Spis treści:
Dlaczego warto jeść kiełki?
Kiełki posiadają wiele cennych składników odżywczych - witamin, aminokwasów, błonnika, kwasów nukleinowych, chlorofilu i składników mineralnych, a substancje w nich zawarte są łatwo przyswajalne. W wiekszości występują witaminy z grupy A, D, E, a także wzmacniającą odporność witaminę C oraz wiele witamin z grupy B, wpływających pozytywnie na układ nerwowy. Dzięki wysokiej zawartości magnezu i potasu kiełki wspomagają również organizm w walce z przemęczeniem oraz stresem.
Kiełki to prawdziwa bomba witaminowa, zawierają dużą ilość minerałów (m.in. żelazo, cynk, potas, miedź, selen), białko, aminokwasy, błonnik, antyoksydanty. Dlaczego warto jeść kiełki? Bo zawierają najpotrzebniejsze dla zdrowia człowieka składniki odżywcze w skumulowanej formie - ponad 40 razy więcej niż w dojrzałych roślinach.
Spożywanie kiełków jest polecane również dla osób odchudzających się, ponieważ flawonoidy zawarte w kiełkach przyśpieszają spalanie tłuszczów, regulują metabolizm i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających w nim toksyn. Poza tym kiełki są lekkostrawne i świetnie urozmaicają potrawy. Można dodawać je do kanapek oraz sałatek.
Kiełki są wartościowym dodatkiem do potraw oraz produktem wspierającym odchudzanie. Fot.milkos/123RF.com
Oro wartości odżywcze najpopularniejszych kiełków uprawianych w domach:
- Kiełki rzeżuchy - zawierają witaminy C, B1, K, prowitaminę E, białko, cukry, jod, wapń, potas, żelazo, kobalt, nikiel. Działają moczopędnie, regulują pracę tarczycy, poprawiają wygląd włosów i paznokci.
- Kiełki soczewicy – zawierają witaminy A, B, C i K, karoten, białko oraz kwas foliowy działający krwiotwórczo, przez co polecany szczególnie kobietom w ciąży. Jest on niezbędny do prawidłowego kształtowania się systemu nerwowego dziecka. Kiełki te dobrze wpływają także na stan zębów.
- Kiełki brokułów – zawierają witaminy A, B i C, błonnik, wapno, magnez i potas oraz likwidujące wolne rodniki sulforafany stosowane w profilaktyce nowotworów. Zabijają również bakterie helicobacter, które zwiększają ryzyko powstania choroby wrzodowej.
- Kiełki lucerny – zawierają witaminy A, C, D, E oraz z grupy B, szczególnie B12, na której niedobór narażeni są wegetarianie, a także białko i żelazo. Kiełki te wzmacniają odporność organizmu, poprawiają pamięć i mają właściwości pobudzające.
- Kiełki słonecznika – zawierają witaminy A, B, C, D oraz spore ilości minerałów, między innymi: cynk, fosfor, żelazo, wapń, magnez. Powinni je włączyć do swojej diety narażeni na ich niedobór wegetarianie. Wpływają na przyśpieszanie przemiany materii oraz wzmacniają kości.
- Kiełki soi – zawierają witaminy A, C i K, a w porównaniu do innych kiełków są zasobniejsze w potas, białko, witaminę B1, foliany oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne zjadanie kiełków soi pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
Przeczytaj również: Ta niepozorna roślina to cenne źródło witamin i mikroelementów. Jak siać rzeżuchę krok po kroku?
Metody uprawiania kiełków w domu
Kiełki możemy uprawiać zarówno w domu, jak i na zewnątrz, jeśli pozwalają na to warunki pogodowe. Aby wyhodować kiełki, wystarczy nam zwykła wata lub gaziki nasączone wodą. Do uprawy tych roślin może posłużyć nam też słoik lub specjalna kiełkownica. Bez względu na to, jaki sposób uprawy kiełków wybierzemy, roślinkom powinniśmy zapewnić stały i równomierny dostęp do światła słonecznego. Warto również mieć na uwadze, że rośliny nie lubią bezpośredniego i ostrego nasłonecznienia, ponieważ może dochodzić wtedy do zaparzeń i powstawania pleśni. Kiełki należy podlewać jedynie przegotowaną letnią wodą, a po podlaniu warto usunąć jej nadmiar.
Oto najpopularniejsze metody uprawy kiełków w domu:
Uprawa kiełków w słoiku
- Do zwykłego słoika (lub specjalnego przeznaczonego do hodowli kiełków) wsypujemy nasiona pamiętając, by wypełnić nimi maksymalnie 1/4 powierzchni słoika
- Nasiona zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na kilka godzin
- Gdy nasiona się już odmoczą, przykrywamy górę słoika gazą i przewiązujemy gumką recepturką lub sznurkiem
- Następnie przepłukujemy nasiona i ustawiamy słoik do góry dnem pod kątem 45 stopni
- Kiełki moczymy 2-3 razy dziennie
Jedną z najpopularniejszych metod uprawy kiełków, jest wysiewanie nasion w kiełkownicy. Fot. Africa Images/CanvaPro
Uprawa kiełków w kiełkownicy
W kiełkownicy mamy możliwość uprawiania kilku rodzajów kiełków równocześnie, ponieważ urządzenie składa się z kilku pojemników ułożonych warstwowo.
- Kiełki należy rozłożyć równomiernie na tacach kiełkownicy.
- Wodę wlewamy do górnego pojemnika, tak aby przelała się na pozostałe poziomy - jej nadmiar spłynie do ostatniego pojemnika, w którym nie ma kiełków.
- Kiełkownicę należy przepłukiwać wodą codziennie, 2-3 razy na dobę.
Uprawa kiełków w na gazie lub wacie
Najprostszą metodą uprawy kiełków jest po prostu wysypanie nasion na watę lub gazę ułożoną na talerzu czy w doniczce. Podłoże należy regularnie podlewać i pilnować czy nie jest przesuszone lub nadmiernie wilgotne.
Przeczytaj również: Mikrolistki – uprawa krok po kroku. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają ogrodu warzywnego
Kiełki będą gotowe do spożycia po upływie 3-5 dni pielęgnacji. Wyhodowane i w pełni uformowane kiełki należy osuszyć z nadmiaru wody i przechowywać w lodówce. Będą one nadawać się do jedzenia przez około tygodnia. Po upływie tego czasu kiełki trzeba będzie wyrzucić. Warto mieć również na uwadze, że naczynia, w których hodujemy kiełki, trzeba przed nowym zasiewem dokładnie wyczyścić, by nie powstała w nich pleśń. Najprościej będzie wymyć je octem winnym i przepłukać bieżącą wodą.
Artykuł został zaktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się 20.01.2022 roku.
Źródło: Deccoria.pl
Przeczytaj również:
Mięta, oregano i komarzyca w jednym. Miętę meksykańską możesz uprawiać w doniczce
Majeranek - lekarstwo z ogrodu i doniczki. Uprawa i lecznicze właściwości majeranku