Spis treści:
Siew majeranku
Majeranek, a właściwie lebiodka majeranek, to popularna przyprawa o słodkawym, korzennym smaku i aromacie, która jest niezastąpionym składnikiem w wielu kuchniach świata. Oprócz walorów smakowych posiada wiele właściwości leczniczych, dlatego jest ważnym elementem zbilansowanej diety. Majeranek z powodzeniem można uprawiać w swoim ogrodzie – wystarczy zapewnić mu dostęp do światła oraz żyzną, dobrze przepuszczalną glebę. Nasiona można wysiewać bezpośrednio do gruntu, ale lepsze efekty daje uprawa z rozsady.
Wysiew majeranku należy zacząć już w marcu, do doniczek lub skrzynek wypełnionych żyznym i lekkim podłożem. Należy pamiętać, że nasiona do kiełkowania potrzebują światła, więc nie należy ich przykrywać ziemią (jedynie delikatnie dociskamy). Po zasianiu nawilżamy podłoże – należy to robić ostrożnie, najlepiej zraszaczem, aby nie wypłukać drobnych nasion. Do momentu wschodów pojemniki warto przykryć przezroczystą folią lub szybką, co pomoże utrzymać wilgotność i stabilną temperaturę. Następnie doniczki ustawiamy w jasnym miejscu o temperaturze około 20 st. C. Gdy siewki osiągną 3-5 cm wysokości należy je przepikować. Do gruntu sadzonki przesadzamy w maju, gdy minie ryzyko przymrozków.
Odmiany majeranku
Majeranek ma wiele różnych odmian, ale wśród najpopularniejszych warto wymienić m.in.:
- majeranek ogrodowy – najbardziej znana odmiana, która nadaje się zarówno do uprawy w ogrodzie, jak i doniczkach. Posiada delikatny, lekko słodkawy, korzenny smak i aromat;
- majeranek meksykański – pochodzi z Meksyku, doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, sosów czy dań mięsnych. Wyróżnia się silnym, charakterystycznym zapachem i smakiem;
Majeranek na rozsadę zaczynamy wysiewać w marcu. Fot.schan/123RF.com
- majeranek hiszpański – doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięs, wzbogaca potrawy mięsne o głęboki, ziołowy aromat;
- majeranek syryjski – odmiana pochodzi z krajów śródziemnomorskich, wyróżnia się silnym smakiem i aromatem. Ogromną popularnością cieszy się w kuchni arabskiej;
- majeranek gorczykowy – pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, posiada korzenny smak i intensywny zapach. Jest często używany do przyprawiania potraw smażonych czy duszonych.
Jakie właściwości ma majeranek?
Historia majeranku sięga starożytności, kiedy był ceniony nie tylko za swoje walory smakowe, ale także właściwości lecznicze. Uznawany był za symbol szczęścia i miłości (dekorowano nim m.in. weselne stroje), był też afrodyzjakiem. Do Europy trafił dopiero w XVI wieku. Majeranek ma bogaty skład, znajdziemy w nim składniki mineralne, takie jak potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo oraz witaminy – A, C i witaminy z grupy B. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, ponieważ działa żółciotwórczo i żółciopędnie, a także pobudza wydzielanie soków trawiennych. Majeranek potrafi również uśmierzyć objawy przeziębienia, takie jak katar czy kaszel. Zmniejsza przekrwienie i obrzęk błony śluzowej nosa, dzięki czemu szybko ułatwia oddychanie. Oprócz tego działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a nawet posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Nasiona pomidorów szybciej wykiełkują i będą zdrowo rosły. Poznaj sprawdzoną metodę ich wysiewu