Spis treści:
- Witaminowy nawóz do warzyw: skórki i pestki owoców
- Jak przygotować nawóz z resztek owoców?
- Do czego używać nawozu z resztek owoców?
Witaminowy nawóz do warzyw: skórki i pestki owoców
Skórki i pestki owoców, które bez problemu można kupić w każdym sklepie, to wciąż niedoceniane bogactwo. Skórki melonów, brzoskwiń, arbuzów, a nawet moreli są naturalnym źródłem witamin, minerałów i pierwiastków, niezbędnych dla zdrowego wzrostu roślin. Przygotowany z nich nawóz bogaty będzie w potas, wapń i magnez. Te składniki kumulują się bowiem w trakcie dojrzewania owoców, tworząc rezerwę, którą gleba uwielbia w upalne letnie miesiące.
Nawóz do warzyw ze skórek i pestek owoców to także "niewidzialne" mikroorganizmy. Rozkładające się skórki owoców odżywiają ziemię w ogrodzie niezliczoną ilością pożytecznych mikroorganizmów – bakterii i grzybów – które przekształcają glebę w żyzne i zrównoważone środowisko. Jednocześnie nawóz wspomaga wchłanianie składników odżywczych przez korzenie, wzmacnia strukturę gleby i stymuluje wzrost warzyw. To zastrzyk energii dla wszystkich upraw bez konieczności użycia nawozów przemysłowych i chemikaliów.
Jak przygotować nawóz z resztek owoców?
Przygotowanie nawozu z resztek owoców nie jest skomplikowane. Wystarczy zebrać skórki i ogryzki z letnich owoców takich jak melon, brzoskwinia, arbuz czy morela. Warto jednak, podczas przygotowania nawozu pod warzywa, unikać dodawania cytrusów i owoców egzotycznych (pomarańcze, cytryny, grejpfruty). Ich duża ilość może sprawić, że roztwór będzie zbyt agresywny dla roślin. Warto unikać także dodawania spleśniałych resztek. Jak przygotować nawóz z resztek owoców?
Na początek mieść około 300–500 gramów resztek owoców w czystym wiadrze o pojemności 10 litrów, zalej 5 litrami wody deszczowej lub wodą z kranu odstawioną na 24 godziny. Następnie przykryj wiadro luźno pokrywką lub ściereczką i pozostaw w cieniu na 3–5 dni, mieszając wszystko codziennie drewnianą łyżką.
Przeczytaj również: Gnojówka z pokrzywy – co tak naprawdę w niej jest? Czy to dla pomidorów wystarczający nawóz?
Po zakończeniu maceracji przecedź płyn przez drobne sitko, przelej do butelki i przechowuj w ciemnym miejscu. Co ważne, litr nawozu należy rozcieńczyć w 5–10 litrach wody, a w przypadku podlewania młodych roślin nawet w 15 litrach. Nawóz stosuj rano lub wieczorem, podlewając ziemię wokół roślin co 10–15 dni. Nawóz do warzyw można wzbogacić o liście pokrzywy, kwiaty żywokostu, fusy z kawy lub pokruszone skorupki jaj. Aby uzyskać maksymalną skuteczność, gotowy nawóz wykorzystaj w ciągu maksymalnie pięciu dni.
Owocowy nawóz warto stosować do podlewania cukinii. Fot. levant/123RF.com
Do czego używać nawozu z resztek owoców?
Nawóz z resztek owoców można stosować do podlewania warzyw, które często goszczą w naszych ogrodach. Dlatego świetnie sprawdzi się pod pomidorami, cukinią, ogórkami, papryką i sałatą. Może być także wykorzystywany do kwiatów, krzewów i drzew owocowych. Naturalny nawóz dostarcza im składników odżywczych takich jak wspomniany na początku potas, fosfor i mikroelementy, które wspierają wzrost, kwitnienie i owocowanie roślin.
Nawóz z resztek owoców to także doskonały sposób na naturalne wsparcie wzrostu roślin na balkonie czy w doniczkach. Przygotowany środek poprawia strukturę gleby, intensyfikuje kwitnienie i owocowanie oraz zwiększa odporność roślin na choroby i stres środowiskowy.
Źródło: Deccoria.pl
Przeczytaj również:
Naturalny nawóz na silne korzenie i lepsze owocowanie. Ogórki i pomidory rosną jak malowane
Naturalny stymulator wzrostu do warzyw. Pomidory, ogórki, cukinia rosną zdrowo i dobrze plonują