Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Największe błędy popełniane podczas przycinania pomidorów. Zbiory są mniejsze, pomidory małe

Przycinanie pomidorów w przypadku odmian pnących i wysokich jest zabiegiem wręcz niezbędnym. Jednak niewłaściwe cięcie może więcej zaszkodzić niż pomóc. Nadmierne usuwanie pędów, nieodpowiedni moment cięcia czy brak higieny narzędzi często skutkują chorobami grzybowymi i drastycznym spadkiem plonów. Oto 10 najczęstszych błędów, które ogrodnicy popełniają podczas przycinania pomidorów. Sprawdź, jak przycinać pomidory.  

Największe błędy popełniane podczas przycinania pomidorów. Zbiory są mniejsze, pomidory małe
Przycinanie pomidorów to ważny zabieg, który trzeba wykonywać w również w środku lata. Fot. Mikhail Strogalev/123RF.com

Spis treści:

Kiedy przycinać pomidory? 

Przycinanie pomidorów jest jednym z ważniejszych etapów pielęgnacji tych roślin, choć okazuje się nie tak oczywistym. Na początek warto rozróżnić gatunki pomidorów, ponieważ nie każde wymagają tak dużego cięcia.  

Pomidory o określonym wzroście, dorastające zazwyczaj do 1,2 m, często odmiany karłowate o krzaczastym pokroju nie wymagają dużego cięcia. Przy tych odmianach zazwyczaj stosuje się cięcie pielęgnacyjne – zapewniające odpowiedni prześwit i przewiew powietrza wewnątrz krzewu.  

W szklarniach i na polu zazwyczaj uprawia się pomidory nieokreślone. Te odmiany mogą osiągać nawet 3 metry wysokości. Wymagają podpierania i wiązania. Owocują znacznie dłużej niż odmiany określone i rosną cały czas. W ich przypadku przycinanie jest niezwykle ważne dla uzyskania smacznych i obfitych plonów. Dlaczego warto przycinać pomidory? Cięcie pozwala: 

  • prawidłowo poprowadzić pomidory na jeden lub dwa pędy, 
  • zachować odpowiednią cyrkulację powietrza wewnątrz krzewu, 
  • ochronić pomidory przed chorobami grzybowymi, 
  • uzyskać duże i smaczne owoce. 

Jak widzisz, przycinanie pomidorów jest ważnym etapem pielęgnacji. W przypadku odmian wysokich rośliny przycina się od dwóch tygodni po posadzeniu rozsad, do pierwszych zbiorów owoców, choć cięcia pielęgnacyjne wykonuje się przez cały sezon wegetacyjny pomidorów.  

Przeczytaj również: Przycinanie pomidorów w sierpniu. Po tym zabiegu owoce będą duże i szybciej dojrzeją  

Jak przycinać pomidory?  

Istnieją trzy główne rodzaje cięć, jakie należy wykonać na pomidorach. Pierwszym jest tzw. ogławianie, czyli usuwanie wierzchołka wzrostu. Wykonuje się je tylko na odmianach nieokreślonych. Dzięki niemu roślina przestaje rosnąć do góry, a całą energię przekazuje na już istniejące pędy i owoce.  

Drugim rodzajem cięcia jest usuwanie tzw. wilków, czyli pędów bocznych wyrastających w miejscu, gdzie liście stykają się z pędem głównym. Prawidłowe przeprowadzenie tego zabiegu pozwala prowadzić pomidory na jeden lub dwa pędy i skierować energię rośliny na rozwój owoców, zamiast nadmiernego rozrastania się na boki. 

Trzecim rodzajem cięcia pomidorów jest przycinanie liści. Jest to zabieg pielęgnacyjny, który ma na celu przede wszystkim zachować roślinę w zdrowiu i zapewnić owocom odpowiednią ilość miejsca, powietrza i słońca. Cięcie to wykonuje się przez cały sezon wegetacyjny rośliny.

Usuwanie "wilków", czyli pędów bocznych wyrastających w miejscu, gdzie liście stykają się z pędem głównym, to jedna z metod przycinania pomidorów. Fot. paigemcfaddem/CanvaPro

Największe błędy podczas przycinania pomidorów 

Każdy rodzaj cięcia pomidorów można wykonać nieprawidłowo. Niesie to ze sobą wiele negatywnych skutków, które mogą prowadzić do chorób grzybowych czy zmniejszenia plonów. Poznaj 10 najpopularniejszych błędów przy przycinaniu pomidora.  

Błąd 1. Brak ogławiania. Jeśli nie usuniesz wierzchołka wzrostu na pomidorach wysokich, roślina będzie cały czas piąć się do góry. Utrudni to jej pielęgnację i może prowadzić do złamania. Ponadto nieustanny rozwój rośliny w górę osłabia owoce, które będą małe i niesmaczne. Wierzchołek wzrostu najlepiej usunąć na 7-8 tygodni przed zakończeniem uprawy lub po wytworzeniu przez roślinę 5-6 pięter gronów. Należy pozostawić nad ostatnim owocowym gronem 2-3 liście.  

Błąd 2. Nieprzycinanie wilków. Jeśli nie będziesz usuwać wilków, roślina zacznie wytwarzać pędy boczne. Zwiększy to liczbę owoców, ale będą one małe i niesmaczne. Ponadto roślina będzie rozrastać się na boki i zajmować zbyt dużo miejsca, co może utrudnić jej pielęgnację w szklarni. Chcąc poprowadzić pomidory na dwa pędy, pozostaw jeden pęd boczny pod pierwszym gronem.  

Błąd 3. Zbyt późne usuwanie wilków. Odrosty najlepiej usuwać, gdy są bardzo małe. Pozostawienie ich na dłuższy czas niepotrzebnie osłabia roślinę. Warto regularnie sprawdzać pomidory i usuwać z nich wilki.  

Błąd 4. Pozostawienie liści pokładających się na ziemi. Liście od dołu rośliny, które stykają się z ziemią, ograniczają przepływ powietrza, zwiększają wilgotność przy ziemi i mogą prowadzić do rozwoju chorób grzybowych. Liście należy usuwać od dołu pomidora na wysokość do ok. 30 cm.  

Błąd 5. Przycinanie zbyt dużej ilości liści. Przycinanie liści pomidora pozwala zachować odpowiednią cyrkulację powietrza wewnątrz krzewu, jednak usunięcie zbyt dużej ich liczby prowadzi do ograniczenia fotosyntezy. Najlepiej przycinać nie więcej niż 1/3 liści na jednym krzewie.  

Przeczytaj także: 4 produkty z apteki, które wspomagają uprawę pomidorów. Chronią przed chorobami i podwajają plony 

Błąd 6. Pozostawianie chorych liści na krzewie. Podczas przycinania liści należy przede wszystkim skupić się na usuwaniu liści chorych i suchych, które mogą być źródłem chorób grzybowych. Takie liście należy spalić lub wyrzucić wraz z odpadami zielonymi.  

Błąd 7. Usuwanie liści znajdujących się blisko owoców. Liście zapewniają cień owocom i chronią je przed poparzeniami słonecznymi. Ich pozostawienie na krzewie jest szczególnie ważne podczas uprawy na polu i w szklarni bez osłon zacieniających.  

Pamiętaj, żeby nie usuwać liści, które są blisko owoców. Fot. krimkate/123RF.com

Błąd 8. Nieprawidłowe cięcie. Do przycinania pomidorów należy używać ostrych narzędzi, aby pozostawić małą i gładką ranę, która szybko się zagoi. Rana szarpana, duża, a nawet przechodząca na pęd główny jest oknem dla patogenów chorobotwórczych. 

Błąd 9.  Brak dezynfekcji narzędzi ogrodniczych. To jeden z najczęstszych i najbardziej niebezpiecznych błędów, prowadzący do szybkiego rozprzestrzeniania się chorób grzybowych i bakteryjnych między roślinami. Sekator, nożyce, a nawet dłonie powinny być dezynfekowane po przycinaniu każdej pojedynczej rośliny, aby zminimalizować ryzyko infekcji. 

Błąd 10. Nieodpowiedni czas przycinania. Cięcie pomidorów w słoneczny i gorący dzień zwiększa stres rośliny. Z kolei przycinanie pomidorów w deszczu lub w dzień poprzedzający deszcz zwiększa ryzyko chorób grzybowych. Zarodniki grzybów najlepiej rozwijają się przy dużej wilgotności, a otwarte rany na pomidorach ułatwiają im wnikanie do rośliny. Cięcie najlepiej wykonywać wcześnie rano. Warto także sprawdzić pogodę na najbliższy czas i upewnić się, że nie będzie padać.  

Źródło: deccoria.pl 

Przeczytaj również: 

Cięcie pomidorów latem. Które liście przyciąć, usuwanie ogonków liściowych pomidora 

Dużo soczystych, zdrowych i jędrnych pomidorów. Uprawa bez chemii i sztucznych wspomagaczy 

Chroni przed chorobami i stymuluje wzrost pomidorów. Kupisz za kilka złotych i zrobisz dobry nawóz  

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.