Spis treści:
- Co daje wapnowanie winnicy?
- Najważniejsze zalecenia do jesiennego wapnowania winnicy
- Czym wapnować winorośl?
Co daje wapnowanie winnicy?
Wapnowanie gleby w winnicy ma znaczenie dla utrzymania zdrowia i poprawy wydajności uprawy winorośli. Głównym celem tego zabiegu jest korekta odczynu pH gleby, a dokładniej neutralizacja jej kwasowości. Właściwy odczyn gleby sprzyja lepszemu przyswajaniu składników odżywczych przez roślinę. Neutralizacja kwasowości ogranicza także toksyczność glinu, który w kwaśnych glebach hamuje rozwój korzeni.
Oprócz tego wapń tworzy struktury gruzełkowate, które poprawiają przepuszczalność gleby i jej zdolność do zatrzymywania wody. Lepsza struktura sprzyja także rozwojowi systemu korzeniowego oraz poprawia jego dostęp do powietrza i wody. Dodatkowo wapnowanie pobudza rozwój mikroorganizmów glebowych. Usprawnienie aktywności biologicznej sprzyja naturalnej odporności winorośli na choroby i szkodniki, a także niekorzystne czynniki środowiskowe, np. silny mróz.
Wapnowanie gleby w winnicy poprawia warunki uprawy winorośli. W konsekwencji zabieg ten przyczynia się do szybszego wzrostu oraz mocnego zdrowia roślin, a także wyższych i zdrowszych plonów, przy mniejszym zużyciu nawozów mineralnych i organicznych. Co ciekawe, wapnowanie dodatkowo ogranicza wchłanianie metali ciężkich przez rośliny.
Przeczytaj również: Sadzenie winorośli jesienią. Nie przegap terminu, a dobrze się ukorzenią i nabiorą odporności
Najważniejsze zalecenia do jesiennego wapnowania winnicy
Jesienne wapnowanie winnicy wymaga precyzyjnej analizy gleby, a sam zabieg powinien być wykonany w odpowiednim terminie oraz właściwą techniką aplikacji nawozu:
1. Analiza gleby
Podstawą do przeprowadzenia prawidłowego wapnowania jest wykonanie analizy chemicznej gleby – oznaczenie jej odczynu pH (można przy pomocy kwasomierza) i kategorii agronomicznej (gleba lekka, średnia lub ciężka). Dopiero na podstawie tych wyników można określić potrzebę wapnowania i dawkowanie materiału. Zaleca się wykonywanie analizy co 1-2 lata po zbiorze owoców, aby monitorować zmiany odczynu gleby i skutecznie nim zarządzać. Optymalny odczyn gleby dla winorośli wynosi ok. 6,5-7,2 pH.
2. Termin wapnowania
Jesienne wapnowanie najlepiej przeprowadzać od końca października do połowy listopada. Należy podkreślić, że proces neutralizacji kwasowości przebiega powoli i wymaga dostępu do wody. Wapno wprowadzone do gleby pod koniec sezonu działa właśnie przez deszczowy i wilgotny okres jesienno-zimowy. Taki termin umożliwia równomierne i głębokie odkwaszenie gleby (do 25-30 cm warstwy ornej).
3. Technika wapnowania
Zabieg polega na równomiernym rozsianiu wapna po powierzchni i dokładnym wymieszaniu z glebą. Nie zaleca się łączyć wapnowania z innym nawożeniem organicznym ani mineralnym, np. obornikiem, kompostem czy nawozami fosforowymi, siarczanowymi i potasowymi – należy zachować odstęp co najmniej miesiąca pomiędzy tymi zabiegami. Wapnowanie zaleca się wykonywać – w zależności od wyników analizy gleby, rodzaju gleby oraz intensywności uprawy – średnio co 2-4 lata.
Glebę w winnicy najlepiej wapnować jesienią, ponieważ ten rodzaj nawozu potrzebuje dużo czasu i wilgoci, aby zaczął działać. Fot. nobtis/CanvaPro
Czym wapnować winorośl?
Dobór nawozu wapniowego powinien być dostosowany do rodzaju gleby (lekka, średnia, ciężka) oraz potrzeb roślin, a także efektów, jakie chce się uzyskać: szybka reakcja (wapno tlenkowe), stabilne odkwaszenie (kreda, dolomit) czy wzbogacenie w mikroelementy (mączka bazaltowa).
- Gleby lekkie
Na glebach piaszczystych i przepuszczalnych, polecane jest stosowanie wapna węglanowego, znanego także jako kreda. Wapno to działa powoli i bezpiecznie, zapobiegając nagłemu podniesieniu pH do niekorzystnych wartości. Zapewnia także stabilne i długotrwałe odkwaszenie, co jest korzystne dla tego typu, delikatniejszych gleb. Dobrze sprawdzi się także wolnodziałający dolomit, który oprócz podniesienia pH uzupełni także niedobory magnezu.
Przeczytaj również: Jesienne cięcie winorośli. Jak przycinać i zabezpieczać krzewy przed zimą?
- Gleby średnie
Na glebach średnich, czyli umiarkowanie zwięzłych, również dobrze sprawdza się kreda i dolomit, choć można także stosować wapno tlenkowe, nazywane wapnem palonym budowlanym. Jest ono bardziej reaktywne i pomaga szybciej podnieść odczyn gleby, co bywa korzystne przy większej kwasowości. Jednak szybsze działanie nie zawsze jest zaletą, ponieważ może niekorzystnie wpływać na życie biologiczne gleby.
- Gleby ciężkie
Gleby ciężkie, o zwartej strukturze i dużej zawartości gliny, mają wolniejszą reakcję na wapnowanie, dlatego w tym przypadku zaleca się stosowanie form o szybszym działaniu, czyli wapna palonego lub gaszonego. Taka praktyka pozwala efektywniej i szybciej poprawić ich kwasowość. Jednak wapno tlenkowe (palone) musi być dokładnie wymieszane z glebą ze względu na słabą przepuszczalność tego rodzaju gleb.
Dobra rada: Mączka bazaltowa to zmielona skała wulkaniczna, która ze względu na stosunkowo niewielką zawartość wapnia, nie jest zaliczana do typowych nawozów wapniowych. Stanowi jednak cenne źródło wielu mikroelementów i przyczynia się do poprawy struktury gleby. Co ciekawe, może być stosowana jako dodatek we wszystkich typach gleb.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Zadziwiająco skuteczny sposób na usunięcie pnia. Bez wysiłku, koparki i dużych kosztów
Co zrobić jesienią, by piwonie bez szwanku przetrwały zimę? Wiosną zakwitną ze zdwojoną siłą
Znajomy ogrodnik podpowiedział, jak sadzić cebulę. Urośnie większa niż zwykle, twarda i zdrowa