Spis treści:
- Jaka powinna być ziemia pod warzywa?
- Jak przygotować glebę pod uprawę warzyw?
- Jak dostosować glebę pod konkretne warzywa?
Jaka powinna być ziemia pod warzywa?
Uprawa warzyw w ogrodzie przynosi wiele radości i satysfakcji. Smakują obłędnie, rosną bez żadnej chemii, a dodatkowo dostarczają różnych witamin i minerałów. Choć założenie własnego warzywnika wymaga dużego nakładu własnej pracy i czasu, rezultaty są tego warte. Kluczowym etapem, od którego zależy sukces w uprawie warzyw, jest właściwe przygotowanie gleby. Każdy rodzaj podłoża ma swoje unikalne cechy, które należy dostosować do specyficznych potrzeb twoich roślin. Jaka powinna być ziemia pod warzywa?
Gleba to nie tylko podłoże, na którym rosną rośliny. Jest to m.in. źródło składników odżywczych niezbędnych do ich prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. Odpowiednia ziemia zapewnia warzywom optymalne warunki do wzrostu, co przekłada się na obfite plony. Niewłaściwe podłoże może natomiast utrudniać rozrost korzeni, z to z kolei ogranicza dostęp roślin do wody i składników odżywczych. Niestety warzywa nie będą rosły na każdej glebie. Podłoże powinno charakteryzować się gruzełkowatą strukturą, dobrą przepuszczalnością oraz odpowiednią wilgotnością. Oprócz tego powinno ono być żyzne, czyli zasobne w próchnicę i składniki pokarmowe. Istotny wpływ na wielkość i jakość plonu ma odczyn pH ziemi. Warto wiedzieć, że większość warzyw najlepiej rozwija się na glebach o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego (o pH w granicach od 6,0 do 6,8).
Jak przygotować glebę pod uprawę warzyw?
Aby warzywa mogły zdrowo rosnąć i obficie plonować, należy odpowiednio przygotować glebę. Pierwsze prace warto rozpocząć jeszcze jesienią, szczególnie jeśli ziemia w naszym ogrodzie jest słabej jakości. Natomiast najlepszym czasem na przygotowanie gleby pod uprawy warzywne jest przedwiośnie. Proces ten można podzielić na kilka etapów (dzięki temu o niczym nie zapomnisz). Jak przygotować glebę pod uprawę warzyw, aby stworzyć idealne warunki do wzrostu roślin?
Jakość gleby bezpośrednio wpływa na wysokość plonów. Fot.yorkshirebydrone/123RF.com
- Usunięcie chwastów
Pierwszym krokiem, jaki należy wykonać, jest odchwaszczanie, ponieważ chwasty mogą hamować wzrost nowych warzyw. Ponadto konkurują z nimi o wodę, światło i składniki pokarmowe, dlatego tak ważne jest dokładne oczyszczenie gleby. Podczas usuwania chwastów ważne jest, by wyrwać je z korzeniami, co pomoże zapobiec ich rozrostowi w przyszłości. W tym celu pomocne będą m.in. widły ogrodowe – w odróżnieniu od szpadla nie przycinają korzeni, dzięki czemu można wyciągnąć chwasty w całości. Oprócz tego należy usunąć wszelkie pozostałości po zeszłorocznych roślinach (można je przeznaczyć na kompost, pod warunkiem, że nie są one zakażone chorobami czy szkodnikami).
Przeczytaj również: Rozsada bakłażana - kiedy i jak siać? Dlaczego warto mieć bakłażany w ogrodzie
- Spulchnianie i przekopywanie gleby
Po zimie ziemia jest często zbita i twarda, dlatego warto ją dokładnie przekopać, aby poprawić jej strukturę. Dobrze spulchnione i napowietrzone podłoże sprzyja lepszemu wzrostowi roślin, ponieważ ułatwia korzeniom swobodny wzrost oraz pobieranie wody i składników odżywczych. Najczęściej glebę przekopuje się szpadlem na głębokość 20-30 cm (z kolei na większych terenach warto użyć glebogryzarki). Dzięki temu powierzchniowa warstwa ziemi, zazwyczaj bogata w składniki odżywcze, znajdzie się głębiej. Warto też wiedzieć, że przekopana gleba szybciej nagrzewa się wiosną, co sprzyja wcześniejszemu rozpoczęciu uprawy warzyw.
Glebę pod uprawę warzyw należy przekopać, co pomoże poprawić jej strukturę. Fot.glebchik/123RF.com
- Poprawa struktury gleby
Ziemia pod uprawę warzyw nie może być ani za lekka, ani zbyt ciężka. Dzięki temu rośliny będą mogły się swobodnie ukorzeniać oraz pobierać wodę i substancje pokarmowe. Jeśli gleba w twoim ogrodzie jest zwarta i gliniasta, warto rozluźnić ją gruboziarnistym piaskiem. To sprawi, że stanie się odpowiednio napowietrzona i zapewni warzywom lepszy dostęp do tlenu, wody i składników odżywczych. W przypadku lekkiej, piaszczystej ziemi, należy do niej dodać kompost, torf lub obornik.
- Użyźnianie gleby
Gleba pod uprawę warzyw powinna być bogata w próchnicę. Aby zwiększyć jej żyzność, warto wzbogacić ją odpowiednimi nawozami. W tym celu doskonale sprawdzi się kompost, który nie tylko poprawi strukturę podłoża, ale również dostarczy składników odżywczych. Oprócz tego można sięgnąć po przekompostowany obornik (ewentualnie granulowany) lub nawozy mineralne. Równie dobrze sprawdzą się nawozy zielone.
- Regulacja pH gleby
Odczyn gleby ma ogromny wpływ na wielkość i jakość plonów. Z kolei warzywa, które rozwijają się w nieodpowiednim dla nich pH, słabo rosną i źle plonują, ponieważ nie są w stanie pobrać składników pokarmowych z ziemi. Dlatego przed przystąpieniem do nasadzeń należy sprawdzić pH gleby za pomocą kwasomierza lub papierka lakmusowego. Większość warzyw potrzebuje podłoża o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym (o pH w granicach 6-7). Gdy ziemia jest kwaśna, możemy podnieść jej odczyn, stosując wapno ogrodnicze lub dolomit. Natomiast w przypadku, gdy jest ona zasadowa, można ją zakwasić kwaśnym torem lub siarką.
Jak dostosować glebę pod konkretne warzywa?
Każdy gatunek warzyw ma swoje specyficzne wymagania glebowe, z kolei wybór odpowiedniego podłoża jest kluczem do ich udanej uprawy. Jak dostosować glebę pod konkretne gatunki?
- Warzywa korzeniowe – wśród nich znajduje się m.in. marchew, buraki, seler czy pietruszka. Preferują one podłoże lekkie i przepuszczalne, o dużej zawartości próchnicy. Usuwanie kamieni i grud jest podstawowym krokiem w przygotowaniu gleby pod warzywa korzeniowe. Należy ją przekopać i wzbogacić dobrze rozłożonym kompostem (w przypadku, gdy jest ona ciężka, należy dodać piasek).
- Warzywa strączkowe – do tej grupy warto zaliczyć groch, fasolę, ciecierzycę i bób. Z racji tego, że mają one zdolność do wiązania z powietrza azotu, nie potrzebują zbyt dużej ilości nawozów azotowych. Mogą być uprawiane na mniej żyznych glebach, ale należy zadbać o odpowiedni drenaż.
Warzywa strączkowe nie potrzebują dużo azotu, ponieważ wiążą ten pierwiastek z powietrza. Fot.urosmm/123RF.com
- Warzywa dyniowate – w tej grupie znajdują się m.in. dynia, cukinia czy ogórki. Lubią gleby ciepłe, żyzne i próchnicze, o dobrym drenażu. Mają duże potrzeby pokarmowe, dlatego należy zastosować nawozy organiczne.
- Warzywa kapustne – to rodzina, do której należą kapusta biała, brukselka, brokuł, kalafior oraz kapusta pekińska. Najlepiej się czują na glebach cięższych, ale dobrze napowietrzonych i bogatych w próchnicę. Podłoże powinno być bogate w składniki odżywcze, zwłaszcza azot, fosfor i potas.
- Warzywa cebulowe – najbardziej znani przedstawiciele to cebula, por i czosnek. Preferują gleby lekkie i dobrze przepuszczalne. Przed sadzeniem podłoże warto wzbogacić kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem.
- Warzywa liściowe – zalicza się tutaj sałaty wszystkich odmian, szpinak i szczaw. Najlepiej się czują w podłożu żyznym, dobrze nawodnionym i bogatym w azot. Regularne podlewanie jest istotne, ponieważ warzywa liściaste potrzebują stałego dostępu do wody.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Uprawa brokułów z rozsady. Najlepsze odmiany na wczesny zbiór
Zaprawianie nasion przed wysiewem. Przygotuj do tego napar z rumianku
Przyspiesza dojrzewanie owoców i warzyw, chroni przed chorobami. Jak stosować lecytynę w ogrodzie?