Spis treści:
Kiedy najlepiej sadzić czosnek jesienią?
Jak zawsze w przypadku sadzenia roślin jesienią, ogromne znaczenie ma termin, w którym się to robi. Dla czosnku ozimego najlepszą porą jest wrzesień lub październik. Wtedy ma wystarczająco dużo czasu, żeby się ukorzenić i przygotować na pierwsze większe mrozy.
Dokładna data mocno zależy od części Polski, w której mieszkasz. Jeśli zazwyczaj jesień i zima w twoich okolicach są łagodne, możesz pokusić się o sadzenie czosnku ozimego nawet w listopadzie. Natomiast w chłodniejszych częściach kraju lepiej z tym nie zwlekać — postaw na bezpieczny wrzesień. Co ciekawe, niektórzy ogrodnicy zalecają, by czosnek sadzić nawet 3 tygodnie po pierwszych przymrozkach, ponieważ roślina potrzebuje niższych temperatur do prawidłowego rozwoju.
Jesienne sadzenie umożliwia też uniknięcie chorób i szkodników. Często takie problemy pojawiają się, gdy ząbki czosnku, które później stają się nasionem, były źle przechowywane. To z kolei powszechny problem, ponieważ trudno jest trzymać je przez kilka miesięcy w suchym miejscu, gdzie temperatura nie spada poniżej 0°C. W przypadku czosnku ozimego ten aspekt nie ma znaczenia.
Przeczytaj również: Które warzywa nie lubią obornika? Nie sadź tam, gdzie ziemia była nim nawożona
Sadzenie czosnku we wrześniu — najważniejsze wskazówki
Czosnek ozimy uwielbia glebę żyzną i próchniczną. Najlepiej wzbogacić ją dużą ilością kompostu lub obornikiem, ale rok wcześniej. Ponadto czosnek nie będzie odpowiednio rósł, jeśli nie zostanie poddany działaniu niskiej temperatury, czyli wernalizacji. Potrzebuje on ok. 10 tygodni w temperaturach poniżej 7°C. Jednak nie musisz wyczekiwać na takie warunki, bo jest na to prostsze rozwiązanie.
Posadź czosnek jesienią, a będzie wcześnie gotowy do zbioru i bardzo dorodny. Fot. Mieszko9/Canva Pro
Mianowicie należy główki czosnku włożyć do pojemnika, a następnie do lodówki na ten cały czas. Wtedy roślina będzie gotowa do zasadzenia. Na początek całe główki czosnku trzeba podzielić na ząbki. Warzywo powinno być wysadzane w odległości ok. 15 cm. To da poszczególnym sadzonkom możliwość swobodnego wzrostu, a także zapewni lepszy przepływ powietrza, co z kolei zmniejsza ryzyko chorób. Przygotuj na grządce niewielkie dołki o głębokości od 12 do 15 cm. Do zasadzenia wybieraj ząbki czosnku, które są duże i zdrowe.
Cenna rada: płaska część ząbka czosnku powinna być włożona dołem, ponieważ to z niej wyrosną korzenie. Szpiczasty koniec musi być skierowany ku górze, bo tam wykształci się pęd.
Tak przygotowaną uprawę można zasypać ziemią i przykryć warstwą zwykłych, jesiennych liści. Przy chłodniejszych zimach jest to absolutnie konieczne, by zabezpieczyć sadzonki przed mrozem. Dzięki temu pierwsze pędy przebiją ziemię tuż przed nadejściem zimy i w takim stanie przeczekają aż do wiosny. Całą grządkę należy na koniec obficie podlać.
W kolejnym sezonie najważniejsze dla czosnku będzie regularne usuwanie chwastów oraz podlewanie, szczególnie w okresach suszy. Gleba powinna być wilgotna, zwłaszcza gdy roślina zacznie zawiązywać główki. Dodatkowe nawadnianie przerwij, gdy czosnek będzie bliski zbiorów. Poznasz to po wyglądzie jego liści — zaczną lekko żółknąć. Pamiętaj też, żeby latem usuwać pędy kwiatowe. Twój czosnek będzie gotowy do zbioru, gdy jego dolne liście zżółkną i zwiędną — to znak, że warzywo dojrzało.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Niepozorna roślina o niezwykłych właściwościach. Jak uprawiać kozieradkę w ogrodzie i w doniczce?
Nazywana jest kwiatem pawiana, zachwyca już od wiosny. Babiana ogrodowa – odmiany i uprawa
Jak rozsadzać hosty jesienią? Dzielenie karp i sadzenie na nowym stanowisku