Spis treści:
- Czego nie wrzucać do kompostownika i dlaczego?
- Po co robić kompostownik?
- Czego nie wrzucać do kompostownika? Oto 8 złotych zasad
- Co zrobić, jeśli do kompostownika trafią nieodpowiednie składniki?
Czego nie wrzucać do kompostownika i dlaczego?
Co to jest kompostownik? Nazywamy tak miejsce, w którym składowane są biologiczne odpady. Chodzi tu na przykład o resztki roślinne czy skoszoną trawę.
Kompost jest bardzo cennym nawozem organicznym. Powstaje w wyniku tlenowego rozkładu resztek roślinnych przez mikroorganizmy. Jego stosowanie jest bardzo korzystne dla rosnących w ogrodzie roślin, a przy tym jego przygotowanie jest bardzo tanie i można to zrobić samodzielnie.
Istnieją jednak pewne produkty, które absolutnie nie powinny trafić do kompostownika, o czym nie wszyscy wiedzą. Brak niezbędnej wiedzy może spowodować późniejsze problemy – na przykład wówczas, gdy do kompostu trafią chwasty z nasionami. Do kompostownika nie można wrzucać takich produktów, które mogłyby mieć zły wpływ na powstający nawóz lub na rośliny, które będą nim później nawożone. Chodzi tu między innymi o środki chemiczne, ale też organiczne materiały, które mogą zawierać szkodliwe substancje.
Do składowania odpadów roślinnych można wykorzystać gotowy kompostownik, dzięki czemu ogródek zyska na estetyce. Istnieją różne rodzaje produktów tego typu – między innymi kompostownik drewniany, plastikowy czy murowany. Można również zdecydować się na kompostowanie na pryzmie, dzięki czemu ekologiczny nawóz można pozyskać w naturalnych warunkach atmosferycznych.
Przeczytaj również: Cytrusy na kompost. Czy można kompostować resztki z owoców cytrusowych?
Po co robić kompostownik?
Kompost jest to naturalny nawóz organiczny, który sprawia, że ziemia staje się żyźniejsza. Wzbogaca glebę w próchnicę, a także czyni ją przewiewną i pulchną. Dzięki jego zastosowaniu rośliny będą lepiej się rozwijać i szybciej rosnąć. To właśnie dlatego kompost jest szeroko stosowany w rolnictwie, ogrodnictwie i sadownictwie. Można go z powodzeniem wykorzystywać w przydomowych uprawach.
Do czego używać domowego kompostu? Jest idealny do nawożenia roślin ogrodowych oraz do ściółkowania gleby pod nimi. Jego regularne stosowanie jest bardzo korzystne. Kompost dostarcza roślinom niezbędne składniki odżywcze.
Czego nie wrzucać do kompostownika? Oto 8 złotych zasad
Do kompostownika można wrzucić między innymi skoszoną trawę, skorupki jaj, liście, ale też fusy po kawie czy fusy z herbaty. Są jednak również takie elementy, które absolutnie nie powinny się w nim znaleźć.
Oto kilka zasad, których należy przestrzegać, aby przygotować pożyteczny kompost:
- Do kompostownika nie powinno się wrzucać części roślin zainfekowanych przez choroby czy zaatakowanych przez szkodniki. Mogą one przetrwać proces kompostowania i roznieść się po całym ogrodzie wraz z gotowym kompostem. Takie zainfekowane resztki należy wyrzucić z ogrodu – na przykład zapakować w worki na odpady zielone i wywieźć do PSZOK (Punkt Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych).
- Do kompostownika nie wolno wrzucać chwastów, które zdążyły wytworzyć nasiona. Na pewno nie zostaną one zniszczone w czasie kompostowania, a po użyciu nawozu z pewnością zakiełkują. Takie działanie przyczyni się tylko do rozsiania chwastów po działce. Zakaz ten obejmuje również te chwasty wieloletnie, które potrafią wytworzyć korzenie w kompostowniku, jak na przykład skrzyp polny czy pokrzywa zwyczajna. Możemy je umieścić w kompostowniku wyłącznie w sytuacji, gdy wcześniej zostaną dokładnie wysuszone na słońcu.
- Do kompostownika nie należy wrzucać impregnowanego czy pomalowanego drewna.
- Do kompostownika nie powinno się wrzucać resztek mięsa i ryb. Wszystko przez namnażanie szkodliwych drobnoustrojów w rozkładających się odpadkach mięsnych. Takie resztki zaczęłyby wkrótce nieprzyjemnie pachnieć, a także mogłyby przyciągnąć szczury. Zakaz obejmuje również warzywa gotowane w mięsnym wywarze.
- Gazety, zadrukowany papier czy powlekane tektury absolutnie nie powinny trafić do kompostownika. Wszystko przez chemiczne składniki, między innymi zawarte w farbie drukarskiej, które w ten sposób by się w nim znalazły.
- W kompostowniku nie powinny się znaleźć takie produkty jak: szkło, plastik, foliowe reklamówki, tkaniny, gruz czy elementy metalowe. Po pierwsze, mogą one zawierać jakieś szkodliwe substancje, a po drugie, nie ulegają procesowi kompostowania, więc nie ma sensu składować ich w kompostowniku.
- Grube gałęzie nie powinny trafiać do kompostownika. Ich rozkład będzie utrudniony. Przed ich dodaniem należy je po prostu rozdrobnić.
- Do kompostownika lepiej nie wrzucać igliwia, roślin iglastych. Powodem jest obecność żywic, które mogą spowolnić proces kompostowania. Nadają się one na kompost, jednak należy je składować w oddzielnym miejscu.
Przeczytaj również: Jak przyśpieszyć kompostowanie? Zalety drożdży w kompoście i przepis na domową miksturę
Co zrobić, jeśli do kompostownika trafią nieodpowiednie składniki?
Nawet jeśli ktoś wie, czego nie wrzucać do kompostownika, przez przypadek jakiś kłopotliwy składnik może się jednak w nim znaleźć. Niektóre elementy będzie dość łatwo usunąć – na przykład szkło czy plastik. Zróbmy to, gdy tylko się zorientujemy. Jeśli z kolei wrzuciliśmy do kompostownika na przykład grube gałęzie, możemy sięgnąć po specjalny preparat do kompostowania, który przyspieszy cały proces.
Przeczytaj również: Wysokie kary za sprzedaż sadzonek truskawek. Sprawdź, jakich truskawek nie możesz samodzielnie rozmnażać