Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Witaminowy nawóz do warzyw. Pomidory, cukinia i papryka plonują dwa razy lepiej

Resztki owoców, którymi delektujemy się w czasie wakacji, kryją w sobie wielką moc. Mogą bowiem zostać wykorzystane jako nawóz do warzyw. Na co dzień zajadamy się owocami nie tylko dla ich smaku, ale także ze względu na moc witamin, które w sobie zawierają. Te znajdują się także w skórkach oraz pestkach owoców, czyli resztkach, z których łatwo przygotować nawóz. Dzięki temu warzywne plony będą znacznie bardziej obfite. Wyjaśniamy, jak przygotować nawóz z resztek owoców i do jakich warzyw warto go zastosować.

Witaminowy nawóz do warzyw. Pomidory, cukinia i papryka plonują dwa razy lepiej
Nawóz z resztek owoców to witaminowy zastrzyk dla warzyw, m.in. ogórków. Fot. hemerocallis/123RF.com

Spis treści:

Witaminowy nawóz do warzyw: skórki i pestki owoców

Skórki i pestki owoców, które bez problemu można kupić w każdym sklepie, to wciąż niedoceniane bogactwo. Skórki melonów, brzoskwiń, arbuzów, a nawet moreli są naturalnym źródłem witamin, minerałów i pierwiastków, niezbędnych dla zdrowego wzrostu roślin. Przygotowany z nich nawóz bogaty będzie w potas, wapń i magnez. Te składniki kumulują się bowiem w trakcie dojrzewania owoców, tworząc rezerwę, którą gleba uwielbia w upalne letnie miesiące.

Nawóz do warzyw ze skórek i pestek owoców to także "niewidzialne" mikroorganizmy. Rozkładające się skórki owoców odżywiają ziemię w ogrodzie niezliczoną ilością pożytecznych mikroorganizmów – bakterii i grzybów – które przekształcają glebę w żyzne i zrównoważone środowisko. Jednocześnie nawóz wspomaga wchłanianie składników odżywczych przez korzenie, wzmacnia strukturę gleby i stymuluje wzrost warzyw. To zastrzyk energii dla wszystkich upraw bez konieczności użycia nawozów przemysłowych i chemikaliów.

Jak przygotować nawóz z resztek owoców?

Przygotowanie nawozu z resztek owoców nie jest skomplikowane. Wystarczy zebrać skórki i ogryzki z letnich owoców takich jak melon, brzoskwinia, arbuz czy morela. Warto jednak, podczas przygotowania nawozu pod warzywa, unikać dodawania cytrusów i owoców egzotycznych (pomarańcze, cytryny, grejpfruty). Ich duża ilość może sprawić, że roztwór będzie zbyt agresywny dla roślin. Warto unikać także dodawania spleśniałych resztek. Jak przygotować nawóz z resztek owoców?

Na początek mieść około 300–500 gramów resztek owoców w czystym wiadrze o pojemności 10 litrów, zalej 5 litrami wody deszczowej lub wodą z kranu odstawioną na 24 godziny. Następnie przykryj wiadro luźno pokrywką lub ściereczką i pozostaw w cieniu na 3–5 dni, mieszając wszystko codziennie drewnianą łyżką.

Przeczytaj również: Gnojówka z pokrzywy – co tak naprawdę w niej jest? Czy to dla pomidorów wystarczający nawóz?

Po zakończeniu maceracji przecedź płyn przez drobne sitko, przelej do butelki i przechowuj w ciemnym miejscu. Co ważne, litr nawozu należy rozcieńczyć w 5–10 litrach wody, a w przypadku podlewania młodych roślin nawet w 15 litrach. Nawóz stosuj rano lub wieczorem, podlewając ziemię wokół roślin co 10–15 dniNawóz do warzyw można wzbogacić o liście pokrzywy, kwiaty żywokostu, fusy z kawy lub pokruszone skorupki jaj. Aby uzyskać maksymalną skuteczność, gotowy nawóz wykorzystaj w ciągu maksymalnie pięciu dni.

Owocowy nawóz warto stosować do podlewania cukinii. Fot. levant/123RF.com

Do czego używać nawozu z resztek owoców?

Nawóz z resztek owoców można stosować do podlewania warzyw, które często goszczą w naszych ogrodach. Dlatego świetnie sprawdzi się pod pomidorami, cukinią, ogórkami, papryką i sałatą. Może być także wykorzystywany do kwiatów, krzewów i drzew owocowych. Naturalny nawóz dostarcza im składników odżywczych takich jak wspomniany na początku potas, fosfor i mikroelementy, które wspierają wzrost, kwitnienie i owocowanie roślin.

Nawóz z resztek owoców to także doskonały sposób na naturalne wsparcie wzrostu roślin na balkonie czy w doniczkach. Przygotowany środek poprawia strukturę gleby, intensyfikuje kwitnienie i owocowanie oraz zwiększa odporność roślin na choroby i stres środowiskowy.

Źródło: Deccoria.pl

Przeczytaj również:

Naturalny nawóz na silne korzenie i lepsze owocowanie. Ogórki i pomidory rosną jak malowane

Naturalny stymulator wzrostu do warzyw. Pomidory, ogórki, cukinia rosną zdrowo i dobrze plonują

Nawożenie warzyw latem – czego najbardziej potrzebują? Kiedy stosować nawozy organiczne, a kiedy mineralne

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.