Porady ogrodnicze

Sadzenie chrzanu jesienią. Co zrobić, żeby miał solidny korzeń i za bardzo się nie rozrósł?

Chrzan pospolity to roślina, której korzeń jest powszechnie wykorzystywany jako dodatek do wielu dań. Liście chrzanu również są jadalne. W Polsce roślina ta jest ochoczo uprawiana w przydomowych ogródkach. Jak uzyskać sadzonki chrzanu, gdzie go sadzić i jak to robić krok po kroku? Wyjaśniamy.

Sadzenie chrzanu jesienią. Co zrobić, żeby miał solidny korzeń i za bardzo się nie rozrósł?
Wyjaśniamy krok po kroku, jak posadzić chrzan jesienią i nie dopuścić do jego zbytniej ekspansji. Fot.123RF.com

Spis treści:

Jak uzyskać sadzonki chrzanu?

Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób można pozyskać sadzonki chrzanu. Okazuje się, że najpowszechniejszą metodą rozmnażania tej rośliny jest wycięcie od korzenia głównego jednego z korzeni bocznych. Warto to robić w trakcie zbiorów chrzanu. Pozyskane w ten sposób sadzonki trzeba zadołować w piwnicy. Sadzenie z kolei przeprowadza się zwykle w marcu, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by sadzić chrzan również jesienią. Wtedy jednak sadzonki trzeba posadzić od razu po ich pozyskaniu.

Warto wiedzieć, że nowa roślina może również wyrosnąć z o wiele mniejszej części pozyskanej z systemu korzeniowego. Co ciekawe, niektórzy ogrodnicy chwalą się chrzanem, który rozwinął się ze skórek z obranego korzenia.

Gdzie najlepiej sadzić chrzan?

Chrzan najlepiej rośnie w miejscach półcienistych, nienarażonych na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Umieszczenie rośliny w zbyt słonecznym miejscu może spowodować, że na jej korzeniach pojawią się żółte plamy.

Co istotne, warto go posadzić nieopodal drzew pestkowych, takich jak między innymi czereśnia. Dzięki temu można ograniczyć ryzyko gnicia owoców.

sadzenie chrzanu Chrzan najlepiej sadzić na stanowiskach półcienistych. Fot.123RF.com

Jak sadzić chrzan, żeby się za bardzo nie rozrósł?

Chrzan to roślina bardzo ekspansywna, której system korzeniowy rozwija się dość intensywnie. Warto mieć to na względzie, jeśli chce się zacząć jego uprawę w ogrodzie. Mniej doświadczeni ogrodnicy, którzy nie wzięli tego pod uwagę, bardzo często mają później problem, by pozbyć się chrzanu, który rozrasta się na cały ogródek.

Aby nie dopuścić do zbytniego rozwoju chrzanu, można uprawiać go w pojemnikach lub donicach wkopanych w ziemię. Ten sposób pozwoli na ograniczenie rozrostu rośliny.

Jesienne sadzenie chrzanu – krok po kroku

Jesienią wielu ogrodników sadzi chrzan pospolity w swoich ogrodach. Roślina bardzo dobrze radzi sobie podczas zimowania w gruncie. W jaki sposób zabrać się za sadzenie chrzanu? Wyjaśniamy krok po kroku.

  • Krok pierwszy

Przystępując do sadzenia chrzanu, pierwszym krokiem będzie wybór odpowiedniego stanowiska. Jak już zostało wcześniej wspomniane – powinno być ono półcieniste.

Przeczytaj również: Kiedy wykopywać seler na zimę? Obserwuj, bo warzywo daje znać, że czas na zbiór

  • Krok drugi

Warto zaopatrzyć się w okrągły pojemnik, np. kastrę. Ograniczy ona nadmierną ekspansję rośliny. Pojemnik powinien mieć około 60 cm średnicy i mniej więcej 60 l pojemności. Należy umieścić go w ziemi w wybranym wcześniej miejscu.

  • Krok trzeci

Po umieszczeniu pojemnika w gruncie należy nasypać do niego dość sporo gleby. Ziemia powinna sięgać do takiej wysokości, by do końca pojemnika zostało jeszcze około 15-20cm. Idealne podłoże dla chrzanu powinno być żyzne, bogate w próchnicę i mieć odczyn około 6 pH.

  • Krok czwarty

Na wsypanej do pojemnika warstwie gleby należy umieścić dwa średniej wielkości korzenie chrzanu w pozycji poziomej. Całość trzeba solidnie podlać, a następnie zasypać ziemią.

Jakie właściwości ma chrzan?

Chrzan był kiedyś wykorzystywany jako środek leczniczy. Korzeń tej rośliny wykazuje właściwości bakteriobójcze i wykrztuśne. Ponadto zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych, takich jak witamina C, witamina E, potas, magnez, żelazo czy fosfor. Charakterystyczny smak chrzanu wynika z obecności olejku gorczycznego. Związek ten powstaje podczas suszenia korzenia, kiedy to zawarte w nim glukozydy ulegają hydrolizie.

Ze względu na swoje walory smakowe, chrzan jest częstym dodatkiem do dań mięsnych i nie tylko. Zastosowanie w kulinariach znajduje nie tylko korzeń, ale również liście, które można dodawać między innymi do sałatek.

Źródła: deccoria.pl; ogrod.uw.edu.pl.

Przeczytaj również: Po czym najlepiej siać marchewkę? Ozimy siew marchewki, najlepsze gatunki

Nazywany słowiańskim żeń-szeniem. Moc chrzanu na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.