Spis treści:
Czy seler może zimować w gruncie?
Nastała jesień, a wraz z nią nadeszła chłodniejsza aura. O tej porze roku spodziewamy się również przyjścia pierwszych przymrozków, dlatego decydujemy się na wykopanie większości warzyw korzeniowych z gruntu. Niektóre z nich mogą zostać w ziemi dłużej, inne natomiast musimy wyrwać jak najszybciej, aby nie zaszkodziła im niska temperatura. Wytrzymałe na mróz są takie warzywa jak pietruszka, chrzan czy topinambur, a jak jest z selerem? Czy może on zimować w gruncie? Choć zniesie temperaturę wynoszącą nawet -5°C, nie warto zostawiać go na grządce zbyt długo. Jeśli seler będzie narażony na działanie mrozu, jego trwałość przechowalnicza się obniży.
Kiedy wykopywać seler na zimę?
Warzywo to zbieramy późną jesienią – od października aż do listopada. To dość szeroki zakres, jak zatem ustalić, kiedy konkretnie wykopywać seler na zimę? Odpowiedni termin jest uzależniony przede wszystkim od momentu wysiewu nasion selera. Jeżeli przygotowaną z nich rozsadę przenieśliśmy na grządki w połowie maja, właściwym terminem zbioru na ogół jest druga połowa października. Pamiętajmy jednak, że jeśli w trakcie sezonu panowała susza, bulwy można wykopać tydzień lub dwa później. Ze zbiorem nie zwlekajmy jednak zbyt długo. Przemrożony seler, który zostanie wykopany zbyt późno, zepsuje się podczas przechowywania. Niekorzystny jest również przedwczesny zbiór tego warzywa.
Seler zebrany w odpowiednim terminie będzie mógł być przechowywany nawet przez kilka miesięcy. Fot. CanvaPro
Po czym można rozpoznać, że seler jest gotowy do zbioru? Zwróćmy uwagę na charakterystyczną zmianę zabarwienia liści. Dojrzałe korzenie są kuliste, wyrośnięte i twarde. Po przekrojeniu selera możemy zauważyć, że miąższ jest równomierny i pozbawiony pustych miejsc. Aby warzywa mogły być przechowywane przez długi czas, zbierajmy je w pogodne, bezdeszczowe dni.
Przeczytaj również: Co zrobić, żeby seler urósł duży? Uprawa, pielęgnacja i zbiory selera
Jak przechowywać seler?
Seler korzeniowy jest warzywem, które możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Aby tak było, musimy zagwarantować odpowiednie warunki w miejscu magazynowania zebranych plonów. W przechowalni musi panować temperatura w zakresie 0-1°C, a wilgotność powietrza powinna być utrzymywana na poziomie 95-98%. Nie możemy dopuścić do spadku wilgotności, ponieważ przechowywane przez zimę warzywa będą narażone na utratę wody. Seler korzeniowy magazynujemy po przycięciu naci i ułożeniu bulw w drewnianych skrzyniach.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Seler naciowy i korzeniowy. Jak uprawiać seler, by mieć duże plony
Kiedy wykopywać buraki? Sposoby przechowywania buraków
Co możemy sadzić w cieniu? Uprawa i pielęgnacja warzyw cieniolubnych
Zimę przetrwają bez problemu. Na wiosnę odwdzięczą się pięknymi kwiatami na INTERIA.TV.