Porady ogrodnicze

Dlaczego lubczyk marnieje, a jego liście rdzewieją? Roślina daje ci sygnał

Pędy lubczyku z wyglądu mogą przypominać seler. Są ciemnozielone i mają charakterystyczny mocny zapach. Warto mieć go w swoim ogrodzie, ponieważ jest niezwykle użyteczny. W kuchni zastosowanie znajdą jego liście, kłącza, a nawet nasiona. Zadbaj, aby lubczyk zdrowo rósł i służył ci przez lata. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Dlaczego lubczyk marnieje, a jego liście rdzewieją? Roślina daje ci sygnał
Lubczyk to przydatna roślina, którą warto mieć w swoim ogrodzie. Fot.123RF.com

Spis treści:

Marniejący lubczyk to problem, który może mieć wiele przyczyn. Podpowiadamy, co może dziać się z rośliną i jak temu zaradzić.

Najważniejsze zasady uprawy lubczyku

Lubczyk ogrodowy najbardziej lubi ciepłe i słoneczne stanowiska. Poradzi sobie jednak w cieniu i półcieniu. Należy sadzić go na glebach przepuszczalnych, lekkich i spulchnionych. Ziemia powinna być żyzna, o dużej zawartości próchnicy, wapnia i składników pokarmowych.

Lubczyk, tak jak krzewy, warto ściółkować. Podczas upałów warstwa ściółki uchroni glebę przed nadmiernym parowaniem, a lubczyk przed wysychaniem. Należy pamiętać, że roślina lubi wilgotną glebę, ale szkodzą jej zastoje wody. Najbardziej wrażliwe na susze są młode sadzonki. Starsze okazy można podlewać rzadziej.

Lubczyk lubi żyzną glebę. Oznacza to, że należy go co jakiś czas nawozić. Przyda się do tego kompost, nawóz z pokrzywy lub z odchodów dżdżownic.

Kiedy będzie zbliżać się jesień i pierwsze przymrozki, należy pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu rośliny przed chłodem. Można to zrobić za pomocą słomy lub kompostu.

Przeczytaj również: Jak rozmnożyć hortensje przez sadzonki? Dlaczego dobrze zrobić to latem?

Dlaczego lubczyk marnieje?

Błędy w pielęgnacji mogą przyczynić się do marnego wyglądu rośliny – gliniasta, nieprzepuszczalna i uboga w składniki odżywcze gleba nie sprzyja rozwojowi lubczyku. Może się także przyczynić do występowania chorób grzybowych roślin.

Lubczyk może zostać zaatakowany przez plamistość liści. Jest on szczególnie na nią narażony, jeśli rośnie w wilgotnym i zacienionym miejscu. Choroba charakteryzuje się brązowymi plamami na liściach, które z czasem wilgotnieją. Może zbierać się na nich szary nalot, który jest grzybnią – zawiera on owocniki. Zmiany mogą dotknąć nie tylko lubczyk, ale rozmnożyć się na reszcie upraw. Z tego powodu należy jak najszybciej wprowadzić walkę z chorobą.

Inną równie popularną chorobą, której objawy mogą pojawić się na liściach lubczyku, jest mączniak. Na pędach pojawia się biały mączysty nalot, a porażone liście nie rosną. W późniejszych etapach mogą nawet ulegać deformacji i zasychaniu.

lubczyk Lubczyk najbardziej lubi miejsca ciepłe i słoneczne. Fot.123RF.com

Intensywny zapach lubczyku niestety nie odstrasza szkodników. Jest duża szansa, że marniejąca roślina jest po prostu podgryzana. Na pędach mogą pojawić się mszyce. Ich obecność można poznać po skręcaniu się pędów i zwijaniu się liści. Szkodniki pozostawiają po sobie zanieczyszczenia, po których również można poznać ich działanie.

Przez to, że lubczyk rośnie z kłącza, które cechuje się dużą zawartością skrobi, jest przysmakiem dla szkodników, które grasują pod ziemią, takich jak nornice. Młode sadzonki mogą za to podjadać ślimaki.

Jak uratować lubczyk?

Najpopularniejszym sposobem na pokonanie chorób grzybowych roślin jest przygotowanie gnojówki z pokrzywy. Sprawdzi się ona również w przypadku szkodników. Naturalnym sposobem na ochronę lubczyku jest obsadzenie go właściwymi roślinami. Aksamitka jest popularną rośliną ogrodową, która nie tylko ładnie wygląda, ale też zwalcza nicienie grzybowe. Jej towarzystwo może pozytywnie wpłynąć na lubczyk oraz pozostałe uprawy.

Z chorobami i szkodnikami poradzi sobie wyciąg z czosnku. Na 10 l wody będziesz potrzebował 200 g ząbków czosnku. Wymieszaj ze sobą składniki i odstaw na 3-4 dni. Po tym czasie oprysk będzie gotowy do zastosowania.

Skrzyp to chwast, z którego napar może działać cuda. Aby przygotować oprysk, należy zalać 200 g rozdrobnionych pędów 10 l wody, a następnie gotować przez 30 minut. Po wystygnięciu płyn jest gotowy do użycia.

Źródło Deccoria.pl

Przeczytaj również: Przycinanie piwonii. Jak i kiedy odmładzać piwonie?

Pokrzywa i jej właściwości. Lek na zmęczony organizm na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.