Spis treści:
- Jak zbierać nasiona cukinii – instrukcja krok po kroku
- Przechowywanie nasion cukinii
- Uprawa cukinii z nasion
Jak zbierać nasiona cukinii – instrukcja krok po kroku
Samodzielna uprawa cukinii przynosi ogromną satysfakcję. To niezwykle plenne i niewymagające warzywo rodzi mnóstwo smakowitych owoców nawet wtedy, gdy nie poświęcamy mu zbyt wiele uwagi. Jeszcze większą radość może sprawić uprawa cukinii z własnych nasion. Nie każdy stosuje tę metodę, choć jest ona bardzo prosta i nikomu nie sprawi kłopotu. Warto jednak spróbować, aby w kolejnym sezonie nie wydawać pieniędzy na nasiona w sklepie ogrodniczym.
Zbiór nasion cukinii jest równie łatwy co uprawa tego smacznego warzywa. Możesz je pozyskać zarówno z roślin uprawianych na grządkach, jak i tych, które prowadzone są w donicach na balkonie. Najważniejsze jest, aby rozpoznać moment, kiedy nasiona cukinii są gotowe do zbioru. Jeśli wydobędziemy je z owoców zbyt wcześnie, nie będą nadawały się do długoterminowego przechowywania i siewu, mogą również nie wykiełkować.
Owoce cukinii, z których możemy zebrać nasiona, powinny być duże i mieć skórkę twardą jak kamień – podobną jak u dyni. Takie plony wstrzymały dalszy wzrost i z punktu widzenia przydatności do spożycia uznawane są za przejrzałe. Choć bardzo dojrzałą, starą cukinię niechętnie wykorzystujemy w kuchni, do zbioru nasion nadaje się doskonale. Jeśli podczas uprawy tego warzywa przeprowadzamy ciągły zbiór, a zależy nam na pozyskaniu nasion, zostawmy 1-2 owoce na krzaku, aby uzyskały maksymalny rozmiar i stwardniały.
Nasiona możemy zbierać z dojrzałych owoców cukinii o twardej skórce. Fot. huertinadetoni/123RF.com
Jak zbierać nasiona cukinii? Poniżej przedstawiamy instrukcję krok po kroku.
- Zbiór cukinii – duże i dojrzałe owoce ścinamy z krzaka wraz z kilkucentymetrowym kawałkiem pędu. W tym celu wykorzystujemy czysty i dobrze naostrzony sekator.
- Krojenie cukinii – w przypadku bardzo dojrzałych owoców zadanie to może okazać się trudniejsze, niż początkowo się wydaje. Skórka takich plonów jest bardzo twarda, więc podczas krojenia musimy zachować szczególną ostrożność. Cukinię dzielimy wzdłuż na pół.
- Wydrążenie miąższu – za pomocą łyżki z połówek cukinii wyjmujemy miąższ z pestkami i zachowujemy go. Pozostałą część przejrzałych owoców możemy wrzucić na kompost lub wykorzystać do wywarów zup.
- Fermentacja nasion – miąższ z nasionami umieszczamy w dużej misce i zalewamy wodą do przykrycia. Całość zabezpieczamy folią spożywczą, robiąc w niej kilka otworów. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na dwa dni. Po tym czasie poczujemy, że mieszanka wydziela kwaśny zapach. Zaobserwujemy również, że część nasion wypłynęła na wierzch.
- Oddzielenie nasion – te nasiona, które po 2 dniach fermentacji zaczęły pływać na powierzchni roztworu, nadają się do wyrzucenia. Interesują nas pestki pozostałe na dnie naczynia. Ręcznie wyjmujemy je z miąższu i umieszczamy na sicie, a następnie płuczemy zimną wodą.
- Suszenie nasion – pozyskane pestki rozkładamy równą warstwą na arkuszu ręcznika papierowego i zostawiamy na 3-4 dni w przewiewnym miejscu z dala od bezpośredniego nasłonecznienia. W tym czasie często obracamy nasiona, aby mieć pewność, że równomiernie obsychają.
Nasiona cukinii przeznaczone do przechowywania muszą być całkiem suche. Fot. Linda Hall/CanvaPro
Przeczytaj również: Pielęgnacja selera na koniec lata. Czym nawozić go we wrześniu, aby korzenie były większe?
Przechowywanie nasion cukinii
Samodzielnie pozyskane nasiona cukinii nadają się do długoterminowego przechowywania. Warunkiem jest oczywiście ich całkowite wysuszenie. Jeśli po 3-4 dniach przetrzymywania są nadal wilgotne, powinniśmy wydłużyć czas ich suszenia na ręczniku papierowym. Gotowe pestki przesypujemy do szklanego, szczelnie zakręcanego pojemnika, papierowej torebki lub zwykłej koperty. Tak zabezpieczone przetrzymujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli nasiona cukinii będą prawidłowo przechowywane, pozostaną w doskonałym stanie przez rok.
Uprawa cukinii z nasion
Własnoręcznie zebrane nasiona cukinii możemy w kolejnym sezonie wysiać na grządki lub do doniczek. Odpowiedni termin na siew bezpośrednio do gruntu przypada na czas od połowy maja do połowy czerwca. Jeśli chcemy, uprawę tego warzywa możemy założyć również wcześniej. W takiej sytuacji nasiona cukinii siejemy na rozsadę w kwietniu i pielęgnujemy w domu do momentu, aż minie ryzyko wystąpienia wiosennych przymrozków. Wtedy wrażliwe na chłód rośliny możemy posadzić na zagonie lub w donicy przetrzymywanej na zewnątrz. Dzięki przygotowaniu rozsady możemy przyspieszyć zbiór owoców nawet o kilka tygodni.
Uprawa cukinii jest bardzo łatwa i uda się w każdym ogrodzie. Fot. huertinadetoni/123RF.com
Nasiona cukinii siejemy pojedynczo, ewentualnie po 2 sztuki. Umieszczamy je w dołkach na głębokości 2-3 cm, przysypujemy ziemią i lekko ugniatamy, a następnie podlewamy. Zachowujemy rozstaw 80 × 100 cm, ponieważ cukinia silnie się rozrasta. Jeżeli wiosna jest ciepła i gleba ma temperaturę ok. 20°C, pierwszych wschodów możemy spodziewać się mniej więcej po tygodniu. Kiełkowanie trwa dłużej, jeśli pogoda nie sprzyja i są częste opady deszczu.
Uprawa cukinii najlepiej udaje się w żyznej, bogatej w próchnicę ziemi o odczynie obojętnym. Jeśli gleba w naszym ogrodzie jest przeciętna, przed siewem warto wzbogacić ją kompostem. Licząc na udane plony, uprawiajmy to warzywo na ciepłym, dobrze nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru stanowisku. Nie zapominajmy, że cukinia przez cały okres wegetacji, a szczególnie podczas owocowania, potrzebuje systematycznego podlewania (w upały codziennie) i nawożenia raz w tygodniu.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak przygotować glebę na sadzenie czosnku? Wyrosną dorodne i zdrowe główki
Szkoda, że tak późno dowiedziałam się o tej metodzie. Nie ma lepszej pułapki na pomrowy
Nawóz na bazie serwatki do pomidorów. Najlepsza odżywka na koniec lata