Spis treści:
Dlaczego warto przycinać pomidory koktajlowe?
Pomidory koktajlowe szybko rosną, są bardzo plenne, a ich pielęgnacja jest mniej skomplikowana i czasochłonna niż odmian o dużych czy średnich owocach. Z powodzeniem możemy uprawiać je zarówno w gruncie, jak i w donicach na słonecznym balkonie lub tarasie. Niektórzy ogrodnicy prowadzą pomidory koktajlowe bez przycinania, licząc na to, że im gęściejsze będą krzaki, tym więcej owoców zbiorą. Czy to dobre podejście?
Odpowiednio wykonane cięcie pomidorów koktajlowych przynosi wiele korzyści. Choć usunięcie części pędów bocznych sprawia, że owoców jest nieco mniej, są one dużo lepszej jakości. Dzięki cięciu pomidory są większe, bardziej soczyste, równomierniej wybarwione i słodsze, ponieważ gromadzi się w nich więcej cukru. Ponadto szybciej dojrzewają niż na tych roślinach, które nie zostały przerzedzone.
Cięcie ma również wpływ na zdrowie pomidorów koktajlowych. Dzięki niemu są w mniejszym stopniu narażone na ataki szkodników czy rozwój chorób, takich jak szara pleśń, mączniak prawdziwy czy zaraza ziemniaczana. Warto przycinać pomidory koktajlowe, trzeba jednak zabrać się za ten zabieg nieco inaczej niż w przypadku tradycyjnych odmian.
Dzięki odpowiedniemu cięciu pomidory koktajlowe szybciej dojrzeją. Fot. dimasobko/123RF.com
Przeczytaj również: Jak opanować suchą zgniliznę wierzchołkową pomidora? Dobrze podsyp każdy krzaczek
Jak dobrze przyciąć pomidory koktajlowe?
Niektóre odmiany pomidorów koktajlowych są samokończące, co oznacza, że przestają rosnąć w momencie zawiązania owoców. Mają zwarty pokrój, więc często uznaje się, że nie wymagają przycinania. Jeśli jednak krzaczki rozrosły się tak gęsto i bujnie, że światło nie dociera do dojrzewających plonów, a dolne liście stykają się z podłożem, warto je przerzedzić (nie trzeba ich jednak ogławiać). Cięcie jest zalecane także w przypadku wysokich odmian pomidorów koktajlowych, które są uprawiane przy podporach.
Jak dobrze przyciąć pomidory koktajlowe? Najważniejsze jest, aby usunąć czystym i ostrym sekatorem wszystkie dolne liście, które dotykają podłoża, co ograniczy ryzyko chorób grzybowych. Od razu pozbywajmy się też żółknących, przebarwionych czy usychających liści, ponieważ mogą one być źródłem infekcji. Stopniowo możemy również wycinać liście nadmiernie zacieniające dojrzewające owoce i zagęszczające krzaczki, jednak nie więcej niż 1-3 sztuki naraz. Pilnujmy jednak, aby nie ogołocić całkowicie roślin.
Czy z pomidorów koktajlowych trzeba obrywać wilki? W przypadku odmian samokończących nie jest to konieczne. Jeśli jednak uprawiamy wysokie odmiany, pozbywajmy się wilków przez cały okres uprawy. Jak to zrobić? Wystarczy, że pędy boczne wyrastające w kątach liści będziemy wyłamywać ręcznie, gdy tylko się pojawią.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Czy można uratować połamany krzak pomidora? Prosty sposób, by dalej owocował
Witaminowy nawóz do warzyw. Pomidory, ogórki, cukinia i papryka plonują dwa razy lepiej
Nietypowy sposób ściółkowania pomidorów. Zatrzymuje wodę w glebie, tłumi chwasty i jest ekologiczny