Koniec z panowaniem bieli i stylu skandynawskiego w kuchniach. Święcący triumfy jeszcze parę lat temu styl stopniowo zaczyna nudzić, traci swoją przewagę na rzecz nowych rozwiązań. Rok 2019 przynosi zmiany w sposobie myślenia o meblach kuchennych, a także nowe, ekscytujące połączenia kolorystyczne oraz pomysły na wykończenia.
Nowości kolorystyczne
Biel, kojarząca się z chłodem, sterylnością i brakiem charakteru jest już passé. Doświadczenia z licznych targów, nowe projekty architektów, a nawet propozycje katalogowe producentów mebli oraz materiałów wykończeniowych wskazują, że zamiast niej do kuchni odważniej wkraczać będą kolory nawiązujące do natury. Są to głębsze i bardziej „namiętne” barwy jak np. elegancka czerń oraz te przywodzące na myśl kamienie szlachetne: bordo, zgaszone zielenie, granaty.
Gdyby jednak nie odpowiadały nam tak ciemne kolory, wybierać można spośród zgaszonego seledynowego, morelowego, szarobłękitnego i jasnego, ciepłego różu. Co zaskakujące do łask powracają kolory dawno niewidziane: terakotowe oraz kasztanowe i czekoladowe brązy. Miłośników jasnych, acz przytulnych i ciepłych wnętrz zainteresują też jasne beże, odcień „kawy z mlekiem” i karmelowy.