Porady ogrodnicze

Hiszpanie uwielbiają tę sałatę. Batavię możesz uprawiać w gruncie, szklarni i w donicy

Sałata jest symbolem zdrowego odżywiania. To doskonały dodatek do różnych dań i sałatek, który dostarcza dużo witamin, a przy tym zawiera niewiele kalorii. Przez lata wyhodowano mnóstwo odmian sałaty, które różnią się kształtem i kolorem liści, czasem dojrzewania czy smakiem. Coraz większą popularnością cieszy się batavia, którą można uprawiać zarówno w gruncie, jak i pod osłonami czy w donicach. Co trzeba wiedzieć o tej odmianie oraz jakie ma właściwości? Sprawdź.        

Hiszpanie uwielbiają tę sałatę. Batavię możesz uprawiać w gruncie, szklarni i w donicy
Batavia to odmiana sałaty, która cieszy się popularnością zwłaszcza w Hiszpanii. Fot.avictorero/123RF.com

Spis treści:

Batavia – słodka, krucha i pełna witamin

Batavia to odmiana sałaty, która powstała w wyniku skrzyżowania sałaty głowiastej oraz listkowej. Jest niezwykle popularna zwłaszcza w Hiszpanii, gdyż tamtejszy klimat (umiarkowanie ciepły, a jednocześnie wilgotny) jest idealny dla jej wzrostu i rozwoju. Sałatę batawską z powodzeniem można uprawiać zarówno w gruncie, jak i w szklarni czy donicy. Tworzy luźne główki o karbowanych, najczęściej intensywnie zielonych liściach (czasem mogą być czerwono-fioletowe lub bordowe). Batavia ma słodki i łagodny smak. Jej liście są kruche i delikatne, świetnie prezentują się na talerzu. Oprócz tego, że jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu naszego zdrowia.         

Batavia – odmiany

Batavia występuje w wielu odmianach, które różnią się m.in. wyglądem czy kolorem liści. Wśród najpopularniejszych warto wymienić m.in.:

  • ‘Lirice’ – wczesna odmiana do uprawy w gruncie, która rodzi okazałe, dekoracyjne główki. Jej liście są kruche, jędrne i soczyste, mają falowane brzegi, co sprawia, że doskonale prezentują się zarówno na grządce, jak i obiadowym talerzu. Ponadto odmiana ta wykazuje dużą odporność na letnie upały;

  • ‘Blonde De Paris’ – odmiana przeznaczona do wiosennej, letniej i jesienniej uprawy w gruncie czy tunelu foliowym. Łączy w sobie cechy sałaty masłowej i kruchej, tworzy duże i zwięzłe główki. Sałatę tę zaleca się uprawiać z rozsady. Batavia ‘Blonde De Paris’ jest bardzo wrażliwa na niedobór światła, dlatego należy ją uprawiać na stanowiskach słonecznych (w miejscach zacienionych słabo wiąże główki);

  • ‘Reglice’ – tworzy okazałe główki o żywo zielonej barwie z karbowanych liści o wyśmienitym smaku. Doskonale nadaje się do uprawy gruntowej. Można ją uprawiać z rozsady, jak i z siewu wprost do gruntu.

Wśród odmian o kolorowych liściach na szczególną uwagę zasługują m.in. ‘Cherokee Red’, ‘Cardinale’, ‘Mottistone’ oraz ‘Magenta’.  

batavia Odmiany batavii różnią się wyglądem lub kolorem liści. Fot.CanvaPro

Uprawa sałaty batavia

Jak już było wspomniane wcześniej, uprawa batavii jest możliwa nie tylko w gruncie, ale również pod osłonami czy w donicach na balkonie lub tarasie. Nasiona tej sałaty można wysiewać bezpośrednio do gleby lub wcześniej przygotować rozsadę. Uprawa batavii jest bardzo prosta i dostępna dla każdego. Z racji tego, że nie wymaga specjalnych warunków do rozwoju, cieszy się dużym zainteresowaniem wśród ogrodników. Podpowiadamy, jak uprawiać sałatę batavia.

  • Siew i sadzenie   

Aby uzyskać wczesne zbiory, należy wcześniej przygotować rozsadę. Nasiona wysiewamy do donic lub pojemników wypełnionych żyzną, przepuszczalną i lekko ziemią. Może to być również szklarnia, rozsadnik czy tunel foliowy. Najlepiej siać batavię w okresie od lutego do marca. Ważne jest, aby zapewnić młodym siewkom dostęp do światła, stałą wilgotność i temperaturę. Nasiona należy umieścić na głębokości około 1 cm. Gdy siewki wytworzą co najmniej 2 listki, warto je przepikować do osobnych pojemników. W tym celu sprawdzą się m.in. wielodoniczki czy pojemniki po jogurtach. Batavia, którą wysialiśmy w marcu, powinna być już gotowa do przesadzania na zewnątrz w kwietniu.      

W przypadku batavii przygotowanie rozsady nie jest konieczne, ponieważ nasiona można wysiewać wprost do gruntu. W zależności od odmiany można to zrobić od połowy marca do połowy kwietnia. Wysiew nasion można też przeprowadzić od sierpnia do połowy września. Są też odmiany, które można uprawiać przez cały rok.  

  • Stanowisko

Batavia najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, ewentualnie półcienistych. Sałata potrzebuje dużej ilości światła, zwłaszcza w początkowym okresie wzrostu. Natomiast latem, kiedy słońce mocno grzeje, warto zacienić grządki lub ustawić donice w miejscach nie narażonych na bezpośrednie promienie słoneczne. Nadmiar słońca i zbyt wysoka temperatura stymulują wybijanie pędów kwiatostanowych, z kolei liście stają się gorzkie.

batavia Sałata batavia zawiera w swoim składzie mnóstwo cennych witamin i minerałów. Fot.seven75/CanvaPro

  • Ziemia

Sałata batavia jest mało wymagająca względem podłoża. Preferuje glebę umiarkowanie żyzną, lekką i przepuszczalną. Ważne jest, aby nie tworzyły się zastoiny wody. Choć sałata urośnie też w podłożu suchym i piaszczystym, będzie jednak mniej delikatna i gorzkawa w smaku.   

Przeczytaj również: Własne nowalijki z gruntu i inspektu. Kiedy je wysiewać i jakie warzywa wybrać?

  • Podlewanie i nawożenie

Ważnym zabiegiem w uprawie batavii jest regularne podlewanie. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne. Sałata batawska źle znosi zarówno okresy suszy, jak i nadmiernej wilgoci (nadmiar wody w glebie może doprowadzić do gnicia sałaty). Nie ma potrzeby nawożenia batavii, ponieważ bardzo szybko jest gotowa do zbiorów.  

Jakie właściwości ma batavia? 

Choć sałata batavia jest warzywem niskokalorycznym, zawiera w sobie wiele cennych składników, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Jest bogatym źródłem witamin A, C, K, zawiera też dużą ilość kwasu foliowego (który jest witamina B9). Wśród minerałów w jej składzie znajdziemy m.in. żelazo, potas, miedź i wapń. Ze względu na dużą różnorodność składników odżywczych, batavia jest cennym źródłem przeciwutleniaczy dla organizmu. Sałata batawska jest bogata w wodę, co czyni ją idealnym dopełnieniem każdej diety. Oprócz tego batavia pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się i zachować zdrowie naszej skóry. Jest też dobrym źródłem składników odżywczych dla kobiet w ciąży. Zdecydowanie warto spożywać na surowo, m.in. jako dodatek do sałatek czy kanapek.     

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również: Te rośliny nie urosną obok cebuli? Sprawdź, zanim posadzisz

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.