Spis treści:
Odmiany pora na jesienny zbiór
Por to uniwersalne warzywo, które pasuje do wielu dań, a dodatkowo jest bardzo zdrowe. Dlatego wiele osób decyduje się na jego posadzenie. W przypadku uprawy pora na zbiór jesienny należy wybierać odmiany późne, które są odporne na mróz. W odróżnieniu od wczesnych i średniowczesnych mają ciemnozielone liście pokryte wyraźnym niebieskim nalotem, a także tworzą krótsze i wyraźnie zgrubiałe łodygi rzekome. Mają dłuższy okres wegetacyjny, a dodatkowo cechują się dużą wytrzymałością na niskie temperatury, dzięki czemu mogą zimować w gruncie. Z kolei po przezimowaniu znacznie przyspieszony jest przyrost ich masy.
Najlepsze odmiany pora na zbiór jesienny to: ‘Baca’, ‘Tango’, ‘Titus’, ‘Janosik’, ‘Juhas’, ‘Golem’, ‘Arkansas’, ‘Clasina’, ‘Bizzard’ oraz ‘Winner’.
Kiedy wykopywać pory na zimę?
Odmiany pora na zbiór jesienny uprawia się przeważnie z rozsady. Na miejsce stałe warto je wysadzić pod koniec maja, ale w dużej mierze jest to uzależnione od warunków pogodowych. Kiedy wykopywać pory na zimę? Odmiany późne zbiera się jesienią, najlepiej w październiku lub listopadzie, przed zamarznięciem gleby.
Do uprawy pora na zbiór jesienny nadają się odmiany późne. Fot.123RF.com
Jak przechowywać pory?
Pory można przechowywać przez długi czas. Jednak, aby zachować ich świeżość i wartości odżywcze, trzeba im zapewnić odpowiednie warunki. Istnieje kilka metod przechowywania porów. Najprostszym sposobem jest pozostawienie ich w polu. Do uprawy musimy przeznaczyć odmiany późne, które charakteryzują się dużą odpornością na mróz. W tym przypadku trzeba jednak liczyć się z dużymi stratami w plonie (niekiedy nawet do 50 proc.). Aby je zmniejszyć, w okresie bezśnieżnych zim wystarczy zastosować okrywę z włókniny polipropylenowej o masie 30-50 g/m2.
Dobrze przechowują się również pory zadołowane. W tym przypadku warzywa należy zebrać (powinny być dobrze wyrośnięte, zdrowe i bez uszkodzeń mechanicznych), usunąć nadgniłe lub uszkodzone części, a następnie umieścić je pionowo jeden obok drugiego w rowkach wykopanych w poprzek zagonów tak, aby zakryć wybieloną część cebuli. Po nadejściu mrozów rośliny warto okryć słomą lub innym materiałem izolacyjnym.
Co więcej, pory można przechowywać w chłodni. Oczyszczone, z przyciętymi liśćmi i korzeniami warzywa najlepiej jest umieścić w uniwersalnych skrzyniach lub paletach skrzyniowych. Poza tym przed włożeniem porów do komory należy je schłodzić do temperatury 1-2 st. C. Optymalna temperatura przechowywania to od -1,5 do 0 st. C, a wilgotność powietrza 95-98 proc. Dzięki temu pory można przechowywać od 3 do 5 miesięcy.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak przechowywać kapustę na zimę? Będzie twarda, liście nie zwiędną
Sadzenie chrzanu jesienią. Co zrobić, żeby miał solidny korzeń i za bardzo się nie rozrósł?
Zanim posadzisz czosnek zimowy, zabezpiecz go. Główki urosną duże i nie będą gniły