Spis treści:
- Zaraza ziemniaczana na pomidorach – objawy i skutki
- Domowy oprysk przeciwko zarazie ziemniaczanej na pomidorach
Zaraza ziemniaczana na pomidorach – objawy i skutki
Zaraza ziemniaczana, groźna choroba grzybowa powodowana przez Phytophthora infestans, zagraża wszystkim roślinom z rodziny psiankowatych. Również chętnie uprawianym w naszych ogródkach pomidorom, wśród których sieje prawdziwe spustoszenie – silnie porażonych roślin często nie da się odratować. Zaraza ziemniaczana rozwija się najszybciej, gdy lato jest deszczowe i stosunkowo chłodne.
Jak rozpoznać zarazę ziemniaczaną na pomidorach? Na wczesnym etapie rozwoju infekcji możemy zauważyć brunatne plamy o nieregularnym kształcie, które występują na liściach. Zmiany te stopniowo obejmują coraz większy obszar. Często od spodu liści widoczny jest biały nalot – to nic innego jak zarodniki grzyba. Z czasem liście usychają i obumierają, a infekcja atakuje także pędy, ogonki liściowe, zawiązki owoców oraz dojrzewające owoce.
Zaraza ziemniaczana rozwijająca się na owocach pomidora objawia się ciemnobrązowymi plamami (w pierwszej kolejności pojawiają się przy wierzchołkach). Zmiany występują nie tylko na powierzchni – wnikają w głąb miąższu i zatruwają wnętrza owoców. Jeśli zaraza ziemniaczana nie zostanie zauważona w porę, porażone nią pomidory zginą w zaledwie kilka dni.
Warto pamiętać: Pomidory zainfekowane zarazą ziemniaczaną nie nadają się do spożycia. Nie powinniśmy ich jeść, nawet jeśli plam na owocach jest niewiele.
Zaraza ziemniaczana sieje spustoszenie w uprawie pomidorów, dlatego trzeba jej przeciwdziałać. Fot. Ewa Leśniewska/Deccoria.pl
Przeczytaj również: Herbatka wzmacniająca ogórki, pomidory i inne warzywa. Chroni przed bakteriami i grzybami
Domowy oprysk przeciwko zarazie ziemniaczanej na pomidorach
Walka z zarazą ziemniaczaną na pomidorach jest bardzo trudna, dlatego ważne jest, aby chronić przed tą chorobą swoje rośliny. Jak to zrobić? Powinniśmy pamiętać nie tylko o sadzeniu krzaczków co roku w innym miejscu, uprawie odpornych odmian czy podlewaniu bez moczenia liści. Istotne jest także wykonywanie profilaktycznych oprysków, które zapobiegają wystąpieniu zarazy ziemniaczanej na pomidorach.
Przepisem na jeden z najlepszych ekologicznych środków o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym podzielił się użytkownik pomodoro na Forum Ogrodniczym Oaza. Bazą są wyłącznie tanie, łatwo dostępne składniki: skrobia ziemniaczana, ocet oraz jodyna (kupimy ją w aptece). Jak zrobić z nich domowy oprysk przeciwko zarazie ziemniaczanej na pomidorach?
- Zaczynamy od przygotowania krochmalu. W tym celu doprowadzamy do wrzenia 1 i ½ szklanki wody, a w osobnym naczyniu łączymy ½ szklanki zimnej wody z 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej;
- Zimną wodę ze skrobią ziemniaczaną wlewamy do wrzątku, cały czas mieszając. Podgrzewamy na małym ogniu przez minutę;
- Następnie w litrowym słoiku mieszamy 100 ml gotowego krochmalu z 250 ml deszczówki. Dodajemy 5 ml octu 6% lub 3 ml octu 10% oraz 2 ml jodyny (odpowiednie ilości składników najlepiej odmierzyć strzykawką). Zauważymy, że roztwór zmieni kolor na ciemnoniebieski, co jest wynikiem reakcji jodu ze skrobią;
- Uzupełniamy słoik deszczówką, aby ostatecznie uzyskać 1 l preparatu.
Tak przygotowany roztwór możemy połączyć z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń, aby ułatwić rozpylanie. Jak często go stosować? Spryskujemy nim pomidory co tydzień przez całe lato, by chronić je przed zarazą ziemniaczaną.
Źródła: deccoria.pl, forumogrodniczeoaza.pl
Przeczytaj również:
Naturalny sposób na zdrowe i soczyste pomidory. Mieszaj z wodą i podlewaj krzaczki regularnie
Dlaczego liście pomidorów żółkną? Sposób na uratowanie żółknących krzewów pomidorów
Żółte pomidory – hit tego sezonu ogrodniczego. Najlepsze odmiany, uprawa i właściwości