Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Kiedy wyciągać cebulę, żeby nie gniła? Prawidłowe podcinanie i suszenie cebuli

Samodzielna uprawa cebuli to przyjemne zajęcie, ale również sposób na zapewnienie sobie zapasu świeżych warzyw - na bieżąco, a nawet na całą zimę. Jeśli planujesz zapełnić swoją spiżarkę cebulą, musisz wiedzieć, kiedy ją zbierać i jak przechowywać, aby zachowała swoje walory smakowe i nie zgniła. Odpowiednie wysuszenie jest absolutną koniecznością. Sprawdź wskazówki dotyczące prawidłowego zbioru, podcinania i suszenia cebuli, aby mogła ona przetrwać w doskonałym stanie przez długie miesiące.

Kiedy wyciągać cebulę, żeby nie gniła? Prawidłowe podcinanie i suszenie cebuli
Kiedy zbierać cebulę, żeby nie gniła podczas przechowywania? Fot. Gert-Jan van Vliet/123RF.com

Najlepszy czas zbioru cebuli

Przed zebraniem cebuli wielu ogrodników poleca, aby położyć ich nadziemną część, a więc zgiąć ją, aby znajdowała się w pozycji prostopadłej do ziemi. Cebulę należy zbierać, gdy jej szczypior zaczyna żółknąć - jest całkowicie wysuszony w części wystającej ponad ziemię. Zwykle ma to miejsce pod koniec lata, zazwyczaj w sierpniu lub wrześniu, w zależności od regionu i warunków pogodowych. Ważne jest, aby nie zwlekać ze zbiorem, gdyż nadmiernie dojrzała cebula może zacząć gnić w ziemi. Potem trzeba zadbać o jej wysuszenie.

Cebulę można też zebrać wcześniej, gdy szczypior jest jeszcze zielony. Jednak to oznacza konieczność podcięcia go, aby zapobiec gniciu podczas suszenia.

Przeczytaj równieżSekrety udanej uprawy cebuli – duże, zdrowe główki. Uprawa cebuli z rozsady i dymki

Jak zbierać cebulę?

Zbieranie cebuli powinno być przeprowadzane w suchy i słoneczny dzień. Mokra ziemia to częsty powód szybszego gnicia cebuli. Oto 3 kroki, które trzeba wykonać, aby mieć ładne plony:

  • Sprawdzanie dojrzałości - cebula gotowa do zebrania jest całkowicie wysuszona. Szczypior powinien być suchy, żółty i opadająca, z kolei podziemna część warzywa musi mieć 2-3 warstwy odchodzących łupin. 
  • Delikatne wyciąganie - ręcznie delikatnie wyciągnij cebule z ziemi, uważając, aby ich nie uszkodzić.
  • Oczyszczanie z ziemi - strząśnij nadmiar ziemi z cebul i ułóż je na powierzchni, aby lekko przeschły.
Niektórzy ogrodnicy uważają, że przed zbiorem należy złamać szczypior cebuli. Fot. yuris010/123RF.com

Co zrobić z cebulą po zebraniu?

1. Podcinanie

Po zebraniu cebuli kolejnym krokiem jest jej podcinanie. Należy to zrobić ostrożnie, aby nie uszkodzić cebul. Podcinanie polega na skróceniu szczypioru na około 2-3 cm od nasady cebuli. Jest to ważne, ponieważ zbyt długi szczypior może zatrzymywać wilgoć, a to sprzyja gniciu.

2. Suszenie cebuli

Suszenie cebuli jest niezbędnym etapem przygotowania jej do przechowywania. Zaplanuj, w którym miejscu ją ułożysz. Powinno ono być ciepłe, lecz zacienione, suche oraz przewiewne. Z tego powodu wiele osób wybiera strychy, garaże, szopy czy zadaszony taras. 

Przeczytaj równieżZbiór i suszenie cebuli. Najlepszy sposób przechowania cebuli

Cebulę w tych miejscach układaj w pozycji leżącej na rozłożonym szarym lub gazetowym papierze. Możesz też zastosować do tego celu kratki, siatki czy skrzynki, a nawet wiązać i wieszać wiązki cebuli u sufitu.

Suszenie trwa kilka tygodni (w zależności od warunków). Znakiem, że warzywo zostało pozbawione nadmiaru wody jest żółknięcie i powstawanie suchych, kruszących się łusek zewnętrznych. Aby się o tym przekonać, dotknij warzywo i zobacz, czy jest twarde.

Najważniejsze to dobrze wysuszyć cebulę po zbiorach. Fot. Valery Smirnov/123RF.com

3. Przechowywanie cebuli

Po odpowiednim suszeniu cebula jest gotowa do przechowywania. Na tym etapie też trzeba zapewnić jej odpowiednie warunki, czyli wybrać miejsce, gdzie temperatura waha się od 0 do 5 stopni Celsjusza, a wilgotność powietrza nie przekracza 70 proc.. Wentylacja jest absolutnie konieczna. Dla pewności i tak co jakiś czas kontroluj swoje zapasy - gnijące sztuki od razu usuwaj, aby choroba nie rozprzestrzeniła się na pozostałe.

Chcesz mieć zapas cebuli na zimę? Najważniejsze jest wysuszenie warzyw i przechowywanie ich w przewiewnym miejscu. W ten sposób nie zgniją, zachowując swój smak, zapach oraz wartości odżywcze.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.