Spis treści:
Kiedy sadzić porzeczkę?
Czarne porzeczki znane nam od wielu lat. Choć wydają niewielkie owoce, stanowią one prawdziwą bombę witaminową. Mało kto wie, że czarne porzeczki zawierają aż cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Są też źródłem antyoksydantów i przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed chorobami. To wszystko przemawia za tym, aby uprawiać te krzaki w swoim ogrodzie.
Kiedy sadzić porzeczkę? Termin sadzenia krzewów zależy od rodzaju sadzonek. Rośliny z odsłoniętymi korzeniami najlepiej sadzić jesienią (od końca września do listopada). Dzięki temu zdążą ukorzenić się przed zimą i zaczną wegetację wcześniej. Można sadzić je również wczesną wiosną, na przełomie marca i kwietnia. Jeśli zdecydujemy się na termin wiosenny, należy mieć na uwadze, że istnieje ryzyko przemarznięcia młodych roślin w nowym miejscu, gdyż temperatury na zewnątrz w tym okresie nie do końca są stabilne. Jeśli chodzi o okazy kupowane w pojemnikach, można je sadzić przez cały sezon wegetacyjny, czyli od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Takie sadzonki są bardziej wytrzymałe, ponieważ mają uformowaną bryłę korzeniową.
Czarne porzeczki sadzimy w rozstawie 1,5 m od siebie, dzięki czemu będą mogły swobodnie się rozrastać. Najlepsza będzie dla nich ziemia żyzna, przepuszczalna, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Jeśli zależy nam na obfitym plonowaniu, stanowisko powinno być ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru. W pielęgnacji porzeczek ważne jest też podlewanie, zwłaszcza w okresach upałów i suszy.
Termin sadzenia porzeczek zależy od rodzaju sadzonek. Fot.sergey88sibiriy/123RF.com
Najlepsze odmiany porzeczki
Na przestrzeni lat wyhodowano mnóstwo odmian czarnej porzeczki, różniących się m.in. plennością, terminem dojrzewania, odpornością na choroby czy niskie temperatury. Na szczególną uwagę zasługują takie odmiany, jak:
- ‘Ben Sarek’ – odmiana ta jest znana ze swojej zdolności do przetrwania w trudnych warunkach klimatycznych. Jest idealna do chłodniejszych klimatów, gdyż charakteryzuje się dużą odpornością na mróz. Nie jest podatna na wiele chorób, m.in. mączniaka. Odmiana ta rodzi duże, soczyste owoce o słodkim smaku.
- ‘Titania’ – charakteryzuje się dużą odpornością na choroby, w tym na rdzę porzeczkową. Jest dobrze przystosowana do cieplejszych klimatów, choć również przetrwa nawet najbardziej surowe zimy. Plonuje obficie, rodzi duże owoce o słodko-kwaśnym smaku.
- ‘Ben Connan’ – idealna odmiana dla obszarów o umiarkowanym klimacie. Jest wytrzymała na mróz i dobrze przystosowana do gleb o różnym pH. Owoce tej odmiany są duże, mają intensywny smak.
- ‘Ebony’ – świetna odmiana dla cieplejszych regionów. Jest odporna na choroby. Owoce są duże i soczyste, mają słodki smak i rosną w luźnych gronach.
- ‘Pixwell’ – idealna dla ogrodów w obszarach o niskiej wilgotności, gdyż jest wytrzymała na suszę. Rodzi średniej wielkości owoce o delikatnym smaku, nadają się do spożycia zarówno na surowo, jak i do przetworzenia.
- ‘Blackdown’ – jest wytrzymała na niskie temperatury, poradzi sobie też w cieplejszych klimatach. Jest również odporna na choroby. Daje dużo owoców średniej wielkości, które są słodkie i soczyste.
- ‘Tisel’ – ta odmiana czarnej porzeczki przetrwa nawet w najtrudniejszych warunkach, dlatego jest idealnym wyborem dla ogrodników, którzy mieszkają w regionach o surowym klimacie. Jest bardzo plenna i wytwarza duże owoce.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Nawożenie porzeczek zaczynam od marca. Robię dwa naturalne nawozy, krzaki uginają się od owoców
Jak ciąć borówkę, żeby miała grube owoce. Lekcja przycinania borówki amerykańskiej
Czego nie sadzić obok borówki amerykańskiej? Wybierz najlepsze sąsiedztwo