfity, jeśli krzew będzie składał się od 15 do 20 pędów w wieku od jednego do trzech lat. Pędy czarnej porzeczki należy wycinać nisko nad ziemią.
Zgoła inaczej wygląda przycinanie czarnej porzeczki po posadzeniu. Późną jesienią należy ciąć krzew bardzo krótko, jedynie dwa-trzy oczka nad ziemią. Aby zabezpieczyć owoc przed przemarznięciem, należy jeszcze przysypać przycięte pędy cienką warstwą ziemi. Przycinanie młodej czarnej porzeczki sprawi, że krzew wypuści jeszcze więcej mocnych pędów.
Odpowiednie przycięcie krzewu czarnej porzeczki ma ogromny wpływ na jej owocowanie. Fot. Oleg Koshelevskiy/CanvaPro
Skutki błędnego cięcia czarnej porzeczki
Podczas przycinania porzeczki można łatwo popełnić kilka błędów, przez które nasz plon będzie znacznie mniejszy. Bodaj jednym z najczęstszych jest zbyt słabe przycinanie krzewów. Cięcie powinno być mocne, dokładne i precyzyjne, w innym przypadku czarna porzeczka szybko się zestarzeje.
Złe przycinanie czarnej porzeczki to także używanie tępego narzędzia. Sekator, którego używamy, powinien być bardzo ostry. Tępy sekator miażdży gałęzie krzewu, a takie rany bardzo źle się goją. Mimo że czarna porzeczka to owoc dość wytrzymały, lepiej także co jakiś czas czyścić sekator z ciętych resztek.
Warto trzymać się także wspomnianej wcześniej zasady, która mówi, żeby przycinać tylko czteroletnie pędy. Błędem przy przycinaniu porzeczki jest usuwanie także pozostałych pędów. To z kolei sprawia, że plonowanie czarnej porzeczki jest obniżone. Warto więc trzymać się reguły przycinania tych pędów, które owocowały już trzy razy.
Źródło: Deccoria.pl
Przeczytaj również:
Posadź czarną porzeczkę w swoim ogrodzie. Jej owoce to prawdziwa bomba witaminowa
Nawożenie czarnej porzeczki. Niezawodny patent ogrodników na krzaki pełne owoców
Superodmiana czarnej porzeczki. Posadź w przydomowym ogrodzie lub na działce