Spis treści:
Co daje zimowe cięcie czereśni?
Późna zima to najlepszy czas na przycinanie drzew owocowych, ale według niektórych gatunki pestkowe mają być wyjątkiem od tej reguły. Czereśnie są bardzo często atakowane przez raka bakteryjnego – choroby, która doprowadza do dużych strat w plonie, a nawet zamierania drzew. Aby zabezpieczyć przed nią swoje czereśnie, wielu ogrodników przeprowadza cięcie, ale tylko latem. Liczą, że o tej porze roku rany zagoją się na tyle szybko, że groźny patogen nie zdąży przez nie wniknąć i porazić drzew. Lato to rzeczywiście najlepszy czas na cięcie czereśni, ale niejedyny.
Jeżeli nie przeprowadziliśmy cięcia czereśni bezpośrednio po zbiorach, nic straconego. Lepiej zabieg ten wykonać zimą, niż zupełnie z niego rezygnować (pamiętając o dodatkowych środkach ostrożności). O tej porze roku mamy szansę usunąć gałęzie, na których już widoczne są objawy raka bakteryjnego (lepka, gumowata substancja na korze) i zatrzymać dalsze rozprzestrzenianie się infekcji. Dzięki przerzedzeniu gałęzi do wnętrza korony dotrze więcej światła i powietrza, co zabezpieczy czereśnię również przed innymi chorobami oraz szkodnikami.
Co jeszcze daje zimowe cięcie czereśni? W ten sposób możemy ograniczyć wzrost czereśni, bowiem drzewo to rozwija się szybko i bez przycinania staje się bardzo wysokie. W efekcie ułatwimy sobie późniejsze zbiory. Będą one bardziej obfite, ponieważ cięcie przekłada się na lepsze kwitnienie oraz owocowanie. Czereśnie, do których dotrze więcej światła, będą większe, słodsze i lepiej wybarwione. Takie cięcie pozwala także na odmłodzenie starych drzew, które słabo plonowały – przywraca im żywotność i pobudza do wytwarzania dużej ilości owoców.
Przycinając czereśnię zimą, możemy liczyć na jej lepsze owocowanie. Fot. barmalini/123RF.com
Przeczytaj również: Czy cięcie jagody kamczackiej na wiosnę jest konieczne? Jak dobrze je wykonać?
Jak przycinać czereśnie zimą?
Zimowe cięcie czereśni przynosi korzyści, ale wymaga zastosowania dodatkowych środków ostrożności. Wykonując wtedy zabieg, musimy bardzo starannie zabezpieczyć powstałe rany. Co więcej, cięcie czereśni zimą powinniśmy realizować tylko w bezmroźne i suche dni, najlepiej słoneczne. Pamiętajmy, że przy wysokiej wilgotności powietrza (we mgle lub podczas opadów) ryzyko zainfekowania przyciętego drzewa jest bardzo duże. Konieczne jest również, aby wszystkie wykorzystywane narzędzia ogrodnicze były ostre i zdezynfekowane.
Jak przycinać czereśnie zimą?
- Zaczynamy od usunięcia z wnętrza korony suchych, słabych, krzyżujących się, rosnących pionowo i uszkodzonych gałązek.
- Po przerzedzeniu korony możemy pozbyć się kilku grubszych gałęzi, które rosną zbyt nisko nad ziemią. Ścinamy je u samej nasady.
- Następnie obcinamy czubek drzewa tak, aby można było zbierać owoce, wchodząc np. na niską drabinkę. W praktyce przewodnik czereśni (główny pień) najczęściej skraca się o 1/3.
- Wszystkie rany zabezpieczamy maścią ogrodniczą ze środkiem grzybobójczym.
Zimowe cięcie warto zaplanować na luty albo marzec. Realizujemy je tylko wtedy, gdy pominęliśmy letni termin tego zabiegu.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Kiedy najlepiej przycinać winorośl na wiosnę? Nie przegap ważnego terminu
Jak ciąć stare jabłonie? W ten sposób odmłodzisz drzewo i pobudzisz je do owocowania
Szczepienie drzew owocowych na przedwiośniu. W jaki sposób pobierać zrazy do szczepienia?