Spis treści:
Spulchnianie ziemi przy czosnku – dlaczego jest ważne?
Czosnek to niezwykle popularne warzywo wykorzystywane w rozmaitych przepisach kulinarnych. Użyty jako przyprawa może nadawać potrawom charakterystycznego aromatu. Ze względu na szerokie zastosowanie czosnku, wiele osób decyduje się uprawiać go w swoich ogródkach bądź na działkach. Pielęgnacja rośliny nie jest skomplikowana, jednak trzeba pamiętać o jej wymaganiach glebowych.
Czosnek najlepiej rozwija się w żyznym i dobrze przepuszczalnym podłożu. Z uwagi na jego płytki system korzeniowy, zbita i ciężka ziemia mogłaby utrudnić pobieranie wody oraz niezbędnych do wzrostu składników mineralnych. Właśnie dlatego bardzo ważne jest spulchnianie ziemi przy czosnku.
W jaki sposób powinno się spulchniać ziemię wokół czosnku? Wystarczy napowietrzyć podłoże pomiędzy rządkami posadzonych roślin za pomocą niewielkiego aeratora. Do tego zadania nada się także motyka bądź grabki, choć trzeba przy tym zachować ostrożność, by przypadkiem nie uszkodzić płytkich korzeni. Regularne spulchnianie ziemi sprawi, że plony będą znacznie lepsze – czosnek będzie mógł bez przeszkód czerpać istotne substancje i tym samym rozwijać większe główki.
Regularne spulchnienie gleby woków czosnku sprawi, że plon będzie obfitszy. Fot. yuris010/123RF.com
Najważniejsze nawożenie czosnku
Innym zabiegiem, o którym nie można zapomnieć przy uprawie czosnku, jest jego nawożenie. Rośliny zazwyczaj powinno się zasilać od marca do maja, w zależności od tego, kiedy został posadzony. Czego używać do nawożenia czosnku? Jednym z najpopularniejszych preparatów jest obornik tudzież pomiot kurzy.
Wspomniany nawóz może dostarczyć roślinom sporą dawkę azotu, potasu, fosforu czy wapnia. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że to dość skoncentrowany nawóz, wobec czego przed użyciem należy go rozcieńczyć, a wcześniej przefermentować. Jak się za to zabrać?
Około 2-3 kg obornika kurzego należy umieścić w dość sporym wiadrze i zalać 10 litrami wody. Całość odstawiamy w zacienione miejsce. Po kilku dniach powinna rozpocząć się fermentacja – możemy rozpoznać ten proces po białej pianie, która wytwarza się na powierzchni obornika. Cały proces powinien zająć kolejne kilka dni. Gdy piana zniknie (uprzednio sprawdzamy patykiem, czy nie wytwarza się w trakcie mieszania), obornik jest gotowy.
Przed podlaniem roślin nawozem z kurzego pomiotu, należy go odpowiednio rozcieńczyć w proporcji 1:10 (na przykład 100 ml nawozu na 1 l wody). W przypadku młodszych lub nieco słabszych okazów roślin powinno się zastosować jeszcze mniejsze stężenie. W takiej sytuacji optymalna proporcja to mniej więcej 1:20.
Przeczytaj również:
Jak przechowywać czosnek przez zimę? Nie będzie ani pleśniał, ani wysychał
Prosty sposób na to, by czosnek rósł szybko i zdrowo. Tip ogrodnika
Dlaczego czosnek i cebula żółkną? Wiosenne nawożenie czosnku i cebuli ozimej