Spis treści:
Dlaczego warto przycinać agrest?
Agrest jest łatwym w uprawie krzewem owocowym. Będzie wydawał plony nawet wtedy, gdy nie będziemy się o niego szczególnie troszczyć. Jeśli jednak zapomnimy o jego przycinaniu, zbiory z roku na rok będą słabsze. Krzewy pozostawione same sobie z czasem dziczeją, zagęszczają swoje pędy i wydają coraz mniej kwaskowatych, małych owoców. Możemy temu zapobiec i zbierać dużo agrestu, systematycznie sięgając po sekator.
Kiedy przycinać agrest? Zdecydowanie najlepszą porą na ten prosty zabieg pielęgnacyjny jest przedwiośnie, zanim rośliny rozpoczną intensywny wzrost. Wtedy, w lutym lub marcu, pędy krzewu są bezlistne, więc łatwo rozpoznamy ich wiek i będziemy wiedzieć, które należy usunąć (starsze łodygi mają ciemny kolor, a młodsze są jaśniejsze). Zaletą tego terminu jest również fakt, że agrest na przedwiośniu znajduje się w stanie spoczynku i nie krążą w nim soki, więc zabieg go nie osłabia.
Dlaczego warto przycinać agrest? Przede wszystkim po to, aby uzyskać bardziej obfite, doskonałej jakości plony. Jeśli bezbłędnie wykonamy ten zabieg, możemy liczyć na nawet dwa razy większe zbiory. Warto jednak pamiętać, że regularne cięcie agrestu realizuje się w przypadku dorosłych i uformowanych roślin, po co najmniej 4 latach uprawy. Wcześniej pędy skraca się inaczej, co wyjaśniamy w dalszej części artykułu.
Cięcie agrestu jest podstawą jego pielęgnacji. Fot. obrazz/123RF.com
Przeczytaj również: Te prace w ogrodzie musisz wykonać już w lutym. Kwiaty, drzewa i krzewy owocowe, ogród warzywny, trawnik
Jak przycinać agrest na przedwiośniu?
Na przedwiośniu agrest krzaczasty, który posadziliśmy w ogrodzie jesienią, przycinamy nad ziemią, zostawiając fragmenty pędów z 2-3 oczkami. W kolejnym roku uprawy prześwietlamy koronę, czyli pozbywamy się łodyg chorych, krzyżujących się i pokładających. Skracamy też o 1/3 młode przyrosty, które rozwinęły się z pozostawionych oczek. W trzecim roku powtarzamy czynności z poprzedniego sezonu.
Do właściwego cięcia przystępujemy po 4 latach od momentu posadzenia agrestu, gdy zaczyna on obficie plonować. Krzew ten najlepiej owocuje na młodych pędach – dwu- i trzyletnich. Dlatego ogólna zasada głosi, że najważniejsze jest, aby usunąć z krzewu stare pędy, a młode pobudzić do wydania krótkopędów i zawiązywania owoców. Jak to zrobić? Wyjaśniamy, jak przycinać agrest na przedwiośniu:
- Zaczynamy od ścięcia nad ziemią 4-5 pędów, które są najstarsze – rozpoznamy je po ciemnej i szorstkiej korze;
- Następnie przerzedzamy krzew, usuwając w całości łodygi chore, uszkodzone, rosnące do wewnątrz lub poziomo, pokładające się i nadmiernie zagęszczające koronę;
- Jeśli zdrowe, jednoroczne pędy są za długie, możemy je ostrożnie skrócić (nie więcej niż o 1/3 ich długości). Nie zawsze jednak jest to konieczne.
Coroczne przycinanie agrestu jest gwarancją udanych zbiorów. Zaplanujmy ten zabieg na przedwiośnie, aby bez trudu rozpoznać, jakie pędy ściąć, a które zostawić.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Zimowe cięcie borówki amerykańskiej. Pilnuj terminu, będzie miała dużo owoców
Superodmiana czarnej porzeczki. Posadź w przydomowym ogrodzie lub na działce
Jak przyciąć porzeczkę czarną w lutym? Niezawodny sposób na lepsze plonowanie