Spis treści:
Dlaczego warto przerzedzać pomidory?
Pomidory są chętnie uprawiane w przydomowych ogródkach warzywnych, choć wymagają wiele uwagi i starannej pielęgnacji. Jeśli liczymy na naprawdę udane zbiory oraz uzyskanie dużych, pachnących i pełnych smaku owoców, musimy pamiętać o kilku zabiegach. Jednym z najważniejszych jest przerzedzanie pomidorów. To nic innego jak usuwanie niepotrzebnych pędów bocznych (tzw. wilków), które nadmiernie zagęszczają krzewy.
Przerzedzanie pomidorów pozwala kontrolować wzrost pomidorów, a wykonywać je warto w przypadku większości odmian. Jest to zalecane zwłaszcza u pomidorów wielkoowocowych (m.in. Aussie, Bawole Serce czy Faworyt) oraz tych, które dają plony średniej wielkości (np. Rumba Ożarowska albo Promyk). Pomidory koktajlowe często nie potrzebują przerzedzania, jednak usunięcie choć części nadmiarowych pędów może poprawić jakość uzyskanych owoców.
Dlaczego warto przerzedzać pomidory? Oto kilka najważniejszych powodów:
- Usunięcie wilków sprawia, że pomidory skupiają swoją energię nie na produkcji liści, a kwiatów i owoców, dzięki czemu możemy liczyć na udane zbiory;
- Dzięki przerzedzaniu otrzymujemy lepszej jakości plony – pomidory są większe, słodsze, bardziej soczyste i aromatyczne. Nie zasłaniają ich liście, więc szybciej dojrzewają;
- Roślina pozbawiona nadmiarowych pędów jest łatwiejsza w pielęgnacji. Podlewanie, opryskiwanie, nawożenie, podwiązywanie i zbiór owoców stają się prostsze;
- Warto przerzedzać pomidory również po to, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób grzybowych, zwłaszcza szarej pleśni i zarazy ziemniaczanej.
Przerzedzanie jest zalecane zwłaszcza w przypadku wielkoowocowych odmian pomidorów. Fot. Ewa Leśniewska/Deccoria.pl
Przeczytaj również: Więcej soczystych, zdrowych pomidorów. Uprawa i pielęgnacja bez chemii
Jak przerzedzać pomidory i na co uważać?
Kiedy przerzedzać pomidory? Im wcześniej zaczniemy, tym lepiej. Zabierzmy się do pracy od razu, gdy wczesnym latem na krzaczkach pojawią się pierwsze pędy boczne w kątach liści. Warto je usuwać, gdy są miękkie i małe (mają 3-7 cm), dzięki czemu ryzyko uszkodzenia roślin będzie niewielkie. Przerzedzanie jest konieczne przez cały okres wzrostu pomidorów (od czerwca do września), a powtarzać je należy co najmniej raz w tygodniu.
Zabieg ten nie sprawi nam żadnych trudności. Jak przerzedzać pomidory?
- Zaczynamy przyjrzenia się roślinie. Sprawdzamy, czy w kątach liści (miejsce między łodygą a liśćmi) nie pojawiły się nowe pędy, czyli wilki.
- Takie boczne pędy ostrożnie usuwamy ręcznie. Mniejsze możemy lekko odcinać paznokciem, nieco większe natomiast wyginać w obie strony, aż się wyłamią. Jeśli wilki są duże i mocne, pomagamy sobie ostrym, zdezynfekowanym nożem lub nożycami ogrodowymi. Cięcie wykonujemy blisko łodygi, nie uszkadzając jej.
- Podczas pracy uważajmy, by nie usuwać zbyt wielu bocznych pędów jednocześnie, ponieważ w ten sposób osłabimy pomidory. Jeśli wilków jest bardzo dużo i są silne, pracę warto rozłożyć na kilka dni.
Przerzedzanie pomidorów jest prostym zabiegiem, który podnosi jakość plonów. Warto o nim pamiętać, by owoce były zdrowsze, większe, bardziej pachnące i smaczniejsze.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Dlaczego pomidory pękają na krzaku? Ogrodnik zdradza sposób, jak temu zapobiegać
Połam pomidora, a szybciej dojrzeje. Sposoby na przyspieszenie dojrzewania pomidorów na krzaku
Skręcone w rulon liście pomidorów. Czy można uratować przenawożone pomidory?