Spis treści:
- Czego potrzebuje burak, by zdrowo rosnąć?
- Błędy w uprawie buraka ćwikłowego
- Dlaczego burak jest biały w środku?
- Dlaczego liście buraka żółkną?
Czego potrzebuje burak, by zdrowo rosnąć?
Buraki nie są skomplikowane, jeśli chodzi o ich pielęgnację, jednak należy przestrzegać podstawowych zasad, aby zdrowo rosły. Co wpływa na ich zdrowy wzrost?
- Wysiew
Buraki wysiewamy do gruntu na warzywnych grządkach, najczęściej w rzędach oddalonych od siebie o 20-30 cm na głębokość 1-3 cm. Pamiętajmy, aby dbać o regularne nawodnienia grządki do czasu wschodów.
- Termin wysiewu
Buraki są roślinami ciepłolubnymi. W związku z tym termin wysiewu tych roślin przypada od kwietnia do czerwca, kiełkują one powyżej 8 stopni Celsjusza, po 10-14 dniach.
- Przygotowanie gleby
Przed posadzeniem buraków należy oczyścić i odchwaścić glebę, a także zasilić ją nawozem, granulowanym obornikiem lub kompostem. Buraki najlepiej rosną na glebach piaszczysto - gliniastych, które są bogate w próchnicę i wapń. Odczyn ziemi powinien wynosić 6-7 pH.
- Stanowisko uprawy
Buraki najlepiej rosną w stanowisku nasłonecznionym, ich optymalna temperatura wzrostu to 15-18 stopni Celsjusza. Gdy rośliny kiełkują i podrosną, a więc mają od 2 do 4 liści właściwych, przeprowadzamy przerywkę, zostawiając odstępy wynoszące 2 cm.
- Nawożenie
Buraki mają średnie wymagania nawozowe, jednak są wrażliwe na niedobór boru i magnezu. Właśnie dlatego warto odżywiać je nie tylko przedsiewnie, ale też pogłównie. Buraki uprawiamy w 2 lub 3 roku po świeżym oborniku.
- Podlewanie
Buraki mają duże wymagania wodne, szczególnie od momentu siewu do wytworzenia 2-3 liści właściwych oraz w drugiej połowie wegetacji w trakcie silnego rozrostu korzenia. Podczas upalnego lata również musimy podlewać buraki, w przeciwnym wypadku staną się twarde, włókniste i stracą swój słodki smak.
- Odchwaszczanie
Buraki należy regularnie odchwaszczać, żeby nie musiały konkurować z innymi roślinami o wodę i składniki pokarmowe.
- Zmianowanie i przedplony
Zmianowanie to właściwe następstwo uprawianych gatunków roślin w danym miejscu. Przedplonem buraków mogą być rośliny uprawiane na wczesny zbiór np. wczesna kapusta, kalafior, groch lub sałata.
- Uprawa współrzędna
W trakcie uprawy współrzędnej buraki mogą być siane razem z cebulą, porem, pomidorem, sałatą, warzywami strączkowymi i kapustnymi.
- Obserwacja i czas zbioru
Powinniśmy regularnie obserwować grządki z burakami, aby szybko zauważyć choroby lub szkodniki. W wypadku ich wystąpienia musimy wykonać odpowiednie zabiegi pielęgnacyjne bądź opryski. Terminem zbioru buraków najczęściej jest lipiec, ponieważ rośliny te zbieramy 55-65 dni od wysiewu. Z kolei po 2, 3 miesiącach możemy wyrywać korzenie. Ostatni zbiór wykonujemy przed przymrozkami – na koniec października lub na początku listopada. Buraki przechowujemy do wiosny w skrzynkach w chłodnym miejscu.
Przeczytaj również: Jak wykorzystać sól w ogrodzie? Zastosowanie soli w ogrodzie warzywnym i na mszyce
Błędy w uprawie buraka ćwikłowego
Błędami w uprawie buraka ćwikłowego jest niestosowanie się do wyżej wymienionych zasad uprawnych. Sprawdźmy sytuacje, w których buraki na pewno nie urosną zdrowo. Czego należy unikać?
- Brak przygotowania gleby i jej niewłaściwe pH
Podstawowym błędem w uprawie buraków jest brak zasilenia gleby przed sadzeniem nawozem, granulowanym obornikiem lub kompostem. Buraki urosną na wszystkich glebach, jednak nie na takiej o kwaśnym odczynie pH.
- Nieodpowiednie stanowisko
Buraki potrzebują słonecznego miejsca do prawidłowego wzrostu liści i części korzeniowej, natomiast ich rozwój nie przebiegnie prawidłowo, jeśli posadzimy je na zacienionym lub nawet słabo zacienionym stanowisku.
- Złe zmianowanie
Ze względu na szkodniki i choroby nie uprawiamy buraków z roku na rok w tym samym miejscu lub na takim, gdzie rosły warzywa z tej samej rodziny botanicznej np. szpinak lub inne warzywa korzeniowe.
- Zły termin i sposób wysiewu nasion
Buraków nie wysiewamy zbyt wcześniej, w trakcie przymrozków, ponieważ chłód może spowodować większy rozwój części nadziemnej i pędów kwiatostanowych, a nie korzenia. Pamiętajmy również, aby nie siać buraków za głęboko lub zbyt płytko.
Dlaczego burak jest biały w środku?
Burak jest biały w środku z powodu występowania substancji – alicyny, która jest naturalnym antybiotykiem, wykorzystywanym jako mechanizm obronny przed infekcjami. Wnętrze buraka staje się białe, kiedy roślina została uszkodzona i wtedy enzymy w tkance roślinnej przekształcają alicynę w czystą alicynę o silnych właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych.
W innym przypadku burak jest biały w środku, ponieważ nie ma odpowiedniej ilości światła w okresie wzrostu. Nienasłonecznione lub słabo nasłonecznione stanowisko powoduje, że buraki nie produkują barwników, które nadają im czerwoną lub żółtą barwę.
Dlaczego liście buraka żółkną?
Gdy liście buraka zaczynają żółknąć to prawdopodobnie mamy do czynienia z chorobami tj. mączniak rzekomy, brązowa zgnilizna, rdza, żółtaczka, cercospora, czarna noga lub ze szkodnikami tj. mszyca buraczana czy pchła buraka.
Liście buraka mogą żółknąć, jeśli niewłaściwie dbamy o rośliny. Główne przyczyny tego objawu to:
- niedobór składników odżywczych;
- nadmiar składników odżywczych, szczególnie azotu;
- niska temperatura;
- nieodpowiednie warunki glebowe.
W celu rozpoznania przyczyny żółknięcia liści warto dokładnie przyjrzeć się burakom, warunkom glebowym, pogodowym oraz ewentualnym chorobom i szkodnikom. Najważniejsze jest ustalenie przyczyny problemu i zastosowanie odpowiednich środków zapobiegawczych.
Źródło: Deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak uprawiać buraki, żeby były zdrowe i słodkie. Naturalne nawożenie buraków
Rozsada warzyw na zbiór jesienny. Jakie warzywa sadzić na zbiór jesienny?
Sezon na jeżyny. Polecane zwłaszcza w okresie menopauzy na INTERIA.TV.