Mole spożywcze — skąd się biorą?
Mklik mączny, potocznie nazywany molem spożywczym to szkodnik, który żeruje w sypkich produktach spożywczych. Najczęściej możemy go spotkać w kaszach, ryżach przyprawach, płatkach zbożowych, orzechach, suszonych owocach i nasionach. W naszych domach mogą pojawić się mimo utrzymywania czystości, a ich obecność nie jest spowodowana naszą winą. Mole spożywcze są zmorą zakładów produkujących żywność. Składają one w produktach spożywczych niezauważalne jaja, które razem z żywnością trafiają do sklepów, a stamtąd do naszych domów. Z jaj po kilku tygodniach wykluwają się larwy moli spożywczych, które następnie przekształcają się w motyle.
Jak wyglądają mole spożywcze?
Larwy moli spożywczych mają kolor biały i osiągają długość kilku milimetrów. W takiej postaci żerują w produktach spożywczych. Potrafią przegryźć nawet opakowania foliowe i papierowe. Aby przemienić się w motyla potrzebują od kilkunastu dni do kilku miesięcy. Wszystko zależy od warunków, w jakich żyją. Dorosły motyl może mieć odcień biały, srebrny, kremowy lub brunatny. Ich długość może osiągać od 14 do 18 milimetrów. Motyle spożywcze nie żerują, a długość ich życia to około dwóch tygodni.
Mole spożywcze występują w przyprawach, orzechach, produktach mącznych, suszonych owocach itp. Fot. 123RF/PICSEL
Mole ubraniowe — skąd się biorą?
Mól włosienniczek nazywany również jako mol ubraniowy lub odzieżowy to bardzo mały motylek, który uaktywnia się głównie nocą. Owad ten żeruje na materiałach i tkaninach o pochodzeniu zwierzęcym np. wełnianych swetrach czy futrach. Mole ubraniowe trafiają do naszych domów i mieszkań różnymi drogami. Mogą przylecieć z zewnątrz przez otwarte okno, otwór wentylacyjny czy od sąsiada. Gniazda moli ubraniowych najczęściej mieszczą się w szafach między ubraniami, zagłębieniach tapicerki, a nawet w szafkach kuchennych. Największe spustoszenie sieją larwy moli ubraniowych. To one niszczą i robią szkody w naszej odzieży za pomocą swojego otworu gębowego.
Mole ubraniowe – jak je rozpoznać?
Mole ubraniowe to owady o żółtej barwie i wielkości około 10 mm. Jak odróżnić mole spożywcze od ubraniowych? Mole odzieżowe są zwykle dużo mniejsze i mają jaśniejszy, słomkowy kolor.
Mole ubraniowe od moli spożywczych różnią się wielkością i kolorem. Fot. 123RF/PICSEL
Jak się pozbyć moli spożywczych?
Wypróbuj te pomocne triki, które pozwolą ci wytępić mole spożywcze
- Tytoń. Do przewiewnej torebki wsypujemy tytoń i umieszczamy ją w miejscu, gdzie pojawiają się nieproszeni goście. Problem na pewno się skończy – tego zapachu mole wprost nie znoszą.
- Cedr. Zdecydowana większość szkodników nie lubi jego zapachu. Dlatego wystarczy, że porozkładamy w szafkach niewielkie kawałki drzewa cedrowego. Mole nie powinny się już pojawić.
- Cytrusy. Osuszmy skórki pomarańczy, cytryny czy mandarynki i włóżmy do szafek oraz szuflad, w których pojawiają się mole.
- Ocet jabłkowy. Mole uwielbiają zapach octu. Jeżeli do szafki kuchennej włożymy niewielką miseczkę wypełnioną octem jabłkowym, to możemy być pewni, że te szkodniki się w nim potopią. Podobnie można postąpić z wytrawnym winem.
Pozbądź się zainfekowanej żywności
Jeżeli zauważysz fruwające owady to znak, że nadszedł czas na poważne porządki w kuchennych szafkach. Wyjmij wszystkie produkty spożywcze i przeglądnij ich zawartość. Objawem występowania w żywności larw mklika jest charakterystyczne rozdrobnienie (będące efektem przeżucia i wydalenia przez nie żywności) oraz przyklejone do ścian opakowań resztek.
Dokładnie wyczyść szafki
Pozbądź się wszystkich śmieci i resztek jedzenia. Porządnie wyczyść meble, a następnie ustaw w nich specjalne pułapki.
Umyj wszystkie pojemniki
Wysyp ich zawartość, dokładnie wyczyść i osusz.
Zmień sposób przechowywania produktów
Sypkie i suche produkty przechowuj w szczelnie zamykanych słoikach lub plastikowych opakowaniach.
Zrób pułapkę!
Mole spożywcze nie znoszą zapachu goździków, mięty i liści laurowych. Sporządź więc specjalną mieszankę z tych składników i pozostaw ją w szafce aż wyparuje. Równie dobrze jako odstraszacz sprawdzą się zapachy wanilii i cytryny. Nasącz nimi waciki i połóż obok produktów spożywczych. W szafce warto położyć również skórki z cytryny lub pomarańczy.
Kup pułapkę!
W sklepach dostępne są specjalne pułapki na mole. Zawierają one męskie feromony, które przyciągające męskie osobniki i łapią je w pułapkę. W ten sposób zapobiegniemy rozmnażaniu się moli. Pułapki należy umieścić wewnątrz kuchennej szafki.
Wytępienie moli spożywczych z kuchni wymaga dużo cierpliwości i pracy. Pozbycie się niewygodnych lokatorów jest jednak możliwe. Konieczne jest jednak usunięcie zainfekowanej żywności, nawet jeżeli ma to się skończyć opróżnieniem z jedzenia całej kuchni.