Spis treści:
- Przerzedzanie warzyw (przerywanie)
- Jakie warzywa trzeba przerzedzać?
- Przerywanie warzyw krok po kroku
- Odległość między warzywami - ważny aspekt uprawy
Przerzedzanie warzyw (przerywanie)
Przerzedzanie warzyw to nic innego jak wyrywanie młodych siewek w celu zwiększenia przestrzeni pomiędzy sadzonkami. Czynność tę stosuje się przy warzywach sianych wprost do gruntu 10 dni po pierwszym wschodzie, kiedy młode sadzonki są jeszcze małe i mają od dwóch do czterech listków.
Dlaczego właściwie przerywanie warzyw jest konieczne? Nasiona warzyw są zazwyczaj bardzo drobne i trudno już na tym etapie zachować właściwą odległość pomiędzy nimi. Ponadto nie wszystkie nasiona wschodzą, dlatego sieje się je gęściej, aby uniknąć dziur i niewykorzystanego miejsca na grządkach.
Przeczytaj również: Nie wiesz, co i kiedy siać? Sprawdź nasz kalendarz wysiewu warzyw
Brak zachowanej odległości pomiędzy warzywami może jednak doprowadzić do tego, że warzywa nie wytworzą odpowiednio dużego korzenia, np. marchewka zamiast w korzeń pójdzie w gęstą nać. Ponadto rośliny są bardziej narażone na ataki mszyc i choroby grzybowe, ponieważ są osłabione ze względu na dużą konkurencję o zasoby pokarmowe i wodę.
Dzięki przerywaniu warzyw możesz wybrać mocniejszy i silniejszy egzemplarz, który osiągnie znacznie większe rozmiary przy zachowaniu odpowiedniej odległości.
Jeśli chcesz mieć dorodne cebule, koniecznie wykonaj przerywanie. Fot.kofasli/123RF.com
Jakie warzywa trzeba przerzedzać?
Nie wszystkie warzywa trzeba przerzedzać. Przerywania warzyw nie dokonuje się na warzywach, które sadzi się z rozsady np. selera, pomidorów czy papryki. W domu do małych doniczek znacznie łatwiej jest wrzucić jedno nasionko. Nie tracisz również miejsca w przypadku, gdy któreś nie wzejdzie.
Bób jest warzywem, które nawet bez przerywania wyda obfite plony. Warto jednak to zrobić, ponieważ roślina posadzona zbyt gęsto będzie mocnej narażona na choroby i szkodniki.
Przeczytaj również: Najlepszy sposób na siew buraka ćwikłowego. Przerywanie i nawożenie buraka
Do warzyw, które koniecznie trzeba przerzedzić, należą m.in.:
- burak ćwikłowy,
- cebula,
- fenkuł,
- marchewka,
- pasternak,
- pietruszka korzeniowa,
- rzepa,
- rzodkiew,
- rzodkiewka.
Sałatę również warto przerywać, choć w tym przypadku dużo zależy od gatunku. Sałatę lodową, która wytwarza zbite główki lepiej przerzedzić. Z kolei sałatę masłową o luźnej główce można sadzić nieco gęściej.
Przerywanie warzyw krok po kroku
Jak przerzedzać warzywa? To bardzo proste. Po 10 dniach od wschodów warto już zacząć przerywać np. marchewkę.
Krok 1. Podlej grządkę, aby ziemia była miękka.
Krok 2. Wybierz siewkę, którą chcesz wyrwać. Najlepiej sięgać po te słabsze z mniejszą liczbą liści i wiotką łodygą.
Krok 3. Delikatnie wyrwij siewkę, aby nie uszkodzić roślin obok. Na wczesnym etapie wschodów wyrwane warzywo możesz wrzucić na kompost.
Krok 4. Delikatnie uklep ziemię przy pozostałych na grządce warzywach.
Przeczytaj także: Zaprawianie nasion pomidora przed siewem. To gwarancja doskonałych i obfitych plonów
Przerywanie warzyw możesz powtórzyć później, kiedy widzisz, że nadal jest zbyt gęsto na grządce. Bardziej dorodne rośliny możesz spróbować zasadzić w innym miejscu. Sałata czy burak ćwikłowy powinny bez problemu przyjąć się i rosnąć dalej.
Do warzyw, które wymagają przerzedzania, należy rzodkiewka. Fot.gabort71/123RF.com
Odległość między warzywami - ważny aspekt uprawy
Aby cieszyć się dorodnymi i zdrowymi plonami na warzywniku, warto zachować zalecaną odległość pomiędzy warzywami. Ta różni się w zależności od warzywa, a nawet czasami odmiany. Kupując nasiona w saszetkach, producenci zazwyczaj podają optymalny rozstaw w rzędzie i pomiędzy rzędami. Poniżej znajdziesz optymalny rozstaw pomiędzy przykładowymi warzywami:
- burak ćwikłowy – 6–8 cm w rzędzie,
- cebula 5–9 cm w rzędzie,
- fenkuł – 20–30 cm w rzędzie,
- marchew – 5 cm w rzędzie,
- pasternak – 7–15 cm w rzędzie,
- pietruszka korzeniowa – 5–6 cm w rzędzie,
- rzepa – 10 cm w rzędzie,
- rzodkiew – 10–15 cm w rzędzie,
- rzodkiewka – co 4 cm w rzędzie,
- bób – 10–30 cm w rzędzie,
- fasola w zależności od odmiany – 5–10 cm w rzędzie,
- ogórki – 10–30 cm w rzędzie,
- sałata – 20–30 cm w rzędzie.
Optymalną odległość między warzywami trudno uzyskać zaraz przy siewie. Z tego powodu najlepiej przerzedzić warzywa, kiedy już wiesz, jakie nasiona wzeszły. Przerywanie warzyw zacznij, gdy młode roślinki mają od 2 do 4 liści właściwych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w późniejszym czasie powtórzyć ten zabieg.
Źródło: Deccoria.pl
Przeczytaj również:
7 błędów w uprawie warzyw. Sprawdź, co źle robisz
Rewolucyjny przepis na moczenie nasion przed siewem. Wszystkie wykiełkują
Po czym najlepiej siać marchewkę? Ozimy siew marchewki, najlepsze gatunki