Spis treści:
Jesienne nawożenie gleby – zasady
Po zebraniu plonów przychodzi czas odżywić grunt i przygotować go do nadejścia zimy. W tym okresie należy zadbać o jesienne nawożenie gleby. Dzięki temu dostarczymy jej niezbędnych składników odżywczych, ponieważ po zbiorach plonów ziemia staje się uboga w istotne związki mineralne. Jesienią oczyszczone z pozostałości roślin podłoże warto wzbogacić naturalnymi nawozami organicznymi. W tym celu najlepiej wykorzystać obornik, kompost lub nawozy zielone (np. gorczycę). Warto pamiętać, by przekopać je z podłożem. Jesienne nawożenie gleby z pewnością przyniesie oczekiwane efekty. Przez zimę nawozy się rozpuszcza i wiosną zyskamy lepszą strukturę gleby. Co więcej, jest to doskonała okazja na wzbogacenie jej w cenną próchnicę.
Poza tym jesienne nawożenie wspomaga odporność roślin na trudne warunki, przygotowując je do zimowego spoczynku. Aby im pomóc, warto zastosować nawozy z wysoką zawartością potasu i fosforu, dzięki czemu będą lepiej znosić mrozy. Ponadto pierwiastki te wpływają na późniejszy wiosenny rozwój i kwitnienie poszczególnych gatunków.
Przeczytaj również: Jak wykorzystać kartony w ogrodzie? Pomogą walczyć z najbardziej uciążliwym chwastem
Rodzaje obornika
Najlepszy do jesiennego nawożenia gleby jest obornik. Ten naturalny nawóz składa się ze sfermentowanych odchodów i moczu zwierząt wymieszanych ze ściółką. Jest to prawdziwa skarbnica cennych dla roślin składników odżywczych. Rodzaje obornika mogą nieznacznie różnić się składem w zależności od tego, od jakich zwierząt pochodzą. Najczęściej stosuje się:
-
Obornik koński (stajenny)
Obornik koński jest bogaty w azot, fosfor, potas i sód, które są niezbędne dla zdrowego wzrostu roślin. Jest stosowany zarówno na glebach lekkich, jak i ciężkich. Niestety dla wielu roślin się nie nadaje, gdyż podwyższa temperaturę podłoża. Dlatego stosuje się do nie tylko jako nawóz, lecz także jako podkład grzewczy (np. w inspektach). Doskonale nadaje się pod uprawę marchwi, buraków, grochu, selera, ziemniaków czy pora.
-
Obornik krowi (bydlęcy)
Jest najbardziej uniwersalny i tym samym najpopularniejszy. Stosuje się go na różnych glebach, natomiast szczególnie polecany jest w przypadku podłoża piaszczystego, z którego deszcze łatwo wypłukują składniki odżywcze. Obornik bydlęcy zawiera m.in. azot, fosfor, potas, a także magnez, wapń, żelazo i bor. Co więcej, ma odczyn zasadowy, dlatego odkwasza glebę. Doskonale nadaje się do dokarmiania większości roślin jadalnych i ozdobnych. Obornikiem bydlęcym można nawozić takie warzywa jak: kalarepa, brukiew, kapusta, szparagi oraz groch. Ponadto można go użyć również do nawożenia trawników.
Obornik to bardzo popularny i naturalny nawóz organiczny. Fot.123RF.com
-
Obornik owczy
Choć jest mniej popularny, zawiera dużo azotu, potasu i substancji humusowych. Sprawdzi się w przypadku roślin, które tworzą dużą masę zieloną (azot odpowiedzialny jest za rozwój zielonych części roślin).
-
Obornik ptasi (np. kurzy czy gołębi)
Obornik ptasi (tak jak obornik owczy) jest bardzo bogaty w azot, dlatego najczęściej wykorzystuje się go do uprawy roślin azotolubnych, które wytwarzają dużo zielonej masy. Co więcej, charakteryzuje się największą koncentracją składników pokarmowych niż inne oborniki. Z tego względu należy stosować go ostrożnie, rozcieńczając z wodą przynajmniej w proporcji 1:10. Inaczej może dojść do przenawożenia roślin w ogrodzie. Obornik ptasi stosujemy m.in. pod takie warzywa jak ziemniaki, pomidory czy kukurydza. Ponadto stosowany jest też jako dodatek do innych nawozów lub składnik pryzmy kompostowej.
-
Obornik świński
Obornik świński to doskonałe rozwiązanie w przypadku gleb piaszczystych, gdyż poprawia ich strukturę. Chociaż uznawany jest za najmniej wartościowy, zawiera azot, potas i fosfor. Takim nawozem najkorzystniej użyźniać ziemię pod kalafior, cebulę, buraki i szpinak.
Jak stosować obornik pod warzywa?
Jesienne nawożenie gleby warto przeprowadzić do końca października. W tym celu wystarczy rozłożyć obornik i przemieszać go z górną warstwą gleby. Do wiosny zdąży się rozłożyć i wytworzyć łatwiej przyswajalne dla roślin związki, dlatego będzie idealnym nawozem startowym.
Jak stosować obornik pod warzywa? W tym przypadku nie możemy używać świeżego obornika, ponieważ wydziela on amoniak, który jest toksyczny dla roślin i może je spalić. Pod warzywa należy używać jedynie dobrze przekompostowanego obornika. Równie dobrze sprawdza się obornik w formie granulowanej, który można kupić praktycznie w każdym sklepie ogrodniczym.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również: Wrzesień to ostateczny termin wysiewu tych roślin. Co siać i sadzić we wrześniu?