Spis treści:
- Usuwanie przekwitłych kwiatów?
- Dlaczego usuwaniu przekwitłych, zeschniętych kwiatów jest ważne?
- Usuwaniu przekwitłych kwiatów z roślin kwitnących i krzewów
- Usuwaniu przekwitłych, zeschniętych kwiatów w warzywniku
Usuwanie przekwitłych kwiatów?
Jest to zabieg pielęgnacyjny polegający na usuwaniu przekwitłych, zeschniętych kwiatów. Czynność ta jest prosta i, jeśli wykonuje się ją systematycznie, nie należy do czasochłonnych. Ogławianie można przeprowadzić ręcznie lub za pomocą sekatora, należy jednak uważać, żeby odrywać tylko ususzone kwiatostany, nie naruszając przy tym innych części rośliny.
Dlaczego usuwaniu przekwitłych, zeschniętych kwiatów jest ważne?
Przede wszystkim usuwanie przekwitłych kwiatów wpływa na estetykę roślin. Zeschnięty elementy są nieefektowne, a do tego często stanowią pożywkę dla grzybów i innych pasożytów, co wywołuje ryzyko zainfekowania także młodych liści, pąków i łodyg.
Dodatkowo usuwając kwiatostany, nie dopuszczamy do wytworzenia nasion. Roślina, która nie musi tracić energii na zawiązywanie ich, może wykorzystać pobierane z gleby składniki odżywcze na szybszy rozwój liści, korzeni czy owoców.
Ogławianie roślin cebulowych pozwala im natomiast na zgromadzenie większej ilości soków na następny cykl, dzięki czemu w kolejnym roku będą kwitły bardziej obficie.
Źródło:Działka I Ogród Naszą Pasją
Usuwaniu przekwitłych kwiatów z roślin kwitnących i krzewów
Zabieg usuwania przekwitłych, zeschniętych kwiatówwarto przeprowadzać w przypadku większości roślin bulwiastych i cebulowych, takich jak tulipany, lilie, dalie, narcyzy, mieczyki itp.
Zalecane jest również ogławianie bylin i ogrodowych kwiatów jednorocznych, chyba, że chcemy rozmnażać je z nasion.
Dobrą praktyką jest ogławianie krzewów ozdobnych, szczególnie tych posiadających dorodne, dekoracyjne kwiaty. Systematycznie powinniśmy ogławiać róże, różaneczniki oraz lilaki. Krzewy o mniejszych, drobnych kwiatach, takie jak forsycje jaśmin czy tawuły raczej nie wymagają tego zabiegu.
Nie ogławiamy również hortensji, ponieważ jej kwiaty potrafią wyglądać niezwykle atrakcyjnie na wiele miesięcy po zakończonym okresie kwitnienia.
Przeczytaj również: Dlaczego ogórki są gorzkie? Lista najczęstszych przyczyn i sposoby zapobiegania
Jedzenie warzyw z własnego ogrodu to nie tylko satysfakcja, ale i gwarancja zdrowia. Fot.123RF.com
Usuwaniu zeschniętych kwiatów w warzywniku
Usuwanie kwiatostanów to zabieg, który warto przeprowadzić nie tylko w przypadku ozdobnych roślin kwitnących, ale również niektórych warzyw.
Najczęściej wykonuje się je na krzakach pomidorów, może jednak dotyczyć także ogórków, bobu, papryki, cukinii czy dyni.
W tym przypadku ogławianie polega na usunięciu niektórych młodych pędów rośliny, tuż nad ostatnimi zawiązanymi owocami. Dzięki temu możemy zapanować nad równomiernym wzrostem rośliny. Nie traci ona również energii na stały wzrost ku górze i wytwarzanie nowych pędów, kumulując ją w dojrzewających owocach.
Ogławianie warzywnika sprawia, że plony są większe i bardziej obfite. Warto również zaznaczyć, że takie działanie w żaden sposób nie szkodzi roślinie.
Kiedy wykonuje się ogławianie?
Zabieg ten możemy przeprowadzić już w momencie zaważenia pierwszych oznak więdnięcia kwiatów. Nie musimy czekać, aż kwiatostany całkowicie uschną.
Ogławianie roślin należy wykonać delikatnie, najlepiej za pomocą precyzyjnego sekatora. Wycinamy je u nasady, tak, by nie uszkodzić zielonych części rośliny.
Gatunki posiadające kruche pędy nie wymagają użycia sekatora. W ich przypadku ogławianie możemy przeprowadzić ręcznie, wyciągając suche kwiaty.
Zabieg powinniśmy przeprowadzać systematycznie, przez cały okres kwitnienia roślin. Dzięki temu będzie ono mniej czasochłonne, a rośliny wzmocnią się i nabiorą znacznie bardziej efektownego wyglądu. Uchroni je to również przed atakiem szkodników żerujących na suchych kwiatach.
Przeczytaj również: Ściółkowanie warzyw. Czym i jak ściółkować - ogrodnicy polecają najlepsze sposoby
Ściółkowanie warzyw to jedna z najważniejszych prac w kalendarzu każdego ogrodnika. Fot.123RF.com