Spis treści:
- Jak rozpoznać, że ogórki są gotowe do zbioru?
- Jak zbierać ogórki – liczy się technika
- Jak przechowywać ogórki?
Jak rozpoznać, że ogórki są gotowe do zbioru?
Gotowość ogórków do zbioru można rozpoznać po kilku wyraźnych cechach. Przede wszystkim powinny być twarde, jędrne i mieć intensywnie zieloną, równomierną barwę. W zależności od przeznaczenia ich długość może się różnić: niewielkie (ok. 3-5 cm) będą idealne na korniszony, te średniej długości (6-8 cm) dobrze sprawdzą się do kiszenia, a dłuższe ogórki (ponad 8 cm) do sałatek.
Najwyższą jakość mają ogórki niedługo po osiągnięciu docelowej wielkości typowej dla odmiany. Ważne, by ich skórka była gładka, a "brodawki" dobrze wykształcone. Ogórek nie powinien wykazywać oznak żółknięcia. Owoce najlepiej zbierać regularnie (nawet co 2-3 dni), ponieważ zbyt długie pozostawienie owoców na krzaku prowadzi do ich przerośnięcia, a w efekcie pogorszenia smaku (gorzki posmak) i konsystencji.
Podczas zbiorów warto przy okazji usuwać chore lub zniekształcone owoce. Ich pozostawienie może hamować zawiązywanie nowych ogórków i być źródłem chorób. Dzięki przeprowadzeniu selekcji nie tylko przedłuża się plonowanie, ale także wspiera zdrowie roślin, co zapewnia świeże i chrupiące owoce przez cały sezon.
Przeczytaj także: Na co chorują ogórki gruntowe? Najczęstsze problemy w uprawie ogórków i zapobieganie
Jak zbierać ogórki – liczy się technika
Przy zbiorze ogórków ważna jest delikatność, ponieważ pędy rośliny łatwo się łamią. Należy także zwrócić uwagę, aby nie deptać łodyg ani nie uszkadzać wierzchołków pnączy – to tam powstają nowe owoce, a uszkodzenia mogą osłabić całą roślinę oraz wpływać na jakość i wielkość plonów.
Dla ułatwienia można posłużyć się sekatorem, odcinając ogonek jak najbliżej łodygi tak, aby pozostawić jedynie jego krótki kawałek. Ogórki można także zbierać ręcznie poprzez lekkie oddzielenie owocu od łodygi – chwyć łodygę jedną ręką, a drugą delikatnie obkręć ogórek wokół własnej osi, unikając szarpania czy ciągnięcia.
Jeżeli dojrzałe ogórki będą zbyt długo na krzaku, mogą stać się miękkie i gorzkie, a nasiona twarde. Fot. marifro/CanvaPro
Ogórki najlepiej zbierać we wczesnych godzinach porannych lub późnowieczornych. To wtedy są najbardziej jędrne i nienagrzane przez słońce, dzięki czemu lepiej znoszą późniejsze przechowywanie i przetwarzanie.
Jak przechowywać ogórki?
Aby ogórki jak najdłużej zachowały chrupkość i jędrność, należy im zapewnić optymalne warunki przechowywania. Najlepiej sprawdza się temperatura w przedziale ok. 10-13°C – w takich warunkach ogórki mogą zachować świeżość nawet do dwóch tygodni.
Przeczytaj również: Jak prawidłowo przechowywać cukinię? Będzie twarda nawet kilka tygodni
Idealne sprawdzą się więc chłodne spiżarnie, piwnice lub dedykowane przegrody na warzywa w lodówce. Zbyt niska temperatura (poniżej 7°C), szczególnie przy tylnej ściance lodówki, może prowadzić do przemarznięć w postaci ciemnych plam i szybkiej utraty jędrności.
Aby przedłużyć świeżość ogórków, nie należy ich myć przed przechowywaniem. Dodatkowo można je owinąć w ręcznik papierowy, a następnie w folię spożywczą albo po prostu włożyć do papierowej torby. Tego typu bariery skutecznie zatrzymują wilgoć, ale nie sprzyjają nadmiernemu parowaniu – dzięki temu ogórek nie przesycha i pozostaje chrupiący przez dłuższy czas.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak zatrzymać wilgoć w glebie? Proste, sprawdzone i skuteczne metody ogrodników
Ślimaki niszczą ogród warzywny? 10 przetestowanych sposobów, by wypędzić je z ogrodu
Letnie maliny już zebrane? To najlepszy czas na ważny zabieg, podwoisz przyszłoroczny plon