Spis treści:
Jakie warzywa na rozsadę?
Niektóre gatunki warzyw do uprawy ogrodowej przygotowuje się w formie rozsady po to, by zapewnić im optymalne warunki wzrostu i rozwoju, w kluczowej fazie kształtowania sadzonek. Produkcja rozsady przynosi wiele korzyści m.in.:
- kontrolowane wschody przy odpowiedniej temperaturze, wilgotności i naświetleniu,
- ochronę delikatnych sadzonek przed ewentualnymi załamaniami pogody,
- szybsze plonowanie i lepszej jakości materiał do zbiorów.
Jedną z niewątpliwych zalet szykowania rozsady, oprócz wydłużenia czasu wegetacji roślin, które najbardziej tego potrzebują czy zapewnienia korzystnych warunków termicznych tzw. "ciepłolubom", jest lepsze wykorzystanie dostępnego miejsca w warzywniku. Rozsada to sposób na planowanie upraw zgodnie z terminarzem ogrodniczym tak, aby rośliny mogły zajmować po sobie określone stanowiska w sposób najkorzystniejszy dla wzajemnego rozwoju.
Jakie warzywa na rozsadę warto przygotować na parapetach, a jakie w inspekcie czy na rozsadniku? Wiele zależy od wrażliwości poszczególnych gatunków oraz tego, jak radzą sobie podczas hartowania i ewentualnego pogorszenia warunków pogodowych.
Produkcja rozsady pomidorów. Fot. Maryna Taratun/CanvaPro
Na parapecie warto przyszykować rozsadę sałaty, selerów, bakłażanów, pomidorów czy papryki, a także arbuzów, kabaczków, dyni i ogórków. Do inspektu przenosi się rośliny, które zdążyły już nieco podrosnąć i stały się mniej wrażliwe na niekorzystne warunki oraz chłody powracające nawet w maju szczególnie w nocy. Z kolei na rozsadniku, na lekko ogrzanym podłożu warto przygotować rozsady brokułów, jarmużu, kalafiorów, kalarepy czy np. późnej kapusty.
Przeczytaj również: Optymalny termin siewu pomidorów na rozsadę. Kiedy i jak to robić?
Błędy przy produkcji rozsady
Przygotowywanie rozsady różnych warzyw do późniejszej uprawy w warzywniku to skomplikowane zadanie, dlatego nie ma w tym nic dziwnego, że zdarzy nam się popełnić jakiś błąd. Sianie warzyw na rozsadę sprzyja gatunkom o długim okresie wegetacji, warzywom ciepłolubnym, a także liściowym, które w stałej temperaturze, przy regularnym zraszaniu i dostatecznym naświetlaniu rozwijają się znacznie lepiej.
Duże znaczenie ma termin siewu i to nie tylko z uwagi na to, że rośliny do wzrostu potrzebują jak najwięcej dziennego światła. Chodzi też o to, że przyspieszenie wysiewu np. już od lutego, może prowadzić do przedwczesnego wykształcenia się sadzonek, zanim jeszcze przeniesienie ich do gruntu będzie całkowicie bezpieczne. Nie warto przyspieszać prac w ogrodzie i nawet w obliczu bardzo łagodnej zimy, przypominającej bardziej przedwiośnie, lepiej trzymać się kalendarza ogrodniczego.
Dobre warunki umożliwiają bezpieczny i zdrowy wzrost młodych roślin. Tu młoda rozsada papryki. Fot. Kristine Radkovska/CanvaPro
- Seler na kuchennym, jasnym parapecie można wysiać już w lutym, bo optymalny czas rozpoczęcia produkcji rozsady selerów wskazany w kalendarzu ogrodnika trwa od 15 lutego do 15 marca.
- Cebula w rozsadzie szklarniowej nadaje się do siewu między 15 lutego a 15 marca.
- Sałaty masłową, listkową i kruchą można wysiewać miedzy 10 a 15 marca.
- Arbuzy, melony, cukinie, kabaczki czy ogórki oraz dynie można posiać w odpowiednich pojemnikach około 15 marca.
- Pomidory, papryki, bakłażany najlepiej wysiewać w okresie od 15 do 31 marca, choć pomidorom nie zaszkodzi również późniejszy wysiew nawet pierwszych dwóch tygodniach kwietnia.
Sztuczne przyspieszenie prac skutkuje licznymi problemami. Jakie inne błędy przy produkcji rozsady można popełnić? Doświadczeni ogrodnicy podpowiadają, aby uważać przy wyborze nasion, ponieważ przeterminowany materiał lub taki, pochodzący z niesprawdzonych źródeł i będący niskiej jakości może nie wykiełkować, a tym samym przekreślić nasze nadzieje na skuteczną rozsadę.
W czasie przygotowywania młodziutkich siewek i ich pielęgnacji, zanim wyrosną dostatecznie duże i będą nadawały się do przeniesienia do gruntu, unikaj:
- trzymania pojemników z rozsadami bezpośrednio nad grzejnikiem;
- nadmiernego podlewania wysianych nasion, do wschodów lepiej je delikatnie zraszać;
- podawania na nasiona i pod wschody ciepłej lub zimnej wody, powinna być letnia, najlepiej odstana;
- przedwczesnego nawożenia swoich roślin;
- przetrzymywania rozsady w zbyt małej ilości podłoża, jeśli widzisz, że rośliny wyrosły w wielodoniczkach już tak duże, że pojemniki wydają się ograniczać im swobodę dalszego prawidłowego rozwoju, koniecznie przenieś je do większych doniczek;
- trzymania rozsady w miejscu o słabym dostępie dziennego światła;
- trzymania rozsady w miejscu o zbyt niskiej temperaturze, bowiem roślinki do wykiełkowania potrzebują ciepła i stabilnych warunków.
Tomasz Wodziński, ogrodnik z wieloletnim doświadczeniem w rozsadach warzyw, prowadzący profil Infouprawa na kanale Youtube, przypomina, aby we właściwym momencie uzyskane rozsady hartować. Dzięki temu lepiej odnajdą się po przeniesieniu na grządki. Jednak i przy tej czynności należy zachować pewną ostrożność, hartowanie powinno przebiegać stopniowo i być mocno rozłożone w czasie – wystawiaj sadzonki na chłód i słońce na początku tylko na moment (np. otwierając drzwi lub okna), dopiero później zwiększ częstotliwość i czas trwania hartowania. Cały ten etap powinien zająć w sumie ok. 2 tygodni.
Dla początkujących ogrodników problematycznym momentem może okazać się czas pikowania rozsady. Niektóre gatunki warzyw m.in. pomidory na tym etapie mają bardzo delikatne i wrażliwe systemy korzeniowe. Łatwo je uszkodzić podczas wyjmowania z ziemi (pikowanie/późniejsze przenoszenie do gruntu), dlatego zadanie to wykonuj bardzo ostrożnie, aby nie stracić wypielęgnowanej rozsady.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak pędzić dymkę na szybki zbiór? Dymka na cebulę i szczypior
Stare odmiany pomidorów do ogródka. Zachwycają smakiem od lat
Rzadkie, ale bardzo zdrowe warzywo. Uprawa i zdrowotne właściwości korzenia maca