Z artukułu dowiesz się:
Imbir – charakterystyka
Imbir (Zingiber officinale) jest rośliną uprawną, którą zalicza się do rodziny imbirowatych. Miejsce jego uprawy to głównie tereny Azji Południowo-Wschodniej, Indie, Chiny, Malezja czy Nowa Gwinea. Egzotyczna roślina oczywiście jest jadalna, występuje również w przemyśle kosmetycznym.
Imbir to roślina tropikalna o wydłużonych ciemnozielonych liściach. Dorastają one zwykle do 1,5 m wysokości. Co ciekawe, imbir charakteryzuje się również pięknymi, barwnymi kwiatami. Jego liście są duże i nieco podobne do tych bambusowych. Korzeń zaś wyróżnia się jasnobrązową barwą i ostrym smakiem. Jest gruby i włóknisty. Warto podkreślić, że kłącze tej rośliny znalazło szerokie zastosowanie w kuchni jako przyprawa rozgrzewająca.
Zarówno w medycynie chińskiej, zachodniej czy ludowej korzeń imbiru bardzo często wykorzystuje się jako zioło lecznicze. Wszystkim znane jest zapewne stosowanie imbiru na przeziębienie. Najczęściej używa się świeżego imbiru, dużo rzadziej wykorzystuje się go w wersji suszonej. Imbir jest powszechnie znany i doceniany także w Polsce. Co istotne, stosowanie sproszkowanego imbiru ma inne efekty niż korzystanie niż tego suszonego.
Uprawa imbiru w domu – czy to możliwe?
Uprawa imbiru w Polsce jest możliwa, o ile zapewni się mu odpowiednie warunki (koniecznie domowe!). Jeśli chcesz hodować tę roślinę, musisz wiedzieć, że imbir powinno się uprawiać wyłącznie w doniczkach lub skrzynkach.
W warunkach uprawy doniczkowej imbir potrzebuje:
- szerokiej (nie mniejszej niż 20 cm średnicy na jedno kłącze) i płytkiej doniczki lub skrzynki. W pojemniku powinny być wycięte otwory odpływowe, a na jego spodzie solidna warstwa drenażową;
- temperatury od 22 do 25°C;
- odpowiednio jasnego, a przynajmniej dobrze oświetlonego miejsca (najlepiej postawić doniczkę np. na parapecie), ale nie w pełnym słońcu;
- regularnego zraszania ziemi i liści rośliny, a w dni upalne obfitego podlewania;
- zasilania nawozami w okresie intensywnego wzrostu.
- imbir w doniczce wymaga podłoża próchniczego, przepuszczalnego, najlepiej o neutralnym pH. Może to być np. uniwersalna ziemia do kwiatów wymieszana z keramzytem lub gruboziarnistym piaskiem;
Kiedy sadzić imbir w doniczce?
Jeśli chcesz uprawiać imbir w doniczce powinieneś zasadzić go pod koniec zimy, najlepiej na przełomie lutego i marca. W tym celu należy wykorzystać zdrowe kłącza rośliny zakupione np. w sklepie spożywczym lub takim z żywnością ekologiczną. Wybierz kłącza jędrne i takie, na których widoczne są jasnozielone „oczka”.
Jak sadzić imbir w doniczce?
- Jeśli kłącze, które zakupiłeś jest niewielkie, możesz posadzić je w całości. Przed tym mocz je w letniej wodzie przez ok. 24 godziny.
- Duże kłącze warto podzielić na mniejsze części, tak, aby każda z nich miała co najmniej jedno „oczko”.
- Po takim zabiegu, imbir (na dzień lub dwa) należy odłożyć w ciepłe miejsce do czasu całkowitego wyschnięcia. Wówczas tkanki rośliny ulegają zamknięciu.
- Kolejnym krokiem jest posadzenie rośliny w doniczce. Kłącze w pojemniku trzeba ustawić poziomo, następnie przykryć ok. 2 cm warstwą ziemi, a na koniec obficie podlać.
- Możesz przykryć doniczkę folią. Dzięki temu roślina zacznie kiełkować znacznie szybciej.
- Ostatni etap to odstawienie doniczki ze świeżo posadzonym imbirem na parapecie (najlepiej pod kaloryferem). Pierwsze efekty powinieneś zauważyć już po ok. 2 tygodniach.
Imbir podlewamy, kiedy wierzchnia warstwa podeschnie. Fot.123RF.com
Jak dbać o imbir w doniczce?
W okresie intensywnego wzrostu, czyli na przełomie czerwca i lipca, roślinę należy regularnie zasilać płynnym nawozem. Odpowiedni w tym celu będzie np. biohumus. Z kolei latem pojemnik z imbirem możesz wystawić na balkon lub taras. Pamiętaj jednak, aby ustawić go w takim miejscu, żeby roślina nie była narażona na mocne promienie słońca.
Imbir – właściwości zdrowotne
Korzeń imbiru już od ponad 3000 lat jest doceniany zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Co więcej, lecznicze właściwości kłącza tej rośliny niejednokrotnie zostały potwierdzone naukowo. Poza tym imbir to jedna z pierwszych przypraw korzennych, które dotarły do Europy z Dalekiego Wschodu.
Kłącze imbiru zawiera:
- wodę,
- białko,
- tłuszcz,
- węglowodany,
- witaminy B1, B2, B9, C, E,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- olejki eteryczne.
Imbir zawiera także związki takie jak szogaol, zingeron, gingerol, które nadają mu charakterystycznego zapachu i ostrego smaku.
Na pewno chociaż raz w życiu próbowałeś imbiru. Dlatego wiesz dobrze, że ma on ostry smak, zwłaszcza kiedy jest używany na surowo. Po podgrzaniu natomiast zawarty w kłączu ostry związek o nazwie gingerol zmienia się w słodkawy zingeron.
W przypadku tej rośliny, nie tylko jej smak jest najważniejszy. W internecie znajdziesz wiele przepisów na syrop imbirowy czy rozgrzewającą herbatę z imbiru. Korzeń imbiru ma też szereg właściwości wspomagających przy różnych dolegliwościach np.:
- jest pomocny w walce z nadwagą;
- pomaga stabilizować prawidłową pracę żołądka i niwelować mdłości oraz wymioty, a także zgagę;
- wspomaga przy chorobie morskiej oraz astmie;
- pomaga uśmierzyć ból zatok;
- wspomaga stabilizację poziomu cukru we krwi i poprawę przemiany materii;
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Oprócz tego, imbir może być spożywany wspomagająco przy zakrzepicy żył. W książkach kucharskich i ziołoleczniczych dostępnych jest wiele imbirowych przepisów. Syrop z imbiru jest polecany w diecie diabetycznej. Mogą go jeść osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu we krwi. Dzięki dużej zawartości substancji wspierających działania przeciwzapalne imbir można wykorzystać również w kuracji przeziębieniowej oraz przy dolegliwościach bólowych stawów. Wiele osób sięga także po korzeń imbiru na kaszel. Eliksir z dodatkiem cennego składniku pomaga złagodzić zarówno kaszel suchy, jak i mokry.
W przypadku obolałych mięśni warto wypróbować masaż z olejkiem imbirowym, natomiast przy przeziębieniu można pić herbatę z dodatkiem startego imbiru lub napój z imbiru, miodu i cytryny.
Imbir jest pomocny w walce z nadwagą. Fot.123RF.com
Zastosowanie imbiru w przemyśle kosmetycznym
Niezwykłe właściwości imbiru doceniane są nie tylko w diecie, ale również w pielęgnacji ciała i wszelkich kosmetykach. Często jest on składnikiem perfum. Wyjątkowa nuta zapachowa imbiru pojawia się w towarzystwie pieprzu czy kardamonu i wzmacnia intensywność aromatu wielu męskich kosmetyków.
Imbir spotkać można w składzie szamponów czy odżywek do włosów. Jego obecność wspiera opóźnienie starzenia się skóry głowy, i pomaga uzyskać mocne, zdrowe i gęste włosy. Ekstrakt lub olejek z imbiru znalazł też zastosowanie w preparatach wyszczuplająco-modelujących, a nawet antycellulitowych. Imbir pomaga pobudzić krążenie, co przyspiesza spalanie tłuszczu i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Z jego pomocą możesz też samodzielnie wyprodukować domowy peeling, który pomoże wygładzić i nawilżyć skórę.
Reasumując, imbir to bardzo zdrowa roślina, która działa wspiera organizm, jest wyjątkowo smaczna, a uprawiana w donicy – wygląda uroczo.
Autor: Redakcja Deccoria.pl