Spis treści:
- Dlaczego warto sadzić czosnek na przełomie października i listopada?
- Sadzenie czosnku ozimego – kilka praktycznych wskazówek
Dlaczego warto sadzić czosnek na przełomie października i listopada?
Czosnek można sadzić zarówno wiosną, jak i jesienią. Jednak to koniec sezonu uznawany jest za lepszy termin na ten zabieg. Ozime odmiany tego warzywa są na tyle wytrzymałe, że dobrze zimują na grządce. Aby tak się stało, trzeba je posadzić, gdy gleba jest nadal wystarczająco ciepła, co pozwoli roślinom wykształcić silne korzenie.
Doświadczeni ogrodnicy twierdzą, że czosnek najlepiej sadzić na przełomie października i listopada. Dlaczego to najlepszy termin?
- Warzywo ma jeszcze czas na zakorzenienie się, zanim przyjdą silne mrozy, temperatury nie są jednak już tak wysokie, by zdążyło wytworzyć liście, które mogłyby zostać uszkodzone w czasie zimy.
- Dzięki wczesnemu wypuszczeniu korzeni czosnek lepiej wchłania składniki odżywcze, co przekłada się na otrzymanie większych i bardziej aromatycznych główek.
- Czosnek, który jest sadzony na ok. miesiąc przed całkowitym zamarznięciem gruntu, wiosną wcześnie rozpoczyna wzrost, dzięki czemu jest kilka tygodni szybciej gotowy do zbioru.
- Co ciekawe, mróz działa niczym naturalny środek dezynfekujący, ograniczając patogeny i szkodniki glebowe, które mogłyby zagrażać czosnkowi.
- Dobrze przygotowane jesienią podłoże jest spulchnione i napowietrzone, a to zmniejsza ryzyko gnicia warzywa.
- Sadząc czosnek na przełomie października i listopada, nie musimy martwić się o chwasty na grządce, które spowalniają wzrost w niskich temperaturach.
 Czosnek ozimy wcześnie rozpoczyna wegetację. Fot. ejsmont/123RF.com
 Czosnek ozimy wcześnie rozpoczyna wegetację. Fot. ejsmont/123RF.com
Przeczytaj również: Ekologiczne sposoby zaprawiania czosnku. Przed sadzeniem jesienią to najważniejszy zabieg
Sadzenie czosnku ozimego – kilka praktycznych wskazówek
Do sadzenia czosnku jesienią przeznaczamy odmiany ozime. Jakie sprawdzą się najlepiej? Godny polecenia jest czosnek Harnaś, Mega, Ornak, Arkus czy Ceves, które cenione są nie tylko za smak, ale i mrozoodporność oraz wytrzymałość.
Główki dzielimy dopiero w dniu sadzenia, aby zapobiec ich wysychaniu. Nie obieramy pojedynczych ząbków i poddajemy je selekcji. Wybieramy tylko te, które są zdrowe i duże, bo właśnie one gwarantują obfite plony. Odrzucamy wszystkie ząbki miękkie, małe, spleśniałe czy uszkodzone.
Cenna wskazówka: Gleba, w której planujemy posadzić czosnek, musi być spulchniona na głębokość szpadla i wzbogacona kompostem. Powinna być żyzna, przepuszczalna i bogata w materię organiczną, najlepiej o pH 6,5-7,5.
Jak sadzić czosnek ozimy? To proste. Ząbki umieszczamy spiczastą stroną do góry w dołkach co 10 cm tak, aby znalazły się na głębokości 5-6 cm. Rzędy powinny być oddalone od siebie o ok. 30 cm, dzięki czemu rośliny będą miały miejsce do wzrostu. Przysypujemy glebą i lekko ugniatamy. Czosnek sadzony jesienią jest stosunkowo odporny, ale warto dodatkowo okryć go lekką, naturalną ściółką, np. słomą lub suchymi liśćmi.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak przygotować ziemię pod uprawę czosnku ozimego? Będziesz mieć tylko duże główki
Największe błędy przy sadzeniu czosnku jesienią. Plon będzie marny
Jest większy, łagodniejszy i słodszy od zwykłego. Sadzenie i uprawa czosnku słoniowego
 
                                 
                                                                                                