Spis treści:
Jakie właściwości ma krwawnik pospolity?
Krwawnik pospolity to roślina z rodziny astrowatych. Porasta masowo łąki, rowy, parki oraz nasze ogrody. Nazwa krwawnik wzięła się stąd, że ziołolecznictwo wykorzystywało jego właściwości powstrzymujące krwawienie. Ta roślina zawiera lecznicze olejki eteryczne, na przykład kamforowy. Zawartość kwasów organicznych, witamin i soli mineralnych spowodowała, że krwawnik ma wiele właściwości zdrowotnych. Działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, moczopędnie i odtruwająco. Łagodzi ból i wspomaga trawienie.
Ogrodnictwo wykorzystuje głównie właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze krwawnika pospolitego. To świetne antidotum na choroby i szkodniki atakujące nasze rośliny.
Opryski z krwawnika
Krwawnik doczekał się odmian ozdobnych. Ogrodnicy często obsadzają nimi grządki, by chronić uprawy przed szkodnikami i chorobami. Jest to jednak roślina ekspansywna, rozmnażająca się przez podziemne kłącza. Trudno ją ujarzmić. Zamiast zapraszać krwawnika do ogrodu, lepiej nazbierać go na łące i przygotować z niego oprysk.
Oprysk z krwawnika jest ekologiczny i bardzo skuteczny. Zwalcza patogeny, które są przyczyną chorób grzybowych. Olejki eteryczne zawarte w tej roślinie mają zapach, który nie tylko odstrasza szkodniki, ale wręcz je zabija. Opryski z krwawnika są tanie, proste w przygotowaniu i można je wykorzystać na kilka sposobów.
Zastosowanie krwawnika w ogrodzie
Aby zastosować krwawnik w ogrodzie, możemy z niego zrobić gnojówkę, wywar lub wyciąg. Każdą z tych mikstur przygotowujemy i wykorzystujemy w inny sposób. Poniżej podajemy przepisy na ich przygotowanie i metody stosowania.
- Gnojówka z krwawnika
Przepis: Kilogram świeżego krwawnika zalej 10 litrami wody. Przykryj pokrywką tak, by do środka miało dostęp powietrze. Gdy po kilkunastu dniach gnojówka przestanie fermentować, odcedź ją i rozcieńcz z niewielką ilością wody.
Zastosowanie: Gnojówkę z krwawnika wykorzystuje się do zwalczania chorób grzybowych wiśni, brzoskwiń czy śliw. Poradzi sobie również z mączniakiem prawdziwym na ogórkach.
- Wywar z krwawnika
Przepis: 10 litrowe wiadro wypełnij do ¼ wysokości pociętymi młodymi, kwitnącymi pędami krwawnika. Resztę dopełnij wodą. Zagotuj powoli wszystko pod przykryciem i gotuj później na małym ogniu przez pół godziny. Po ostygnięciu odcedź, nie rozcieńczaj.
Zastosowanie: Oprysk z wywaru z krwawnika zwalcza roztocza, przędziorki, mszyce, kistnika malinowca, wciornastki, pilśniowce orzechowe i gąsienice. Można nim pryskać krzewy, drzewa i warzywa: brukselkę, kalarepę, kapustę. Nie zaszkodzi też chryzantemom i różom.
- Wyciąg z krwawnika
Przepis: 10 litrowe wiadro wypełnij do połowy pociętymi pędami krwawnika, zalej wodą, odstaw w cieniu. Po 24 godzinach odcedź i używaj od razu.
Zastosowanie: Wyciąg z krwawnika działa grzybobójczo. Zwalcza brunatną zgniliznę i plamistość liści drzew pestkowych, mączniaka prawdziwego na kwiatach, ogórkach i winorośli. Stosuje się go przed pękaniem pąków, a potem przed, w trakcie i po kwitnieniu.
Krwawnik pospolity, choć trujący dla owadów, dla ludzi i zwierząt jest całkowicie nieszkodliwy. Można go więc śmiało stosować do opryskiwania roślin w ogrodzie.
Źródła: plantura.garden.uk; deccoria.pl
Przeczytaj również:
Te naturalne środki ochrony roślin możesz przygotować samodzielnie! Poznaj najlepsze przepisy